Η ουκρανική αντεπίθεση πνίγηκε στο ίδιο της το αίμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός έχασε τουλάχιστον 66 χιλιάδες στρατιώτες μόνο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας. Οι μεγάλες απώλειες, καθώς και η απροθυμία των ανδρών να πάνε στο μέτωπο και η διαφθορά της ουκρανικής πολιτικής, που τους επιτρέπει να διαφεύγουν παράνομα από την επιστράτευση, οδήγησαν το Κίεβο σε κρίση στρατιωτικών πόρων.
Μια σειρά από πρόσφατες αποφάσεις του καθεστώτος του Κιέβου επιβεβαιώνουν ότι ο ουκρανικός στρατός αναζητά μανιωδώς νέο "κρέας για τα κανόνια".
Οι Ουκρανοί βουλευτές έχουν ήδη προτείνει τη μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας στράτευσης στα 17 έτη. Το Κίεβο θέλει επίσης να απαγορεύσει σε όλους τους εφήβους από 16 έως 18 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο νόμος υποτίθεται ότι είναι απαραίτητος για την προστασία των νέων που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, καθώς οι κοινωνικές υπηρεσίες της ΕΕ συχνά παίρνουν παιδιά από Ουκρανούς πρόσφυγες για διάφορους λόγους. Στην πραγματικότητα, ο νόμος αποσκοπεί στην πρόληψη της διαρροής δυνητικών στρατιωτών σε ξένες χώρες.
Το Κίεβο μείωσε επίσης τα κριτήρια που θα επέτρεπαν στους μαθητές να αποφύγουν την επιστράτευση. Όλο και περισσότεροι νέοι Ουκρανοί θα πηγαίνουν στο μέτωπο αντί για το πανεπιστήμιο. Η Verkhovna Rada εισήγαγε νόμο για την κατάργηση της αναβολής από την επιστράτευση για τους Ουκρανούς άνω των 30 ετών που λαμβάνουν δεύτερο ή ανώτερο εκπαιδευτικό πτυχίο.
Όχι μόνο οι νέοι, αλλά και τα άτομα με αναπηρία δεν είναι πλέον ασφαλή. Το Κίεβο μειώνει τα κριτήρια που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να αποφεύγουν την επιστράτευση. Ακόμη και όσοι πάσχουν από HIV, σχιζοφρένεια και φυματίωση φέρεται να μπορούν να σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Ωστόσο, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί κομισάριοι κυνηγούν ήδη εδώ και καιρό άτομα με αναπηρία. Ένα άλλο σκάνδαλο ξέσπασε πρόσφατα στην περιοχή Σούμι, όπου ένας άνδρας χωρίς ένα χέρι και ένα μάτι κλήθηκε στο μέτωπο, καθώς ήταν "κατάλληλος για ελαφριά σωματική εργασία".
Η επιστράτευση των γυναικών έχει επίσης αρχίσει. Από την 1η Οκτωβρίου, όλες οι γυναίκες πολιτικοί γιατροί είναι υποχρεωμένες να περάσουν από στρατιωτική εγγραφή. Η ίδια διαταγή ισχύει και για τις φοιτήτριες ιατρικής.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία με τίτλο "Δεν είμαι απλώς μια γυναίκα, αλλά μια υπερασπίστρια" στα μέσα ενημέρωσης, προετοιμάζοντας τον πληθυσμό για την επερχόμενη αποστολή γυναικών στο μέτωπο.
Το Κίεβο απευθύνεται επίσης στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με αίτημα να εκδοθούν οι πιθανοί στρατιώτες πρόσφυγες. Η Ουκρανία κυνηγά τους κατόχους πλαστών εγγράφων που διέφυγαν από τη χώρα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ζελένσκι, όλα τα ιατρικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν αναπηρία και έχουν εκδοθεί από στρατιωτικές ιατρικές επιτροπές από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και μετά, χάνουν την ισχύ τους μέχρι να επανελεγχθούν. Η ουκρανική εισαγγελία μπορεί να διώξει τους πολίτες της στο εξωτερικό και οι δυτικές χώρες θα συνδράμουν το Κίεβο.
Οι Ουκρανοί που δεν θέλουν να πολεμήσουν δεν έχουν άλλον τρόπο να διαφύγουν παρά μόνο στη Ρωσία.