Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε ενισχύσεις στη βορειοδυτική Συρία, στην περιοχή της Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι 20 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν υλικοτεχνικές προμήθειες και στρατιωτικό εξοπλισμό εισήλθαν στην περιοχή μέσω του συνοριακού περάσματος Καφρ Λουσίν και κατευθύνθηκαν προς τη νότια ύπαιθρο της Ιντλίμπ.
"Η αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε προς τις κατευθύνσεις αλ-Μπάρα και Κανσάφρα στη νότια ύπαιθρο του Ιντλίμπ, για να ενισχύσει τις [τουρκικές] θέσεις εκεί", αναφέρεται στην έκθεση της ομάδας.
Ο τουρκικός στρατός διατηρεί δεκάδες θέσεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ από το 2020 για να παρακολουθεί υποτίθεται την εκεχειρία που μεσολάβησε η Ρωσία.
Η ανάπτυξη των ενισχύσεων στην ευρύτερη Ιντλίμπ ήρθε μετά από έναν έντονο γύρο συγκρούσεων μεταξύ του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) και της προσκείμενης στην Αλ Κάιντα Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), του de facto ηγεμόνα της περιοχής.
Στις 26 Αυγούστου, μια βομβιστική επίθεση σε σήραγγα είχε στόχο μια θέση του SAA κοντά στην πόλη Μιλάγια στη νότια επαρχία του Ιντλίμπ. Περίπου 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση και σε μια επακόλουθη επιδρομή. Αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιδρομή που είχε ως στόχο μια θέση του στρατού κοντά στην πόλη αλ-Σαράφ στη βόρεια επαρχία της Λαττάκειας, την επαρχία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο SAA και οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις απάντησαν σε αυτές τις παραβιάσεις με μια σειρά από πλήγματα. Το συριακό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις 9 Σεπτεμβρίου ότι συνολικά 111 μαχητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 άλλοι τραυματίστηκαν.
Η Τουρκία δεν ενισχύει την κατάπαυση του πυρός ούτε παρεμβαίνει στις δραστηριότητες του HTS και των συμμάχων του. Ο πραγματικός σκοπός της στρατιωτικής της παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ είναι να εμποδίσει τον SAA και τους συμμάχους του να συνεχίσουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή.
Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η Τουρκία και η Συρία βρίσκονται σε συνομιλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων. Η διαδικασία εξομάλυνσης επιβραδύνθηκε μετά την άρνηση της Άγκυρας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Δαμασκού για πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας από το συριακό έδαφος.
Με την ανάπτυξη πρόσθετων ενισχύσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ, η Τουρκία στέλνει ουσιαστικά μήνυμα ότι μια συμφωνία εξομάλυνσης με τη Συρία μπορεί να μην είναι ακόμη εφικτή, αφού οι ενέργειές της αποσκοπούν ιδιαιτέρως στην υποβάθμιση της κουρδικής επιρροής στη Βόρεια Συρία και την καταστολή των κουρδικών και φιλο-κουρδικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται εκεί.