Σύμφωνα με σημερινή αναφορά ουκρανικών μέσων αμυντικής ενημέρωσης, η Ρωσία τα επόμενα χρόνια κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού στα 2 εκατομμύρια βλήματα τον χρόνο, δηλαδή θα παράγει διπλάσια ποσότητα από αυτήν που ανέμεναν Δυτικοί ειδικοί.
Η Δύση ωστόσο εκτιμά πως ούτε αυτή η ποσότητα θα είναι αρκετή για να αναπληρώνει τα πυρομαχικά που εκτοξεύουν τα ρωσικά πυροβόλα στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Για να συγκρίνετε, το 2022 ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει μεταξύ 10 και 11 εκατομμυρίων βλημάτων στις μάχες που έδωσε έναντι των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων.
«Εάν ξόδεψες 10 εκατομμύρια βλήματα τον περασμένο χρόνο και βρίσκεσαι στην μέση μίας μάχης και μπορείς να παράξεις μόνο 1 με 2 εκατομμύρια βλήματα τον χρόνο, τότε δεν πιστεύω πως βρίσκεσαι και σε πολύ ισχυρή θέση» δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχους από την Ουάσιγκτον.
Επίσης, ο εν λόγω πληροφοριοδότης δήλωσε πως οι νέες ρωσικές επενδύσεις στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της χώρας θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξησης της παραγωγής αρμάτων μάχης στις 200 μονάδες ετησίως. Και πάλι όμως, οι Δυτικοί ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να αναπληρωθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις από τους Ουκρανούς σε τεθωρακισμένα.
Η ουκρανική σελίδα DefenceExpress αναφέρει πως «τα παραπάνω νούμερα (των βλημάτων πυρομαχικού που παράγει η Ρωσία ετησίως) αποδεικνύουν γιατί η Μόσχα αναγκάζεται να ζητήσει από την Βόρεια Κορέα πυρομαχικά και γιατί χρειάστηκε να αγοράσει βλήματα διαμετρήματος 120 χιλιοστών από το Μιανμάρ, μία χώρα που διατηρεί στενές σχέσεις με την Κίνα αλλά όχι τόσο με την Μόσχα».
Δεδομένων των νεότερων δεδομένων, η Ρωσία μπορεί να παράξει 10 με 15 άρματα μάχης κάθε μήνα, πράγμα που σημαίνει πως οι Ρώσοι ακόμη έχουν την δυνατότητα να επιταχύνουν τις γραμμές συναρμολόγησης των τεθωρακισμένων σε ποσοστό 10 με 40%. Βέβαια όλα αυτά είναι μία θεωρία, μιας και δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι πρακτικές δυνατότητες των Ρώσων.
Μπορεί η Μόσχα να μας Εκπλήξει
Μπορεί στην πραγματικότητα η Μόσχα να μας εκπλήξει. Εάν δηλαδή καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και την παραγωγή αρμάτων μάχης της τότε αυτό θα είναι από μόνο του ένα επίτευγμα για το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, ανεξαρτήτως των δυτικών αναφορών.
Οι δυτικές εκτιμήσεις αμελούν να αναφέρουν τα τεράστια αποθέματα αρμάτων και πυρομαχικών πυροβολικού που διέθετε η Μόσχα πριν ξεκινήσει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Εάν αυτά τα αποθέματα ήταν μεγάλα, τότε η Ρωσία δεν χρειάζεται να αναπληρώσει τις απώλειες του πολέμου όσο ταχύτατα πιστεύει η Δύση.
Επίσης, και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σοβαρά -αν όχι σοβαρότερα- προβλήματα με την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού του, όπως και με τις ελλείψεις στα αποθέματα πυρομαχικών και τεθωρακισμένων του.