Στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζουν τα Ρωσικά επιθετικά επικόπτερα (ΕΕ/Π), παρέχοντας εγγύς υποστήριξη στους Σχηματισμούς του στρατού τους που μαχόνται στην πρώτη γραμμή και αποδιοργανώνοντας παράλληλα τις Ουκρανικές επιθέσεις καταστρέφοντας άρματα, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, αυτοκινούμενα πυροβόλα και αντιαεροπορικά συστήματα του εχθρού.
Έκθεση του Βρετανικού "RUSI" για νέες μεθόδους Ρωσικών ΕΕ/Π αντιμετώπισης των Ουκρανικών ραντάρ
Σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς Βουλγαρικού ΜΜΕ, "υπάρχουν πληροφορίες από ουκρανικές πηγές στο μέτωπο, ότι ρωσικές ομάδες επιθετικών ελικοπτέρων χρησιμοποιούν νέες μεθόδους για να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά ραντάρ .
Πλέον τα ελικόπτερα Ka-52 και Mi-35 είναι εξοπλισμένα με κατευθυντικούς λοβούς που στοχεύουν σε ραντάρ καθοδήγησης.
Αυτές οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν επίσημα στην τελευταία έκθεση της 4ης Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους από το Royal United Services Institute RUSI. Οι συγγραφείς Δρ Jack Watling και Nick Reynolds κάνουν μια εις βάθος ανάλυση με τίτλο «Stormbreak: Fighting Through Russian Defenses in the Ukraine's Offensive 2023».
Η έκθεση διευκρινίζει με αυξημένη ακρίβεια τις τεχνικές Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) που χρησιμοποιεί η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία εναντίον ουκρανικών εγκαταστάσεων.
Ο ουκρανικός στρατός παρατήρησε μια συσχέτιση μεταξύ της άρσης εμπλοκής GPS εντός των ρωσικών σχηματισμών και των επακόλουθων αεροπορικών επιθέσεων, υποδηλώνοντας την ανάγκη για σχολαστική πλοήγηση για τον συγχρονισμό αυτών των επιχειρήσεων.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς και οι δύο στρατοί χρησιμοποιούν παρόμοιες πλατφόρμες, γεγονός που υπογραμμίζεται από τους συντάκτες της έκθεσης.
Η χρήση των Ρωσικών ΕΕ/Π κοντά στην πρώτη γραμμή και τα προβλήματα που προκύπτουν
Η χρήση ρωσικών ελικοπτέρων γίνεται αυτή τη στιγμή πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή. Αυτό, λέει η έκθεση, είναι ένα από τα προβλήματα για τη Ρωσική Αεροπορία.
Ο λόγος είναι όσο πιο κοντά βρίσκονται τα ελικόπτερα στο μέτωπο, τόσο πιο κοντά στο μέτωπο είναι ο Σταθμός Διοίκησής τους και τα σημεία για τον ανεφοδιασμό τους σε κάυσιμα και πυρομαχικά.
Έτσι βρίσκονται εντός της εμβέλειας του Ουκρανικού πυροβολικού με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτα σε προσβολή.
Πώς λειτουργούν οι ρωσικές κατευθυντικοί λοβοί;
Οι κατευθυντικοί λοβοί που χρησιμοποιούνται από τα ρωσικά ελικόπτερα είναι ικανοί να εκπέμπουν σήματα εμπλοκής σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, επιτρέποντάς τους να στοχεύουν επιλεκτικά τα εχθρικά ραντάρ ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο παρεμβολής με φιλικά συστήματα.
Αυτά τα pods χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές ηλεκτρονικής σάρωσης για τον εντοπισμό των εκπομπών του εχθρού ραντάρ.
Μόλις ανιχνευτεί ένα σήμα ραντάρ, το σύστημα εμπλοκής μπορεί να αναλύσει γρήγορα τη συχνότητα, τη διαμόρφωση και άλλα χαρακτηριστικά του για να δημιουργήσει μια κατάλληλη απόκριση εμπλοκής.
Αυτή η στοχευμένη προσέγγιση βοηθά στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας παρεμβολών, ενώ ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες ακούσιας διακοπής των φιλικών συστημάτων ραντάρ ή των καναλιών επικοινωνίας.
Η βασική αρχή της λειτουργίας τους είναι να κατακλύζουν τον δέκτη του ραντάρ με ένα σήμα υψηλής έντασης, καθιστώντας τον ουσιαστικά ανίκανο να εντοπίσει και να παρακολουθήσει με ακρίβεια στόχους.
Εκπέμποντας σήματα στην ίδια συχνότητα με το εχθρικό ραντάρ, τα pods μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές και σύγχυση, καθιστώντας δύσκολο για τον χειριστή του ραντάρ να διακρίνει τους πραγματικούς στόχους από τις ψευδείς επιστροφές.
Άλλες εφαρμογές των ρωσικών κατευθυντικών λοβών
Εκτός από την εμπλοκή, τα ρωσικά ραντάρ μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου για να ξεγελάσουν τα εχθρικά ραντάρ. Για παράδειγμα, μπορούν να εκπέμπουν ψευδή σήματα ραντάρ, γνωστά ως δόλωμα ή ψεύτικοι στόχοι, για να μπερδεύουν τους αλγόριθμους παρακολούθησης ραντάρ του εχθρού.
Προσομοιώνοντας την παρουσία πολλαπλών στόχων ή δημιουργώντας μια ηχώ-φάντασμα, αυτά τα pods μπορούν να δημιουργήσουν ένα χαοτικό περιβάλλον για το ραντάρ του εχθρού, καθιστώντας πρόκληση γιααυτόν να εντοπίσει με ακρίβεια και να εμπλέξει πραγματικούς στόχους.
Αυτή η ικανότητα εξαπάτησης προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στις επιχειρήσεις κατά ραντάρ του εχθρού, μειώνοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνοντας τη δυνατότητα επιβίωσης των ρωσικών ελικοπτέρων.
Οι αναβαθμισμένοι Ρωσικοί λοβοί καθοδήγησης
Επιπλέον, οι ρωσικοί λοβοί καθοδήγησης EW που χρησιμοποιούνται από τα ελικόπτερα Ka-52 και Mi-35 είναι σχεδιασμένοι να είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμοι και αναβαθμίσιμοι. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προηγμένους αλγόριθμους επεξεργασίας σήματος και τεχνικές αναπήδησης συχνότητας για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων τεχνολογιών ραντάρ του εχθρού.
Με συνεχή ανάλυση και προσαρμογή στις εκπομπές ραντάρ του εχθρού, αυτά τα pods μπορούν να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και έναντι εξελιγμένων συστημάτων ραντάρ.
Η δυνατότητα αναβάθμισης των pods με νέο λογισμικό και υλικό διασφαλίζει ότι παραμένουν ένα ισχυρό εργαλείο ηλεκτρονικού πολέμου ικανό να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Ουκρανικά αντίμετρα
Αν και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τον γεωεντοπισμό των σημείων ανεφοδιασμού και των όπλων των ρωσικών ελικοπτέρων, η ουκρανική πλευρά αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Το Royal United Services Institute (RUSI) διατυπώνει μια περίπλοκη κατάσταση, δηλώνοντας ότι «η έλλειψη τακτικής αεράμυνας εντός του ουκρανικού οπλοστασίου, σε συνδυασμό με τα επίμονα χαμηλά υψόμετρα που διατηρούν αυτά τα μέσα, και το φευγαλέο χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι επιχειρησιακά, συμβάλλουν συλλογικά στην τρομερή πρόκληση της αντιμετώπισης μιας επιθετικής αεροπορικής επίθεσης»"
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αποκαλύπτονται, οι νέοι μέθοδοι ηλεκτρονικού πολέμου (EW) των Ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35s and Ka-52s "προσβολής" ραντάρ της Ουκρανικής αεράμυνας.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Ουκρανική αεράμυνα λόγω των συγκεκριμένων μεθόδων EW των Ρωσικών ΕΕ/Π, του μειωμένου χρόνου εκδήλωσης της επίθεσης τους και του χαμηλού υψομέτρου από το οποίο ενεργούν αυτά πετώντας λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπισή τους .