Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι, εξέδωσε άδεια για την προμήθεια μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων «Saker Scout» στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτό το drone, διαθέτει λογισμικό που βασίζεται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.
Μπορεί να αναγνωρίσει εχθρικά στρατιωτικά οχήματα, ακόμη και αυτά που είναι καμουφλαρισμένα, να εντοπίσει τις συντεταγμένες τους και να μεταδώσει τα δεδομένα στο κέντρο διοίκησης. Επιπλέον, είναι συμβατό με το αυτοματοποιημένο σύστημα επίγνωσης της κατάστασης της Delta.
Μόλις εντοπιστούν οι εχθρικές δυνάμεις, το Recon UAV που λειτουργεί με AI τους ορίζει ως στόχους και παρέχει καθοδήγηση σε εκρηκτικά drones FPV που αποτελούν μέρος του συστήματος «Saker Scout» επίσης.
Η επιχειρησιακή εμβέλεια είναι 10 km, το κύριο drone μπορεί να μεταφέρει εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων καμερών νυχτερινής όρασης. Είναι εξοπλισμένο με αδρανειακή πλοήγηση, που σημαίνει ότι μπορεί να ολοκληρώσει την εργασία και να επιστρέψει ακόμα κι αν η σύνδεση και το GPS μπλοκάρουν από τα αντίπαλα συστήματα EW.
Η ανάπτυξη ενός τόσο μοναδικού συστήματος, έγινε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα λόγω ενός μηχανισμού του Υπουργείου Άμυνας που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Αυτός ο διοικητικός μηχανισμός επιτρέπει στις καινοτομίες, που αποδεικνύονται ότι λειτουργούν, να περάσουν πιο γρήγορα από όλες τις απαραίτητες δοκιμές και να τεθούν σε υπηρεσία με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς γραφειοκρατική καθυστέρηση.
Πίσω από τις δυνατότητες που παρέχει το Saker Scout, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα της πρόσβασης της Ουκρανίας σε εργασίες πάνω σε αλγόριθμους εγχώριας παραγωγής, για την αναγνώριση του εχθρικού εξοπλισμού. Με άλλα λόγια, έγινε δυνατή η απόκτηση νέας τεχνολογίας για αυτόνομο προσδιορισμό στόχων με βάση οπτικές ή θερμικές εικόνες κάμερας.
Παρόλο που ο «εγκέφαλος» ενός drone πρέπει να έχει αρκετά υψηλές υπολογιστικές επιδόσεις για να τρέξει τους αλγόριθμους αναγνώρισης περιγράμματος, το κόστος ενός τέτοιου υπολογιστή είναι ακόμα πολύ χαμηλότερο από την προμήθεια κεφαλών υπέρυθρης ακτινοβολίας ή ραντάρ για όπλα.
Δυνητικά, σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν drones αυτοκτονίας που διευκολύνονται από την τεχνητή νοημοσύνη για την εξάλειψη σημαντικών στόχων. Ένα «έξυπνο drone» θα τους καθοδηγούσε στην καθορισμένη περιοχή, θα ανέλυε την κατάσταση κατά την άφιξη, θα επέλεγε τον στόχο υψηλότερης προτεραιότητας και θα εξαπολύει από μόνο του μια επίθεση. Μια τέτοια αποστολή θα εκτελούνταν χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου χειριστή, πράγμα που σημαίνει ότι η εμπλοκή EW δεν θα είναι αρκετή για να ακυρώσει το σχέδιο.
Η εμφάνιση αυτού του είδους αλγορίθμου ανοίγει ευρείες προοπτικές για την ενσωμάτωση του στοιχείου AI σε διάφορους τύπους όπλων. Είτε πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας σε τακτικό επίπεδο, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, αυτοματοποιημένους ρομπότ πυργίσκους και πολλά άλλα.
Δημιουργούνται νέες τοποθεσίες στην περιοχή της Μόσχας
Στο έδαφος της περιοχής της Μόσχας, άρχισαν να δημιουργούνται νέες θέσεις για την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας, το σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1. Όπως έγινε γνωστό, το κύριο καθήκον αυτών των δομών είναι η καταπολέμηση της πιθανής απειλής από τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Η ιδιαιτερότητα της τοποθέτησης Pantsir είναι ότι, τα συστήματα αεράμυνας εγκαθίστανται σε ειδικά εξοπλισμένους πύργους, γεγονός που παρέχει βελτιωμένη ορατότητα και αυξάνει την εμβέλεια. Αυτές οι θέσεις σε μεγάλο υψόμετρο, επιτρέπουν να παρακολουθούν αποτελεσματικά και να καταστρέφουν μικρούς εναέριους στόχους σε χαμηλά υψόμετρα.
Πρόσφατα, κάτοικοι ορισμένων περιοχών της περιοχής της Μόσχας παρατήρησαν ασυνήθιστες κατασκευές και το ανέφεραν στα κοινωνικά δίκτυα, κάνοντας εικασίες για τον σκοπό τους. Ωστόσο, το μυστήριο αυτών των «πύργων» λύθηκε χάρη σε μια ιστορία που δημοσιεύτηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya.
Άγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον ρωσικό εναέριο χώρο από τη Λετονία
Ένας άγνωστος στόχος παραβίασε τα σύνορα του ρωσικού εναέριου χώρου από τη Λετονία.
Πριν από λίγες ώρες ενεργοποιήθηκε στην περιφέρεια του Λένινγκραντ το σχέδιο «Καθεστώς». Ο λόγος για αυτό, ήταν η ανακάλυψη ενός αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα σε υψόμετρο περίπου δύο χιλιομέτρων. Εικάζεται ότι, το αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ρωσίας από τη γειτονική Λετονία. Είναι γνωστό ότι, το αντικείμενο δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί και η τελευταία προσπάθεια να έρθει σε επαφή αγνοήθηκε.
Πληροφορίες για αυτό το θέμα προέκυψαν μετά από μια σειρά εικασιών ότι, η πρόσφατη επίθεση με drone στο αεροδρόμιο στο Πσκόβ, οργανώθηκε από χώρες του ΝΑΤΟ.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις από τις αρχές, τους συνοριοφύλακες και το τμήμα άμυνας.