Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ρουμανία και την Δημοκρατία της Μολδαβίας για να αυξήσουν τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας την διαδρομή μέσω του ποταμού Δούναβη. Αυτό δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Τι Ακριβώς Γίνεται στον Δούναβη;
«Επιθυμούμε να υποστηρίξουμε εναλλακτικές διαδρομές: αυτή είναι πρώτη από όλα η πορεία μέσα από τον Δούναβη. Αυτή η διαδρομή παραμένει εντός των χωρικών υδάτων του ΝΑΤΟ. Οπότε είναι αρκετά ελκυστική για εμάς επειδή κρατά τις μεταφορές εντός ασφαλούς διαδρόμου. Αυτή η πορεία μπορεί να αποτελέσει χώρος μεταφοράς σημαντικής ποσότητας φορτίου. Έτσι, θα προσπαθήσουμε να διπλασιάσουμε το μέγεθος του φορτίου που κινείται κατά μήκος του Δούναβη. Τις επόμενες εβδομάδες θα συμβεί μία συνάντηση με τους Ρουμάνους και του Μολδαβούς για να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αυξηθεί το φορτίο που μεταφέρεται μέσω του Δούναβη» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα στην υπηρεσία.
Η συμφωνία μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, η οποία συμφωνήθηκε με συμμετοχή της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2022, επέτρεπε ασφαλείς εξαγωγές από ουκρανικά λιμάνια. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα η Μόσχα αποσύρθηκε από την συμφωνία, κατηγορώντας την Δύση πως προωθούσε τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα, αφήνοντας τα ρωσικά προϊόντα δίχως πωλήσεις. Η συμφωνία σκόπευε στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τροφικής κρίσης και επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών. Από την εγκατάλειψη της συμφωνίας μέχρι και σήμερα, οι τιμές των σιτηρών είδαν μεγάλη αύξηση, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στοχεύσει αρκετές φορές ουκρανικά λιμάνια με πυραύλους και drones.
Η Ουκρανία Είναι Μεγάλος Προμηθευτές Σιτηρών
Όλα τα παραπάνω είναι συνέπειες του γεγονότος πως η Ουκρανία αποτελεί έναν σημαντικό παγκόσμιο παραγωγό και εξαγωγέα σιτηρών. Υπό κανονικές συνθήκες, το Κίεβο εξάγει εκατομμύρια τόνους τροφίμων από τα λιμάνια του βαθιά στην Μαύρη Θάλασσα, όπως αυτό της Οδησσού και του Νικολάεφ. Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο μήνα, οι Ουκρανοί βασίζονται κυρίως στην διαδρομή μεταφορών μέσω του Δούναβη.
Η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την Τουρκία στην προσπάθεια να επιστρέψει η Ρωσία στην συμφωνία για τα σιτηρά, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Δεν συμμετέχουμε άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι ομάδες μας εργάζονται στενά με τον ΟΗΕ και τους Τούρκους για να υποστηρίξουν την προσπάθεια συνέχισης της συμφωνίας» δήλωσε ο επίσημος.