Η σύνοδος κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ αυτόν τον μήνα —με την οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας— πέτυχε άνευ προηγουμένου, αν και δυνητικά εφήμερη, πρόοδο όσον αφορά την εδραίωση του τριμερούς συντονισμού της πολιτικής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, υποσχέθηκαν εκτεταμένα μέτρα συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, της τεχνολογίας και της κοινωνίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν εδώ και καιρό, οι δύο πιο σημαντικοί σύμμαχοί τους στη βορειοανατολική Ασία να επιλύουν ή να υποβαθμίζουν επαρκώς ευαίσθητα ιστορικά ζητήματα, ώστε να καταστεί δυνατή η ιεράρχηση των απειλών και των προκλήσεων της τρέχουσας χιλιετίας.
Από την άλλη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην έδρα του ναυτικού της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κίμ Γιονκ - Ούν επέκρινε τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της γειτονικής Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων από αυτές τις 3 χώρες. Αυτό αναφέρει η διεθνής υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης Arirang TV.
Ταυτόχρονα, σημείωσαν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτήρισε την κορεατική χερσόνησο «την πιο επικίνδυνη ζώνη για πυρηνικό πόλεμο», ενώ καταδίκασε την ανάπτυξη από τα κράτη στρατηγικά σημαντικών όπλων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Κορέας.
Στην επίσημη ομιλία του με την ευκαιρία της Ημέρας του Ναυτικού της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πλήρες επίσημο όνομα της Νότιας Κορέας - Δημοκρατία της Κορέας, το οποίο για κάποιο λόγο θεωρήθηκε στη γειτονική χώρα ως εκδήλωση εχθρότητας προς το κράτος τους.
Οι τριμερείς συναντήσεις «άνθισαν» μεταξύ αξιωματούχων ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής και οι τρεις χώρες ξεκίνησαν εκ νέου τις στρατιωτικές ασκήσεις το 2022 μετά από πενταετή παύση.
Αργότερα εκείνο το έτος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας , αν και η Σεούλ παρέμεινε απρόθυμη να ενσωματώσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας της με αυτό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Τον Δεκέμβριο, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δημοσίευσαν έγγραφα εθνικής ασφάλειας που αντικατοπτρίζουν στενά εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών, θέτοντας το υπόβαθρο για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση πολιτικής και συνεργασία.
Οι τρεις χώρες επισημοποίησαν τη νέα ενισχυμένη τριμερή εταιρική σχέση, μέσω δεσμεύσεων για ετήσιες συναντήσεις των ηγετών καθώς και των υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και συμβούλων εθνικής ασφάλειας.
Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και συμφώνησαν σε ένα δομημένο πολυετές σχέδιο ετήσιων, ονομαζόμενων, μεγάλης κλίμακας συνδυασμένων στρατιωτικών ασκήσεων πολλαπλών τομέων κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο.
Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης, για μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, μεγαλύτερη συνεργασία για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο της Πιονγκγιάνγκ μέσω των οποίων χρηματοδοτεί τα απαγορευμένα οπλοστάσια της και για τη λειτουργία της προηγούμενης δέσμευσης για τα δεδομένα εκτόξευσης πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
Η πολύπλευρη απειλή της Κίνας έλαβε μόνο μια πρόχειρη αναφορά σε ένα από τα τρία έγγραφα του Καμπ Ντέιβιντ, και περιορίστηκε σε μια αναφορά, στην πρόσφατη αντιπαράθεση του κινεζικού ναυτικού με τις Φιλιππίνες. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στην απροθυμία της Σεούλ, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Γιουν, να επικρίνει ευθέως το Πεκίνο για τις παραβάσεις του.
Η οικονομική ασφάλεια και η διεύρυνση της συνεργασίας Ινδο-Ειρηνικού δείχνει μια συντονισμένη προσπάθεια συντονισμού της οικονομικής ασφάλειας όχι μόνο μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά σε συνεννόηση με άλλους εταίρους σε ολόκληρο τον Ινδο-Ειρηνικό.
Οι ΗΠΑ έχουν τώρα ενισχύσει μια άλλη περιφερειακή συνιστώσα της στρατηγικής τους για τον Ινδο-Ειρηνικό, μαζί με την ενισχυμένη συμφωνία Quad (Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) και Αυστραλία-ΗΒ-ΗΠΑ ή AUKUS για την παροχή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία.
Το πιο ανησυχητικό θα είναι οι συνεχώς υποχρηματοδοτούμενες αμυντικές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, που περιορίζουν την ικανότητα της Αμερικής να αποτρέψει και να νικήσει τις αναδυόμενες απειλές για την ασφάλεια.
Καθώς η Κίνα αυξάνει ταχέως τις στρατιωτικές της δυνάμεις, το Ναυτικό των ΗΠΑ συρρικνώνεται και ο Ινδο-Ειρηνικός συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται, σε σχέση με άλλα θέατρα. Οι ισχυρές συμμαχίες και οι σταθερές δεσμεύσεις συνεργασίας είναι σημαντικές, αλλά χρειάζονται επαρκή στρατιωτική δύναμη για να τις στηρίξουν.