Νωρίς το πρωί της 1ης Αυγούστου, η Μόσχα δέχθηκε για άλλη μια φορά επίθεση από drones. Ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησε έναν 50όροφο πύργο της πόλης της Μόσχας, ο οποίος είχε ήδη καταστραφεί κατά την επίθεση της 30ης Ιουλίου.
Ο Κύριλλος Μπουντάνοφ, επικεφαλής του GUR, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, λέει ότι οι επιθέσεις με drone στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες είναι «τιμωρία από τον Θεό».
Η πρωτεύουσα της Ρωσίας, η Μόσχα, έχει δεχθεί πολλές φορές επίθεση τις τελευταίες ημέρες από drones. Η Ουκρανία ανέλαβε σιωπηρά την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι , δήλωσε, την Κυριακή το βράδυ, ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε ρωσικό έδαφος .
Γιατί η αεράμυνα δεν καταρρίπτει πάντα τα drones
Το σύστημα αεράμυνας κοντά στη Μόσχα (ο 1ος στρατός αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας για ειδικούς σκοπούς, που αποτελείται από οκτώ συντάγματα αντιαεροπορικών πυραύλων του συστήματος αεράμυνας S-400 Triumph) δεν προοριζόταν αρχικά για την καταπολέμηση μικρού μεγέθους και χαμηλής ταχύτητας UAV.
Τέτοιες συσκευές πετούν σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα (60 m και κάτω) και έχουν χαμηλή ορατότητα ραντάρ, αφού είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά. Το σήμα που εκπέμπεται από τα ραντάρ καθοδήγησης των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, αντικατοπτρίζεται μόνο από τον μικρό κινητήρα του UAV. Αυτό μειώνει σημαντικά το εύρος ανίχνευσης τέτοιων drones και το εύρος της σταθερής παρακολούθησης τους (σε ορισμένες περιπτώσεις, σχεδόν τρεις φορές).
Το σύστημα αεράμυνας κοντά στη Μόσχα δημιουργήθηκε αποκλειστικά ως μέσο καταπολέμησης επανδρωμένων αεροσκαφών (στρατηγικά βομβαρδιστικά και τακτικά αεροσκάφη) και στρατηγικών πυραύλων κρουζ διαφόρων τύπων.
Όσο για το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων και πυροβόλων όπλων Pantsir-S, είναι σίγουρα ένα αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση των UAV (κάτι που αποδείχθηκε σε προηγούμενες επιθέσεις στη Μόσχα).
Ωστόσο, οι συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Pantsir, για να καλύψουν ολόκληρη την περιοχή της Μόσχας και όλες τις προσεγγίσεις προς την πρωτεύουσα, απαιτούνται φυσικά πολλοί περισσότερες.
Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν
Τέτοιες επιθέσεις αναμφίβολα θα επαναληφθούν, και στο πολύ εγγύς μέλλον, και ο αριθμός των αεροπορικών επιθέσεων σε αυτές μόνο θα αυξηθεί. Αυτό οφείλεται στην απλότητα του σχεδιασμού των επιθετικών drones. Η συλλογή τους σε εκατοντάδες και χιλιάδες στις εγκαταστάσεις ορισμένων εργοστασίων συναρμολόγησης στην Ουκρανία είναι μια απολύτως επιλύσιμη υπόθεση.
Επιπλέον, τα UAV μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία έτοιμα, με τη μορφή κιτ για μεταγενέστερη συναρμολόγηση ή να παράγονται με άδεια από ξένους κατασκευαστές.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν επίσης, συστήματα καθοδήγησης για drones. Για τους σκοπούς αυτούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε το Starlink (το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα της SpaceX , που χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις για καθοδήγηση UAV από το 2022) είτε το NAVSTAR GPS . Μην ξεχνάτε τα αδρανειακά συστήματα καθοδήγησης που χρησιμοποιούνται σε πολλά σύγχρονα UAV.
Δεν αποτελεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι, η νυχτερινή ώρα επιλέχθηκε για πολεμική χρήση. Σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, το έργο των θέσεων οπτικής παρατήρησης αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και η βολή από βαριά πολυβόλα και εγκαταστάσεις αντιαεροπορικών πολυβόλων είναι σίγουρα περίπλοκη.
Πώς μπορεί να αντιμετωπισθούν τα drones
Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των UAV, πρώτα απ 'όλα, χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα αναγνώρισης ραντάρ και επεξεργασίας δεδομένων. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη αναπτυχθεί, αλλά οι δυνατότητές του, προφανώς, πρέπει να ενισχυθούν κατά μια τάξη μεγέθους, αν όχι κατά δύο.
Σύμφωνα με το gazeta.ru, πρέπει να αναπτυχθούν τουλάχιστον δύο δωδεκάδες νέα συστήματα ραντάρ (και αυτός είναι ο ελάχιστος αριθμός στην τρέχουσα κατάσταση).
Κάθε σύστημα διαθέτει 4-6 σταθμούς ραντάρ συν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου για την επεξεργασία πληροφοριών. Επίσης, απαραίτητη είναι η σύνδεση των ραδιοηλεκτρονικών μέσων της εταιρείας με το βιομηχανικό ηλεκτρικό δίκτυο. «Ένα τέτοιο πρόβλημα δεν λύνεται μέσα σε μια μέρα», αναφέρει το μέσο.
Μια πολύ σημαντική προϋπόθεση για τα ραντάρ αναμονής σε αυτή την περίπτωση, είναι η υψηλή κινητικότητά τους. Ο χρόνος αναδίπλωσης και ανάπτυξης του εντοπιστή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά.
Ένα από τα κύρια και πιο σημαντικά καθήκοντα, είναι η κατασκευή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών ραντάρ και έγκαιρης έκδοσης προσδιορισμών στόχων σε όλα τα πιθανά πυροβόλα όπλα. «Πιθανότατα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι απαραίτητη εδώ και ο χρόνος καθυστέρησης των πληροφοριών δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από μερικά δευτερόλεπτα», αναφέρει το μέσο.
Ελικόπτερα- αεροπλάνα- λέιζερ
Εκτός από τα συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και μεσαίου βεληνεκούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα μάχης (ειδικά εκπαιδευμένα πληρώματα και οχήματα μάχης) εξοπλισμένα με σταθμούς για κοντέινερ με πολυβόλα 12,7 mm - από 6 έως 12 σε κάθε ελικόπτερο.
Ωστόσο, τα ελικόπτερα δεν θα μπορούν να φτάσουν τα UAV κάθε είδους: τα μεγάλα drones έχουν ταχύτητα σημαντικά μεγαλύτερη από τα πιο προηγμένα ελικόπτερα.
Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη Yak-130 και ακόμη και ελαφρά αεροσκάφη στροβιλοκινητήρα τύπου EMB-314 Super Tucano της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, εξοπλισμένα με μεγάλο αριθμό καννών πολυβόλων και πυροβόλα 12,7-23 χλστ.
Με τη μείωση του βάρους και των χαρακτηριστικών μεγέθους και την αύξηση του αριθμού των UAV που συμμετέχουν σε ένα χτύπημα, το πρόβλημα του εξοπλισμού των στρατευμάτων με όπλα λέιζερ εμφανίζεται σε πλήρη ανάπτυξη.
«Επομένως, η χρήση κλασικών μέσων μάχης (συστήματα αεράμυνας / συστήματα αεράμυνας μικρής και μεγάλης εμβέλειας) με τέτοιους εναέριους στόχους μπορεί να οδηγήσει σε ακραία εξάντληση των δυνατοτήτων της αμυνόμενης πλευράς και να συνεπάγεται, χωρίς καμία υπερβολή, την κατάρρευση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος», αναφέρει το το gazeta.ru.
Τέλος, τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι όλων των τύπων UAV. Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι αυτός που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ακυρώσει όλες τις μαχητικές δυνατότητες του UAV, αφού σε κάθε περίπτωση, τα drones όλων των πιθανών τύπων διαθέτουν ραδιοφωνικά κανάλια, χωρίς τα οποία η πλοήγηση και η χρήση όπλων καθίστανται αδύνατη.
Το κύριο πράγμα στη διακοπή και την απόκρουση επιθέσεων UAV είναι μια συστηματική και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Εάν λείπει τουλάχιστον ένας σύνδεσμος, η αποτελεσματική ήττα των drones καθίσταται αδύνατη.
Οι ρωσικές αρχές γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να σφραγίσουν το σύστημα αεράμυνας της Μόσχας , δήλωσε ο Πούτιν μετά από μια πρόσφατη επίθεση με drone. «Γενικά, είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει για να σφραγιστεί η αεράμυνα της πρωτεύουσας. Και θα το κάνουμε», είπε.