Οι διαθεσιμότητες της χώρας μας των υπαρχόντων C-130 και C-27J Spartan, μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, γεγονός το οποίο χρειάζεται άμεσα αποκατάσταση και μάλιστα με τον χαρακτήρα της κατεπείγουσας αγοράς, αφού η σημασία ύπαρξης ισχυρού στόλου μεταγωγικών αεροσκαφών για την άμυνά μας και ιδιαίτερα στο Αιγαίο είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας.
Η χώρα μας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά 6 αεροσκαφών C-130J, ώστε να αποκτήσει επιχειρησιακά την επιπλέον δυνατότητα μεταφοράς 552 στρατιωτών ή 384 αλεξιπτωτιστών ή 36 παλετών ή 444 τραυματιών, ή 12-18 Humvee ή 6 ΤΟΜΑ (με τον πυργίσκο αφαιρεμένο) ή 6 ΤΟΜΠ M113.
Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα των νησιών μας, σε περίπτωση διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων με την Τουρκία.
Το ενδιαφέρον της χώρας μας από τον περασμένο Νοέμβριο αφορά έξι αεροσκάφη, πέντε τύπου C-130J-30 και ένα C-130J, ενώ κάναμε λόγο για το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλει να αποσύρει έναν αριθμό αεροσκαφών αυτού του τύπου, δημιουργώντας συνειρμούς για ενδεχόμενη απόκτησή τους από την Ελλάδα.
Το C-130J Super Hercules είναι η νεώτερη έκδοση του Ηρακλή και το μοναδικό μοντέλο ακόμα σε παραγωγή. Παρόλο που εξωτερικά είναι όμοιο με τον κλασσικό Ηρακλή, το C-130J είναι ένα τελείως διαφορετικό αεροσκάφος.
Οι διαφορές περιλαμβάνουν τους καινούργιους Rolls-Royce Allison AE2100 turboprop κινητήρες με εξαπτέρυγες έλικες, ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα, μειωμένες απαιτήσεις σε πλήρωμα (μόνο 2 πιλότους χωρίς ιπτάμενο μηχανικό και πλοηγό), αυξημένη αξιοπιστία και 27% μειωμένο λειτουργικό κόστος.
Χρειάστηκαν 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει η Αυστραλία 20 σύγχρονα αεροσκάφη
Η Αυστραλία μας δείχνει τον δρόμο, καθώς αντιμετωπίζοντας παρόμοιο πρόβλημα επιδιώκει να αυξήσει τους αριθμούς της αεροπορίας στρατιωτικών μεταφορών της (η χώρα θα ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά νέων αεροσκαφών Super Hercules).
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση αεροσκαφών Lockheed Martin και σχετικού εξοπλισμού στην Αυστραλία. Τώρα αποκαλύφθηκε ότι οι Αυστραλοί θα δαπανήσουν περίπου 9,8 δισεκατομμύρια AUD (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την αγορά 20 αεροσκαφών μεταφοράς του τύπου C-130J Super Hercules.
Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Μαρίνο Γκασιάμη, οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν υπό μορφή δωρεάς δύο C-130 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, τα οποία θα ενισχύουν το δυναμικό της, (αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα ολοκληρωτικά).
Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 24 αεροσκαφών στην Αυστραλία, στο τέλος μειώθηκε στις 20 μονάδες. Ο Υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας Pat Conroy, σημείωσε ότι ο τελικός αριθμός αεροσκαφών συμφωνήθηκε σε μια συνάντηση του τμήματος προμηθειών και ανέφερε ότι, αυτά τα Super Hercules είναι εκσυγχρονισμένα σε σύγκριση με την έκδοση C-130J που βρίσκεται ήδη στη Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία:
«Έχουν καλύτερη αυτοπροστασία στον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχουν καλύτερες επιδόσεις και έχουν ισχυρότερα αεροσκάφη», είπε ο υπουργός . «Έτσι, ενώ έχει το ίδιο όνομα, είναι καλύτερο αεροσκάφος».
Είπε επίσης ότι, το τμήμα άμυνας είχε πραγματοποιήσει «μια εξαντλητική διαδικασία σύγκρισης άλλων δυνατοτήτων, άλλων επιλογών που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά» και τελικά αποφάσισε ότι το C-130J Super Hercules είναι το καλύτερο αεροσκάφος για τις ανάγκες της RAAF.
Η παράδοση των νέων αεροπλάνων αναμένεται να ξεκινήσει το 2027, φτάνοντας στο ορόσημο των πρώτων 12 αεροσκαφών που θα φτάσουν μέχρι το 2030.
Το νέο αεροσκάφος θα συμπληρώσει αρχικά τον τρέχοντα αυστραλιανό στόλο C-130J-30, που αποτελείται από 12 αεροσκάφη που ανήκουν στην 37 Πολεμική Μοίρα «Foremost», μέχρι τελικά να αντικαταστήσει την παλαιότερη έκδοση με ολοκαίνουργια νέα εκσυγχρονισμένα αεροπλάνα.
Ελπίζουμε αντίστοιχα και για την πατρίδα μας, ένα γρήγορο και άμεσο εκσυγχρονισμό των υπόψη μεταγωγικών αεροσκαφών, για να αντεπεξέλθει η Π.Α στις επιχειρησιακές της ανάγκες σε καιρό ειρήνης αλλά και …πολέμου.