Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Απόστρατος ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης: Ανάγκη συνοδείας πλοίων με ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα- Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο να “ανοίξει πυρ”

Η Μαύρη Θάλασσα, η οποία μοιράζεται ακτές της με την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γεωργία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έχει αποκτήσει νέα σημασία, μετά την απόφαση του Πούτιν και της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά με πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου, σταθεροποιώντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, καθώς οι μάχες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας μαίνονται.

Σχολιαστές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης διαμηνύουν οργισμένοι μάλιστα  ότι, η Ρωσία θα πρέπει να εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες του ΝΑΤΟ μετά την Σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.

Σε μια επίδειξη ισχύος ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει τον διάπλου εμπορικών πλοίων στην Μαύρη θάλασσα  με Ουκρανικά σιτηρά, στην καταστροφή των οποίων έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες καταστρέφοντας αποθήκες φύλαξης τους στα λιμάνια της Οδησσού και του Νικολάεφ.

Από την άλλη, ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία και σκάφη, έχουν ήδη υποστεί  κατάλληλο εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός πλοίου αποβίβασης.

Ενώ η φύση των όπλων παραμένει άγνωστη, ο ιστορικός Ντμίτρι Μπολτένκοφ ανέφερε σε έκθεση που αξιολογεί τα συστήματα λέγοντας ότι, θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός « παρατήρησης  οπτικής και με ραντάρ,  καθώς και  υδροακουστικής  δημιουργώντας ένα προστατευτικό περίγραμμα γύρω από κάθε πλοίο».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «λάδι στην φωτιά» ρίχνει ο πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης, δηλώνοντας την ανάγκη για ενεργή συνοδεία πλοίων με σιτηρά που κινούνται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι σε περίπτωση απειλής από το ρωσικό ναυτικό, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο να «ανοίξει πυρά».

Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, για τους σκοπούς αυτούς, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαρκείς δυνατότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε συνεργασία με τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας,  Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.

«Προφανώς, με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κανονίσει όχι μόνο μια πρόκληση, αλλά και να ξεκινήσει μια σύγκρουση με τη Ρωσία, ωστόσο, η Μόσχα θα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική ενέργεια», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Προηγουμένως, υπήρχαν αναφορές ότι η Τουρκία αρνήθηκε να συνοδέψει πλοία που κατευθύνονταν στα ουκρανικά λιμάνια, ωστόσο, η Άγκυρα δεν έχει κάνει ακόμη καμία επίσημη δήλωση σχετικά με το ουκρανικό αίτημα.

Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον: Ο πόλεμος της Βοσνίας θα μοιάζει «σαν παιδικό παιχνίδι» μπροστά στην  σύγκρουση  Ρωσίας και Ουκρανίας

Στις αρχές του 1994, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον πραγματοποίησε ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά το οποίο στις 21 Μαρτίου έγραψε μια ανησυχητική επιστολή στον τότε επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Μπιλ Κλίντον.

Όπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1969-1973, ανησυχούσε πολύ για τον κίνδυνο επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Νίξον χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «εξαιρετικά εκρηκτική», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Σύμφωνα με τον Νίξον, εάν οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ξεφύγουν από τον έλεγχο και κλιμακωθούν, τότε ενδέχεται να υπάρξει άμεση ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κρατών.

«Ο πόλεμος της Βοσνίας θα ακούγεται σαν παιδικό παιχνίδι», ανέφερε. Ωστόσο, η πρόβλεψη του Νίξον  μπορεί να θεωρηθεί μοναδική.

Απόστρατος συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ: Το Κίεβο δεν έχει χρόνο για «φιλοσοφία»

Ενώ το Κίεβο και η Δύση προετοίμαζαν μια αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα δημιούργησαν μια άμυνα σε βάθος σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, η οποία είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.

Ο Βρετανός  Απόστρατος συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν επρόκειτο να παραχωρήσει στην αντιπαράθεση. Πραγματοποίησε μερική επιστράτευση και δημιούργησε ένα εκτεταμένο σύστημα αμυντικών οχυρώσεων, μετά την ανασύνταξη των δυνάμεών της στις περιοχές Χέρσων και  Χάρκοβο, κάτι που παρατηρήθηκε το φθινόπωρο του 2022.

Κατά τη γνώμη του, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας έκανε έναν «τακτικό ελιγμό», ανταλλάσσοντας μέρος του εδάφους με τον χρόνο που χρειαζόταν. Αυτά τα εδάφη ήταν δύσκολο να αμυνθούν, αλλά στα νέα σύνορα κατάφεραν να αποκτήσουν ερείσματα και να προετοιμαστούν για την επιστροφή των προηγουμένως χαμένων εδαφών.

«Τώρα η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δεν έχει πολλές επιλογές για τη διεξαγωγή περαιτέρω εχθροπραξιών, ή μάλλον, μόνο μία. Τα ουκρανικά στρατεύματα πρέπει να προσπαθήσουν να εισβάλουν στη ρωσική άμυνα, αλλά πρακτικά δεν έχουν χρόνο, το μισό καλοκαίρι έχει ήδη περάσει», αναφέρει.

Αυτό αφήνει στην Ουκρανία μία επιλογή: να εξαπολύσει μετωπικές επιθέσεις σε καλά αμυνόμενες θέσεις.

Ο Ρίτσαρντ Κεμπ αμφιβάλλει ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι σε θέση να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον ενός από τα πιο εκτεταμένα αμυντικά συστήματα στον πλανήτη για πολλούς μήνες ή χρόνια. Τεράστιοι χώροι εξορύσσονται, δεν υπάρχουν παρακάμψεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επίσης δεν έχουν αρκετά αεροσκάφη για αεροπορική κάλυψη, επομένως μπορούν να «δοκιμάσουν την τύχη τους» μόνο σε άμεσες επιθέσεις στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ