Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Σφίγγουν" οι σχέσεις Ινδίας και Ελλάδας: Το Νέο Δελχί ετοιμάζεται να οπλίσει τα Rafale με εγχώριους πυραύλους-Πληθαίνουν οι τομείς συνεργασίας

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει έναν ιδιαίτερο ζήλο στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας και του «χτισίματος» συμμαχιών με ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, αλλά και με την ανερχόμενη υπερδύναμη Ινδία.

Η Ελλάδα, μέρος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), μπορεί να δώσει μια μεγάλη τακτική βοήθεια στην Ινδική Πολεμική αεροπορία καθώς η αεροπορία μας πετά όχι μόνο με το Rafale που έχει αγοράσει η Ινδία από τη Γαλλία, αλλά και το F- 16 C/D, που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία με την σειρά της, επιδιώκει να ενισχύσει την αμυντική πρωτοβουλία «Make in India» . Ζήτησαν από τη Dassault Aviation,  να συμπεριλάβει τοπικά όπλα, όπως τον πύραυλο «Astra air» στο  μαχητικό αεροσκάφος Rafale.

Σύμφωνα με αξιωματούχους άμυνας, η Πολεμική Αεροπορία θέλει να ενσωματώσει το Smart Anti Airfield Weapon (SAAW) και τον πύραυλο «Astra» (αέρος-αέρος) με το Rafale, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2020.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση διαφόρων τοπικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβών ολίσθησης μεγάλου βεληνεκούς, στο αεροσκάφος. Οι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει μια σημαντική αγορά για τα ινδικά οπλικά συστήματα μόλις ενσωματωθούν στο Rafale. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται ήδη στα μαχητικά αεροσκάφη Su-30 MKI και στα ιθαγενή LCA Tejas. Η Ινδία, η οποία διαθέτει 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, σχεδιάζει να αγοράσει άλλα 26 για το Ναυτικό της.

Πύραυλοι SAAW και Astra

Το Indian Smart Anti Airfield Weapon (SAAW) είναι μια βόμβα ακριβείας που αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO). Το SAAW έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει διαδρόμους, αποθήκες, υπόστεγα αεροσκαφών και άλλες ενισχυμένες κατασκευές σε εχθρικά αεροδρόμια.

Το όπλο έχει βεληνεκές 100 km και μπορεί να εκτοξευθεί από μαχητικά αεροσκάφη της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως τα Sukhoi Su-30MKI, Jaguar και Mirage 2000. Το SAAW χρησιμοποιεί συνδυασμό GPS και συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS) για να καθοδηγηθεί στον στόχο.

Ο πύραυλος Indian Astra, είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος που έχει βεληνεκές άνω των 70 km και είναι ικανός να εμπλέκει στόχους σε διαφορετικά ύψη, συμπεριλαμβανομένων στόχων μεγάλου βεληνεκούς. Ο πύραυλος Astra έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Sukhoi Su-30MKI, MiG-29 και Tejas.

 Είναι εξοπλισμένος με μια ισχυρά εκρηκτική  κεφαλή και έναν ενεργό αναζητητή ραντάρ, που του επιτρέπει να παρακολουθεί και να καταστρέφει στόχους με υψηλή ακρίβεια. Ο πύραυλος έχει υποβληθεί σε αρκετές επιτυχείς δοκιμές και βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία με την ινδική Πολεμική Αεροπορία, καθιστώντας τον μια σημαντική προσθήκη στις δυνατότητες αεράμυνας της Ινδίας.

Ενσωμάτωση πυραύλων

Η ενσωμάτωση ενός πυραύλου στο Rafale είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλαπλά στάδια. Ο πύραυλος πρέπει να δοκιμαστεί και να επικυρωθεί για να διασφαλιστεί ότι πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μόλις εγκριθεί ο πύραυλος, πρέπει να ενσωματωθεί στο οπλικό σύστημα του Rafale. Αυτό περιλαμβάνει την τροποποίηση του λογισμικού και του υλικού του αεροσκάφους για να φιλοξενήσει το νέο πύραυλο. Η διαδικασία ολοκλήρωσης περιλαμβάνει επίσης τη δοκιμή της συμβατότητας του πυραύλου με τα άλλα όπλα και συστήματα του αεροσκάφους.

Το γεγονός ότι, ο πύραυλος δεν κατασκευάζεται στη Γαλλία, αλλά στην Ινδία, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Ο ινδικός πύραυλος μπορεί να έχει διαφορετικές προδιαγραφές και απαιτήσεις από τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται συνήθως στα γαλλικά αεροσκάφη.

 Αυτό σημαίνει ότι το οπλικό σύστημα του Rafale, πρέπει να τροποποιηθεί ακόμη περισσότερο για να φιλοξενήσει τον ινδικό πύραυλο. Επιπλέον, ο ινδικός πύραυλος μπορεί να απαιτεί διαφορετικές διαδικασίες δοκιμής και επικύρωσης από τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται συνήθως στα γαλλικά αεροσκάφη.

Παρά τις προκλήσεις, η ενσωμάτωση ενός ινδικού πυραύλου στο Rafale έχει πολλά οφέλη. Επιτρέπει στο Rafale να χρησιμοποιεί ένα ευρύτερο φάσμα όπλων, το οποίο μπορεί να είναι ευεργετικό σε ορισμένες καταστάσεις μάχης.

Ενισχύει επίσης τη σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας, καθώς δείχνει προθυμία συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνολογίας. Συνολικά, η ενσωμάτωση ενός ινδικού πυραύλου στο Rafale, είναι μια πολύπλοκη αλλά αξιόλογη προσπάθεια που μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες του αεροσκάφους και να ενισχύσει τις διεθνείς συνεργασίες.

Παράλληλα, η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, μέρος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), μπορεί να δώσει μια μεγάλη τακτική βοήθεια στην Ινδική Πολεμική αεροπορία καθώς η αεροπορία μας πετά όχι μόνο με το Rafale που έχει αγοράσει η Ινδία από τη Γαλλία, αλλά και το F- 16 C/D, που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν.

Επιπλέον, οι στρατοί και των δύο χωρών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εικονικά σενάρια μάχης μεταξύ ινδικών Rafales και ελληνικών F-16 ή ασκήσεις προσομοίωσης απειλών από drone και χρησιμοποίησης λύσεων αντιμετώπισης τους.

Τέλος, η Ελλάδα θα μπορεί επίσης να αγοράσει τους προαναφερθέντες ινδικούς  πυραύλους κρουζ SAAW και Astra, που θα μπορούσε να ενσωματωθούν με το αεροσκάφος  Rafale.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...