Μια νέα έρευνα για τον ρόλο της CIA στον πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται στο φώς από τον Γουίλιαμ Άρκιν, δημοσιογράφο σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Αρχισυντάκτη στο Newsweek, ο οποίος λέει ότι η CIA «έχει βάλει χέρι σε λίγο από όλα» στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας την έκταση της εμπλοκής της στον πόλεμο, όπου η υπηρεσία δρα σε τομείς που θα ενεργούσε ο αμερικανικός στρατός σε περίπτωση πολέμου των ΗΠΑ.
Σε άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ , περιγράφεται αρχικά μια σύνοψη συμπερασμάτων της εν λόγω μακροσκελέστατης έρευνας, η οποία αναφέρει:
"Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η CIA μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας έναν «γκρίζο στόλο» εμπορικών αεροσκαφών που διασχίζει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στέλνοντας προσωπικό στην Ουκρανία για μυστικές αποστολές και βοηθώντας τους Ουκρανούς με νέα όπλα και συστήματα, χρησιμοποιώντας την Πολωνία ως κρυφό κέντρο για να συντονίσει τις επιχειρήσεις της στο εσωτερικό της χώρας.
Ταυτόχρονα, το αδέσμευτο καθεστώς των ΗΠΑ φαίνεται να θέτει ένα όριο στη πληρόφόρησή τους , κρατώντας τες στο σκοτάδι τόσο για τις επόμενες κινήσεις του Zelensky όσο και του Putin."
Αναλυτικότερα τα κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας της έρευνας του Γουίλιαμ Άρκιν, είναι τα ακόλουθα:
Η άγνοια των προθέσεων Πούτιν-Ζελένσκι από την CIA
"Αυτό που κατέληξα λέει ο Γουίλιαμ Άρκιν, είναι ότι η CIA ως υπηρεσία πληροφοριών, πρέπει να έχει ως νούμερο ένα αποστολή της στην Ουκρανία την συλλογή πληροφοριών, όχι μόνο για το τι κάνουν οι Ρώσοι, αλλά και για το τι κάνουν οι Ουκρανοί.
Και αυτό είναι το μεγαλύτερο "τυφλό σημείο" που εντόπισα, ότι δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τόσο λίγα για το τι σχεδιάζει και τι σκέφτεται ο Ζελένσκι και ποιες είναι οι απόψεις του για το μέλλον, όσο και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τα μελλοντικά του σχέδια και προθέσεις.
Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για μερικούς ανθρώπους, αλλά, όπως μου το εξήγησαν οι πηγές μου, η πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία δεν είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν έχουμε υποχρεώσεις από τη συνθήκη έναντι της Ουκρανίας. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Αυτό είναι λοιπόν ένα ιδιαίτερα μοναδικό πεδίο μάχης στο οποίο η CIA παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε σταθερά ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν θα εμπλακεί με κανέναν άμεσο τρόπο στις μάχες ή στο πεδίο της μάχης ή στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Έχετε λοιπόν αυτή την κατάσταση όπου η αποστολή της CIA, είναι να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή όπλων στην Ουκρανία, μεγαλύτερο ρόλο στην αντικατασκοπεία, μεγαλύτερο ρόλο στη εμπλοκή όλων των γειτονικών κρατών στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία όπως για παράδειγμα, η Πολωνία, ότι αυτός ο ρόλος τείνει πραγματικά η CIA να "βάζει το χέρι της" σε λίγο από όλα.
Θα έλεγα ότι θα της έδινα χαμηλούς βαθμούς για την κατανόηση των προθέσεων του Πούτιν ή του Ζελένσκι, πολύ υψηλούς βαθμούς για την κατανόηση του τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, αλλά οι πιο υψηλοί βαθμοί είναι στη μεταφορά των όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο.
Ο κομβικός ρόλος του Γουίλιαμ Μπερνς
Όταν ο Τζο Μπάιντεν έγινε Πρόεδρος, διόρισε αρκετούς από τους στενούς του συνεργάτες , όπως τον Άντονι Μπλίνκεν και τον Τζέικ Σάλιβαν ,να είναι οι κύριοι παράγοντες εθνικής ασφάλειας του.
Αλλά το άτομο που διορίστηκε διευθυντής της CIA, ο πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία Γουίλιαμ Μπερνς , ήταν κάποιος που θεωρήθηκε ως το άτομο με τη μεγαλύτερη εμπειρία.
Και έτσι, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Μπερνς έγινε το κεντρικό πρόσωπο σε αυτόν τον πόλεμο και ότι είχε τόσο καλές γνώσεις για τον Πούτιν και τη Ρωσία, αλλά και μια μακρά καριέρα με εξειδίκευση στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ δεν "ελέγχουν" πλήρως την Ουκρανία
Νομίζω ότι η CIA και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν πιέσει τους Ουκρανούς, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο πάνω τους.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο κύριος στόχος των ΗΠΑ και ο υπέρτατος της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν πάντα να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος, να μην τεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια κατάσταση όπου να πολεμούν άμεσα εναντίον της Ρωσίας.
Και μέρος αυτού ήταν να παροτρύνουμε την Ουκρανία να μην επιτεθεί στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, όπου είχαν αναπτυχθεί ρωσικές δυνάμεις.
Και αυτό λειτούργησε πολύ, μέχρι περίπου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, πρώτα όταν σημειώθηκαν οι βομβαρδισμοί στο Nord Stream και μετά όταν έγινε η επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, οπότε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, πίστευαν ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από τους δύο.
Και παρόλο που πίστευε ότι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν πίσω από αυτές τις επιθέσεις, δεν ήταν απολύτως σαφές στη CIA ότι ο ίδιος ο Ζελένσκι είχε εκ των προτέρων γνώση ή ακόμη και είχε διαβάσει για αυτές τις επιχειρήσεις.
Και έτσι, η CIA μπορεί να άσκησε μεγάλη πίεση στον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του προκειμένου να είναι πιο διαφανείς ή να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά , αλλά δεν είναι απολύτως σαφές ότι ο Ζελένσκι έχει τον πλήρη έλεγχο του ουκρανικού στρατού ή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ούτε είναι απαραίτητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να ασκήσουν πραγματικά μεγάλη μόχλευση εναντίον της Ουκρανίας σε αυτό το σημείο.
Η CIA προσπαθεί επίσης να μην καταφύγει η Ρωσία στη χρήση πυρηνικών όπλων, προσπαθώντας να καταλάβει ποια είναι η θέση και οι σκέψεις του Πούτιν . Αλλά την ίδια στιγμή, αγωνίζεται με το ερώτημα εάν καταλαβαίνει ή όχι αρκετά καλά τι είναι αυτό που θέλει η Ουκρανία, και επίσης τι είναι αυτό που θα δεχτεί η Ουκρανία, πέρα από τη δημόσια ρητορική της, στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε τον τελείως ιδιόμορφο αλλά και πουσχιδή ρόλο που διαδραματίζει η CIA στον πόλεμο στην Ουκρανία,εμπλεκόμενη σε πάρα πολλούς τομείς, αφού επισήμως οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στον πόλεμο με αποστολή στρατευμάτων τους σε αυτόν, επιθυμώντας να κρατήσουν μια σχετική ισσοροπία του "τόσο -όσο" με την Ουκρανία, ώστε να μην υπάρξει υλοποίηση από τον Πούτιν κάποιου "τρελού" σχεδίου, όπως η χρήση πυρηνικών όπλων, ανοίγοντας το "κουτί της πανδώρας"