Η Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, έχει εντείνει τη στρατιωτική και πολιτική πίεση τα τελευταία τρία χρόνια για να προσπαθήσει να αναγκάσει το δημοκρατικά διοικούμενο νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία του Πεκίνου.
Με τις προειδοποιήσεις ότι, η Ταϊβάν γίνεται «άλλη Ουκρανία» από τον ίδιο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που τώρα ακολουθεί σκληρή γραμμή για την Κίνα, η Ταϊπέι έχει επίσης αντλήσει τα διδάγματά της από τον πόλεμο.
Επιδιώκει τα ίδια όπλα με τα οποία οπλίστηκε το Κίεβο από τη Δύση, με τα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος Patriot (SAM) και το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) να είναι δύο άλλα.
Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Chiu Kuo-cheng, ανέφερε το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος NASAMS στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων, γεγονός που ενέπνευσε την Ταϊπέι να δει την πλατφόρμα Αεράμυνας (AD) ως πιθανή λύση στα κινεζικά μαχητικά βομβαρδιστικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ.
Ο Chiu είπε ότι «το NASAMS θα αναβαθμίσει τις ικανότητες αεράμυνας της χώρας. Έχουμε δει από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ότι αυτά τα όπλα έχουν σίγουρα καλές επιδόσεις».
Ωστόσο, η Ταϊβάν δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τις ΗΠΑ ότι θα πουλήσουν το NASAMS στην Ταϊπέι, είπε ο Chiu.
«Αλλά χρειαζόμαστε αυτό το έργο να γίνει το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.
Το NASAMS πέτυχε στην Ουκρανία
Το NASAMS αναπτύχθηκε από την αμερικανική Raytheon και τη Νορβηγική Kongsberg, και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ποσοστό επιτυχίας 100% στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων. Η Ρωσία εκτοξεύει συχνά πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα drones καμικάζι Kh-101, Iskander, Kalibr και Geranium-2 σε πολιτικοστρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τον AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missile (AMRAAM) σε ρόλο SAM.
Είναι ενδιαφέρον ότι, η δήλωση του Chiu ήρθε μόλις μια ημέρα πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο περιελάμβανε τέσσερα NASAMS. Το NASAMS βρίσκεται σε υπηρεσία στην Ουκρανία από τον Νοέμβριο του 2022, στο αποκορύφωμα των μαζικών πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Με μια αναφορά του στο CNN, ο Ίαν Ουίλιαμς του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) Missile Defense Project, είπε ότι το NASAMS είχε «ποσοστό επιτυχίας 100 τοις εκατό». Από την άλλη πλευρά, οι πύραυλοι Buk M1 και S-300 της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας έχουν ποσοστό επιτυχίας 80 τοις εκατό στο χτύπημα ρωσικών πυραύλων κρουζ.
Η Ουκρανία έχει γίνει πεδίο δοκιμών για τον σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό που φτάνει στο Κίεβο από τους συμμάχους της στη Δύση, και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα, από την πλευρά της, παρακολουθεί έντονα τις πολεμικές επιδόσεις του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού ενάντια στην τρομερή στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας.
HIMARS
Η Ταϊβάν αναμένει επίσης, την άφιξη 29 πλατφορμών HIMARS έως το 2026 μετά από συμφωνία του 2021 με τις ΗΠΑ για την αγορά 11 εκτοξευτών.
Αποφάσισε να αγοράσει άλλα 18 το 2022, αφού το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MND) απέσυρε το σχέδιό του να αγοράσει 40 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A6 «Paladin», αφού η Ουάσιγκτον είπε ότι τα όπλα δεν μπορούσαν να παραδοθούν εγκαίρως λόγω ανεπαρκούς παραγωγικής ικανότητας.
Η Ταϊβάν μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο, για να χτυπήσει εισερχόμενα κινεζικά αμφίβια πλοία και τανκς στη θάλασσα που θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν χερσαία εισβολή.