Chieftain
Ένοπλες Συρράξεις

Βρετανικά άρματα Chieftain της δεκαετίας του '60 για το Κίεβο; Περισσότερο «κινούμενο φέρετρο» παρά άρμα μάχης... (Εικόνες)

Ποιο βρετανικό άρμα μάχης προορίζεται για τον ουκρανικό στρατό και ποιες είναι οι διαφορές τους;

Όποιο και να επιλεχθεί για το Κίεβο θα συνδράμει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις τεθωρακισμένες δυνατότητες της χώρας, ωστόσο οι δύο τύποι δεν παύουν να επιδεικνύουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Challenger 1 ή Chieftain;

Όλα ξεκίνησα όταν ο Ουκρανός δημοσιογράφος Roman Bochkala ανακοίνωσε πως βρετανικά άρματα μάχης τύπου Challenger 1 επισκευάζονται σήμερα και αποδεσμεύονται για την Ουκρανία, ωστόσο συνόδευσε την δήλωσή του με φωτογραφίες αρμάτων τύπου Chieftain. Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος ξεκίνησε να αναρωτιέται ποιο από τα δύο οχήματα θα φτάσει στην Ουκρανία.

Challenger 1

Εάν η φωτογραφία των Chieftain ήταν απλά ένα λάθος, τότε οι Ουκρανοί πρέπει να αναμένουν τα βρετανικά κύρια άρματα μάχης τύπου Challenger 1 της δεκαετίας του '1980, τα οποία παρά την ηλικία τους θεωρείται πως μπορούν να καλύψουν κάποιες από τις απαιτήσεις του σημερινού πεδίου της μάχης. Είναι μία από τις καλύτερες επιλογές μεταξύ των νατοϊκών αρμάτων μάχης που έχουν αποσυρθεί από την ενεργώ υπηρεσία.

Η αποδέσμευση αρμάτων Challenger 1 για την Ουκρανία συζητείται από την αρχή του φετινού έτους, αφού φήμες ήθελαν να προορίζονται για το Κίεβο τα περίπου 400 άρματα αυτού του τύπου που έθεσε εκτός υπηρεσίας η Ιορδανία. Προσθέτονταν πως η Rheinmetall BAE Systems Land θα αναλάμβανε τις διαδικασίες επισκευής.

Chieftain

Ωστόσο, υπάρχει πράγματι η πιθανότητα πως αντί για άρματα Challenger 1, οι Ουκρανοί να λάβουν οχήματα τύπου Chieftain. Ουσιαστικά πρόκειται για την προηγούμενη γενιά κύριων αρμάτων μάχης, αφού το Chieftain τέθηκε σε λειτουργία το έτος 1965, ενώ το Challenger 1 το 1983.

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε πως μετά την τελευταία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του με το πρόγραμμα Totem Pole, το άρμα Chieftain έλαβε ένα αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πυρός, ενσωματωμένο με θερμικό στόχαστρο και λέιζερ τηλέμετρο, καλύτερη ευκινησία και θωράκιση. Ωστόσο, οι βελτιώσεις δεν αναιρούν το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με ένα άρμα σχεδιασμού της δεκαετίας του '1960.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μαχητικές του δυνατότητες θα εξαρτώνται από την τροποποιημένη εκδοχή του οχήματος και την χώρα που θα τα παράσχει στην Ουκρανία. Περίπου 1.900 άρματα παράχθηκαν για τον βρετανικό στρατό, με τα υπόλοιπα να πωλούνται σε συμφωνίες εξαγωγών. Στην Μεγάλη Βρετανία, το τελευταίο άρμα αυτού του τύπου αποσύρθηκε το 1995. Υπάρχει ένα ερώτημα/ζήτημα βέβαια: πόσα Chieftain παραμένουν στα βρετανικά αποθέματα, δεδομένου πως οι Βρετανοί πέρασαν ακόμη και την γενιά Challenger 1, εξοπλίστηκαν πλήρως με άρματα Challenger 2 και ξεκινήσαν να υιοθετούν Challenger 3;

Ως αποτέλεσμα, τα Chieftain -εάν φτάσουν ποτέ στην Ουκρανία- θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν την έλλειψη της χώρας μόνο σε ποσότητα αρμάτων μάχης, όχι όμως σε ποιότητα εξοπλισμού. Είναι απαρχαιωμένα θα λέγαμε, ειδικά όσον αφορά τις μαχητικές τους δυνατότητες.

GALLERY

Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Chieftain
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...