Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν πως μία από τις πρώτες κινήσεις των εχθρών των ΗΠΑ σε μία πιθανή σύρραξη, θα ήταν η προσπάθεια απενεργοποίησης των αμερικανικών συστημάτων GPS. Εάν τα συστήματα αυτά καταστραφούν, ο αμερικανικός στρατός θα χάσει την πλοήγηση, την στόχευση και τις επικοινωνιακές δυνατότητες που έχει.
Ο ευκολότερος τρόπος με μια συσκευή GPS, είναι απλώς να την μπλοκάρετε ή να δημιουργήσετε ένα ψευδές σήμα GPS που υπερισχύει του πραγματικού σήματος GPS.
Μια άλλη μέθοδος είναι η πλαστογράφηση. Κατά την πλαστογράφηση, ο επιδιωκόμενος στόχος δεν γνωρίζει ότι το σήμα που λαμβάνεται από μια μονάδα GPS είναι λάθος: Μια πλαστογράφηση δημιουργεί ένα ψευδές σήμα GPS, που περνά ως πραγματικό σήμα και μια εσφαλμένη ώρα ή τοποθεσία εμφανίζεται στον προβλεπόμενο δέκτη.
Ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση των νέων δοκιμών πλοήγησης με οπτική βάση, οι οποίες στοχεύουν να προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες τοποθεσίας στους πιλότους σε περιπτώσεις όπου τα σήματα GPS μπορεί να είναι απρόσιτα.
Βασισμένο στο Transcontinental Airway System που έφερε επανάσταση στις πτήσεις ακριβώς πριν από έναν αιώνα το 1923, το σύστημα Visual Based Navigation (VBN) επιδιώκει να αναλάβει λίγο πιο δυναμικό ρόλο στη σύγχρονη εποχή.
Στη δοκιμή, μια κάμερα τοποθετήθηκε σε ένα πειραματικό ελικόπτερο Black Hawk για να τραβήξει εικόνες εδάφους κατά την πτήση.
Οι εικόνες που τραβήχτηκαν διασταυρώθηκαν στη συνέχεια με μια βάση δεδομένων χαρτών, επιτρέποντας στο σύστημα να παρέχει ακριβή δεδομένα τοποθεσίας στον πιλότο όταν τα σήματα GPS δεν ήταν διαθέσιμα.
Παρά τα προηγμένα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης που είναι διαθέσιμα στους σύγχρονους πιλότους του στρατού, η εξάρτηση αποκλειστικά από το GPS μπορεί να παρουσιάσει προκλήσεις σε συγκεκριμένα σενάρια, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε απειλές σχεδόν όμοιες που λειτουργούν στον τομέα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Ενώ η τεχνολογία GPS παρέχει πολύτιμες δυνατότητες πλοήγησης, η ευπάθειά της σε παρεμβολές απαιτεί πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση αξιόπιστου εντοπισμού θέσης.
Ως απάντηση σε αυτήν την ανησυχία, η Διοίκηση του Στρατού Μελλοντικής Εκπλήρωσης έχει δώσει προτεραιότητα στην Εξασφαλισμένη Θέση, Πλοήγηση και Χρονισμό (PNT) για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την εξάρτηση από το GPS. Η ανάπτυξη Visual Based Navigation (VBN) έχει αναδειχθεί ως μια πολύτιμη λύση σε αυτό το πλαίσιο.
Μετά το πείραμα, η τεχνολογία της κάμερας παρέμεινε συνδεδεμένη με το ελικόπτερο για τις επόμενες πτήσεις με δυνατότητα μεταφοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή πρόσθετων δεδομένων, η οποία αποδείχθηκε πολύτιμη για τη βελτίωση του αλγορίθμου και την περαιτέρω ενίσχυση της ακρίβειας του συστήματος.
Η αναζήτηση των ΗΠΑ για αξιόπιστες λύσεις πλοήγησης πέρα από το GPS
Ενώ οι δορυφόροι του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS), συνεχίζουν να χρησιμεύουν ως η κύρια πηγή εντοπισμού θέσης πλοήγησης και χρονισμού για τον στρατό, οι ευπάθειές τους γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς καθώς οι αντίπαλοι αναπτύσσουν δυνατότητες να διακόπτουν ή να υπονομεύουν το σήμα GPS.
Αυτό θέτει μια σημαντική πρόκληση για τον στρατό, καθώς η διασφάλιση της ικανότητας των πολεμιστών να επαληθεύουν και να αντικαθιστούν τέτοια δεδομένα σε υποβαθμισμένα ή απαγορευμένα περιβάλλοντα καθίσταται κρίσιμη.
Εντοπίζοντας αυτό το πρόβλημα, ο Στρατός έχει δώσει προτεραιότητα στην εύρεση λύσεων για την παροχή δυνατοτήτων που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις, επιτρέποντας στους στρατιώτες να λειτουργούν αποτελεσματικά σε καταστάσεις όπου η αξιοπιστία του GPS διακυβεύεται.
Ο Στρατός συμμετέχει ενεργά σε διάφορα έργα για την ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων πλοήγησης, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται από αμφισβητούμενα περιβάλλοντα που επηρεάζουν την αξιοπιστία του GPS.
Όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα, ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το πρόσφατο επίτευγμα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην εφαρμογή μαγνητικής πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο (MagNav) κατά τη διάρκεια πτήσης με το C-17A Globemaster III.
Ομοίως, η πλοήγηση με τη βοήθεια όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τον ολοκληρωμένο στόχο του Στρατού, να παρέχει αδιάκοπες δυνατότητες εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού (PNT) στους στρατιώτες του.
Επιπλέον, το VBN διαθέτει επίσης τεράστιες δυνατότητες για μη επανδρωμένες αποστολές και την προώθηση της αυτονομίας πλήρους κλίμακας.
Σε μη επανδρωμένα σενάρια, όπου διαφαίνεται ο κίνδυνος απώλειας σήματος GPS, οι δυνατότητες υποβοήθησης θέσης του VBN καθίστανται κρίσιμες για τη διασφάλιση της ασφαλούς και αποτελεσματικής εκτέλεσης των αποστολών.
Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι οι επιπτώσεις αυτού του συστήματος είναι τεράστιες, δυνητικά φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των μη επανδρωμένων συστημάτων και ανοίγοντας το δρόμο για προηγμένες αυτόνομες αποστολές σε δύσκολα περιβάλλοντα.