Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Θανατηφόρος ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας! Αναβαθμίζεται για να καταστρέψει τα θαλάσσια drones της Ουκρανίας- Σε τι αλλαγές προχώρησε

Οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στη διεξαγωγή δολιοφθορών και τρομοκρατικών επιθέσεων σε εγκαταστάσεις στόλου και κρίσιμης σημασίας υποδομές της Κριμαίας, ως μέτρο για να αντισταθμίσουν την αδυναμία τους να επιχειρήσουν στη θάλασσα κατά του ρωσικού ναυτικού.

Σε σχέση με την απειλή επιθέσεων από ρομποτικά επιφανείας και υποβρύχια συστήματα,  οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τα τεχνικά μέσα για την προστασία της κύριας βάσης του στόλου και των σημείων όπου είναι αγκυροβολημένα τα πλοία, εξοπλισμένα με οπτικοηλεκτρονικούς σταθμούς και σταθμούς ραδιοεπιτήρησης.

Οι δύο τελευταίες Ουκρανικές επιθέσεις από μη επανδρωμένα θαλάσσια drones καμικάζι στις 16 και 17 Ιουλίου στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα και στη Γέφυρα του Κερτς, έχουν σημάνει συναγερμό στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει σχεδιάσει να αναβαθμίσει όλα τα πλοία του.

Με μια αναφορά η Izvestia,  επισήμανε πρόσθετους σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου και ειδικά σημεία πυροδότησης στα πλοία, για περισσότερη προστασία από την διαχρονική απειλή των θαλάσσιων drones.

Προηγούμενες & Τρέχουσες Επιθέσεις

Τέσσερις από τις έξι συνολικά επιθέσεις από τα απειλητικά καμικάζι USV στον στόλο του ρωσικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος της 16ης Ιουλίου, σημειώθηκαν στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη Σεβαστούπολη. Η παράκτια πόλη της Κριμαίας φιλοξενεί τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 με εννέα εναέρια και επτά θαλάσσια drones, η δεύτερη απόπειρα ήταν στις 23 Μαρτίου με τρία USV, ενώ η τρίτη επίθεση στις 24 Απριλίου αφορούσε μόνο δύο USV.

Στην τέταρτη απόπειρα στις 12 Ιουνίου , το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD) δήλωσε ότι το πλοίο συλλογής πληροφοριών «Priazovye», δέχτηκε επίθεση από έξι μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV). 

Το χτύπημα της 16ης Ιουλίου νωρίς το πρωί συνδύασε επτά UAV και δύο USV, που απωθήθηκαν από τις δυνάμεις αεράμυνας και τον στόλο χωρίς υλικές ζημιές στις δυνάμεις.

Ακολούθησε μια νυχτερινή επίθεση τη Δευτέρα 17 Ιουλίου στη γέφυρα του Κερτς , καταστρέφοντας ένα τμήμα της γέφυρας μήκους 12 μιλίων που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία.

Το RuMoD, σε μια δήλωση σχετικά με την επίθεση της 16ης Ιουλίου, απέδωσε στην «αεράμυνα» και στον «ηλεκτρονικό πόλεμο»  την επιτυχή καταστροφή των θαλάσσιων και των εναέριων drones, σε μεγάλη απόσταση από την ακτογραμμή. Το EW κατέστειλε πέντε UAV, με τα υπόλοιπα δύο να  έχουν χτυπηθεί από όπλα στο σκάφος.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας  γίνεται θανατηφόρος

Η Izvestia επικαλέστηκε ρωσικές στρατιωτικές πηγές ότι, ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία και σκάφη, έχουν ήδη υποστεί τον κατάλληλο εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός πλοίου αποβίβασης.

Ενώ η φύση των όπλων παραμένει άγνωστη, ο ιστορικός Ντμίτρι Μπολτένκοφ ανέφερε στην έκθεση που αξιολογεί τα συστήματα λέγοντας ότι, θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός « παρατήρησης  οπτικής και με ραντάρ,  καθώς και  υδροακουστικής  δημιουργώντας ένα προστατευτικό περίγραμμα γύρω από κάθε πλοίο».

Τα ληφθέντα δεδομένα κατόπιν διαβιβάζονται στους σταθμούς ελέγχου όπλων. Αυτό υποδεικνύει ένα ορισμένο επίπεδο σύντηξης αισθητήρων.

Με λίγα λόγια, η Ουκρανία δεν βασίζεται στην επιτυχία κάθε επίθεσης, αλλά στην εξάντληση των Ρώσων ναυτικών αυξάνοντας τα επίπεδα συναγερμού και βρίσκοντας κενά στην άμυνα των πλοίων, ενώ βελτιώνει τεχνικά και τακτικά τις μη επανδρωμένες θαλάσσιες επιχειρήσεις της.

Τα USV της Ουκρανίας είναι συνήθως μικρά και δεν είναι ιδιαίτερα προστατευμένα ενάντια στα αντίμετρα, δεδομένου του μονόδρομου, καμικάζι ρόλου τους. Ο στρατός των Ρώσων και των  Ουκρανών, πιθανότατα μαθαίνει από κάθε χτύπημα: οι Ρώσοι μαθαίνουν πώς να εντοπίζουν καλύτερα και να εμποδίζουν τέτοια USV, ενώ οι Ουκρανοί μαθαίνουν για τα ευάλωτα σημεία της Ρωσίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι, η Ουκρανία επιβάλλει συνεχώς υψηλό κόστος στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εκτοξεύοντας μικρά, φθηνά USV εναντίον πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων. Η άμυνα έναντι τέτοιων επιθέσεων, σημαίνει σταθερή κατάσταση επίγνωσης και υψηλά επίπεδα άγχους.

Φαίνεται  ότι, οι Ουκρανοί έχουν ένα αρκετά μεγάλο, αλλά όχι μαζικά παραγόμενο απόθεμα των USV. Μπορεί να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν με φειδώ και στρατηγικά.

Οι άνδρες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, επίσης, είχαν σημάνει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επίμονες επιθέσεις.

«Τα σκάφη πηδούν πάνω από τα κύματα, αλλάζοντας συνεχώς πορεία. Αυτός είναι ένας μάλλον επικίνδυνος εχθρός και πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την ανάπτυξη αντιμέτρων», είπε ο Μαξίμ Κλίμοφ πλοίαρχος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, επισημαίνοντας τις ευκίνητες ικανότητες ελιγμών των USV.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ