Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του ΝΑΤΟ συζητούν για καιρό πριν από κάθε μεγάλη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας: πρώτα το πυροβολικό, μετά τα τανκς και μετά τα μαχητικά αεροσκάφη. Κάθε ένα από αυτά τα «ταμπού» έχει καταρρεύσει με τη σειρά του. Αλλά καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας πλησιάζει στον δεύτερο μήνα της, με την πρόοδο να είναι ακόμα αργή, μερικά όπλα εξακολουθούν να παραμένουν στην ουκρανική λίστα.
Το ένα είναι η βόμβα εδάφους εκτόξευσης υψηλής ακρίβειας μικρής διαμέτρου, εμβέλειας 150 χιλιομέτρων (GLSDB), την οποία οι ΗΠΑ έχουν «τάξει» αλλά δεν έχει αποστείλει ακόμη. Το δεύτερο, ο πύραυλος ATACMS βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων, τον οποίο η Αμερική παραμένει επιφυλακτική να προμηθεύσει.
Το τρίτο, σύμφωνα με τον Economist, μπορεί να είναι το πιο σημαντικό: τα πυρομαχικά διασποράς (cluster bombs). Και πλέον, οι ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν, αποφάσισαν να παράσχουν στην Ουκρανία αυτόν τον αμφιλεγόμενο και ευρέως απαγορευμένο τύπο όπλου.
Ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-S4
Σύμφωνα με το βρετανικό Economist, η Ρωσία έχει μάθει πώς να απενεργοποιεί το κατευθυνόμενο όπλο πυροβολικού M982 Excalibur, το σύστημα JDAM-ER, και να καταρρίπτει 5.000 ουκρανικά drones κάθε μήνα.
Επισημαίνουμε ότι, από τον Μάρτιο του 2023, τα κατευθυνόμενα με GPS βλήματα ακριβείας Excalibur που χρησιμοποιεί η Ουκρανία (από πέρυσι) έχουν σταματήσει να πλήττουν στόχους.
«Τα αμερικανικά πυρομαχικά, που εξέπληξαν αρχικά τον ουκρανικό στρατό με την ακρίβεια των χτυπημάτων τους, άρχισαν να πέφτουν και να αποτυγχάνουν να χτυπήσουν τους στόχους τους», έγραψε το Economist.
Απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που κυκλοφόρησαν έδειξαν ότι, τέσσερις από τις εννέα βόμβες JDAM-ER μπορεί να έχασαν τον στόχο τους, λόγω του ρωσικού στρατού που παρεμπόδιζε τα σήματα GPS. Τα βλήματα GMLRS που εκτοξεύτηκαν από τις πλατφόρμες HIMARS των ΗΠΑ χάνουν επίσης, όλο και περισσότερο τους στόχους τους.
Έτσι, δεν είναι περίεργο ότι το ρωσικό σύστημα παρεμβολών είναι στόχος προτεραιότητας για την καταστροφή του από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε: «Τα ρωσικά συστήματα παρεμβολής είναι ύψιστης προτεραιότητας και θα συνεχίσουμε να προτείνουμε την καταστροφή τους».
Με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις έμαθαν επίσης πώς να απενεργοποιούν μεγάλο αριθμό ουκρανικών UAV.
Αναλυτές του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών τον Μάιο, έγραψαν ότι εν αναμονή μιας ουκρανικής αντεπίθεσης, η Ρωσία είχε αυξήσει τις δυνατότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε ένα βίντεο με τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου καταστέλλουν τα ηλεκτρονικά του εχθρού. «Το πλήρωμα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-S4, συνεχίζει να σαρώνει τον εναέριο χώρο για να ανιχνεύσει και να ταξινομήσει αερομεταφερόμενα αντικείμενα», αναφέρεται.
Τα χαρακτηριστικά απόδοσης του ρωσικού συγκροτήματος Krasukha-S4, επιτρέπουν στις ρωσικές δυνάμεις να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν όλους τους τύπους εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κινούνται σε χαμηλά υψόμετρα.
Αυτή η πολύπλοκη συσκευή ιστού κεραίας είναι σε θέση να λειτουργεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και προς τα πάνω σε οποιαδήποτε γωνία, καθιστώντας δυνατή τη μετάδοση ραδιοφωνικών σημάτων χωρίς περιορισμούς αζιμουθίου και υψομέτρου.
Υπό την επίδραση της ακτινοβολίας Krasukha-S4, τα εχθρικά αεροσκάφη χάνουν την πλοήγηση και τις επικοινωνίες. Αν πετούν χαμηλά, αναγκάζονται να ανέβουν ψηλότερα, και καθίστανται στόχος πυρών αεράμυνας.
Το Krasukha-S4 έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει θέσεις διοίκησης, ομάδες δυνάμεων, αεροδρόμια, συστήματα αεράμυνας και σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. «Αυτό το συγκρότημα είναι ικανό να παρεμβαίνει στα σήματα ραντάρ και στα κανάλια ραδιοελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών», γράφει η Rossiyskaya Gazeta.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για να απενεργοποιήσουν όλα τα δυτικά κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα.
Ρωσική βόμβα διασποράς PBK-500U Drel
Έχει αναφερθεί ότι, η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόθεσή τους να προμηθεύσουν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο έχει τονίσει ότι, εάν τις χρησιμοποιήσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ένα αντίστοιχο όπλο στο ουκρανικό πεδίο μάχης.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία διαθέτει επίσης βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές από τα αμερικανικά όπλα, με μεγαλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερη επιλογή τύπων.
Μία από τις νεότερες βόμβες διασποράς που διαθέτει ο ρωσικός στρατός, είναι η PBK-500U Drel που αναπτύχθηκε από την NPO Bazalt.
Το PBK-500U Drel είναι μια βόμβα διασποράς που εκτοξεύεται από μαχητικό/βομβαρδιστικό όπως τα MiG-29, Su-35, Su-34 ή Tu-22M3.
Η βόμβα πέφτει από ύψος 14 χιλιάδων μέτρων και στη συνέχεια «γλιστρά» σε απόσταση 30-50 χιλιομέτρων. Η βόμβα είναι εξοπλισμένη με σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης/σύστημα καθοδήγησης GLONASS που την καθιστά εξαιρετικά ακριβείας.
Αυτό το φονικό όπλο, έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει ομάδες τεθωρακισμένων οχημάτων, εχθρικά κτίρια και ομάδες αντίπαλων δυνάμεων.
Αυτή η βόμβα βάρους 450 κιλών μπορεί να φορτωθεί με διάφορα υποπυρομαχικά. Ένα από αυτά φέρει 15 αυτοστοχευόμενα αντιαρματικά υποπυρομαχικά SPBE-K, με τη μορφή ανιχνευτών υπέρυθρης ακτινοβολίας και ραντάρ κυμάτων χιλιοστού.
Το PBK-500U Drel είναι επίσης, εξοπλισμένο με σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF) και ηλεκτρονικά αντίμετρα, ώστε να είναι ανθεκτικό σε εμπλοκές και να ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ.
Η NPO Bazalt εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει το PBK -500U Drel με παλμικό κινητήρα για να αυξήσει την εμβέλειά του.
Εάν χρησιμοποιηθούν πραγματικά, η μάχη Ρωσίας-Ουκρανίας θα σηματοδοτήσει την πρώτη εμφάνιση βομβών διασποράς επίσημα στα χέρια του ρωσικού στρατού από το 2018.