Το ρωσικό περιπλανώμενο πυρομαχικό Lancet, έχει αποδειχθεί «δολοφόνος» των αμερικανικής παραγωγής πυραυλικών συστημάτων HIMARS, τα οποία χρησιμοποιούν ενεργά οι Ουκρανοί εδώ και μήνες.
Το Lancet χτυπά τον στόχο του με ακρίβεια, ενώ μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, αφού έχει την δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις μόνο του, όπως για παράδειγμα την έναρξη αναζήτησης στόχων και την αποφυγή εχθρικών αντιαεροπορικών όπλων.
Το εκρηκτικό φορτίο που μεταφέρει το drone είναι ισχυρότερο άλλων drones καμικάζι αυτής της κατηγορίας. Έτσι, το Lancet είναι ικανό να καταστρέψει ακόμη και ελαφριά άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Μετά την «σούπερ επιτυχία» των drones καμικάζι κατηγορίας Lancet στην Ουκρανία, ο κατασκευαστής Zala Aero φέρεται να έχει αναπτύξει μια νέα γενιά drones καμικάζι γνωστά ως «Product 53».
Το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 μετέδωσε «μια κλεφτή ματιά» του drone «Product 53», το οποίο πιστεύεται ότι είναι μια αναβαθμισμένη και επόμενης γενιάς έκδοση του drone Lancet.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο ειδικός ανταποκριτής Alexander Rogatkin, εξηγεί ότι για την επίθεση σμήνους, ο κατασκευαστής έχει καταργήσει τον καταπέλτη, ο οποίος χρησιμοποιείται συνήθως για την εκτόξευση drones καμικάζι, και έχει αναπτύξει έναν ειδικό εκτοξευτή για την εκτόξευση πολλαπλών drones, ο οποίος είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του «Product 53».
Σχεδόν ενθουσιασμένος τονίζει ότι, «η εκτόξευση τους μαζί σημαίνει ότι, πρόκειται για μια επίθεση ολόκληρου σμήνους από την οποία ο εχθρός δεν θα μπορεί να αμυνθεί ή να κρυφτεί».
Στη συνέχεια, προχωρά στον Alexander Zakharov, επικεφαλής σχεδιαστή του Zala Aero Group, εξηγώντας: «Το κύριο πράγμα είναι η ευκολία χρήσης και η πλήρης ανεξαρτησία από κάθε μέσο αντιμετώπισης. Θα είναι σχεδόν αδύνατο να το πολεμήσεις», ανέφερε.
Ανέφερε επίσης, ότι η νέα γενιά Lancets θα ενεργεί κατόπιν εντολής του χειριστή, ο οποίος θα καθορίσει την περιοχή λειτουργίας, αλλά ταυτόχρονα, το drone θα επιλέξει μόνο του τον στόχο με πλήρη αυτονομία.
Αυτό σημαίνει ότι το drone δεν θα στοχεύει ανθρώπους. Αναζητά συγκεκριμένα τεθωρακισμένα ή πυροβόλα όπλα. Λέγεται ότι, το drone είναι αρκετά έξυπνο ώστε να γνωρίζει ότι τα συστήματα αεράμυνας και τα ραντάρ είναι εξέχοντες στόχοι και θα επέλεγε τον μεγαλύτερο στόχο εάν θα βρεθεί σε «δίλημμα».
Αναλύοντας την ιδέα πίσω από αυτό το νέο drone, ο Zakharov είπε ότι το νέο «Lancet» θα πρέπει να είναι συμβατό με την έννοια του δικτυοκεντρικού πολέμου, στον οποίο ένα νευρωνικό δίκτυο ενώνει ένα σμήνος drones καμικάζι σε μια ενιαία απόσπαση. Για παράδειγμα, εάν ένα drone ανακαλύψει έναν ομαδικό στόχο, κάθε drone το γνωρίζει.
Νέας γενιάς Lancet
Μετά τη μετάδοση, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τη γνώμη ότι ο σχεδιασμός του νέου drone και η εκτόξευσή τους σε σμήνος, θα αύξανε αναμφίβολα την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη.
Το «Product 53» είναι ιδιαίτερο γιατί μπορεί να εξουδετερώσει διαφορετικούς τύπους απειλών που μαζί αποτελούν μια εχθρική δύναμη επίθεσης. Το drone μπορεί να λειτουργήσει ως σμήνος. Κάθε drone στο σμήνος μπορεί να φέρει διαφορετικό τύπο κεφαλής.
Ο Ρώσος ειδικός σε drone και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Unmanned Aviation» Denis Fedutinov στο RIA Novosti, είπε ότι η μαχητική ισχύς των ρωσικών drones καμικάζι «Lancet» θα αυξηθεί με τη χρήση ενός πτυσσόμενου πτερυγίου και ενός εκτοξευτή , επιτρέποντας την ταυτόχρονη εκτόξευση πολλαπλών drones από διάφορες οπτικές γωνίες, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της καταστροφής συστημάτων αεράμυνας.
«Η χρήση ενός εκτοξευτή «κοντέινερ πακέτων», θα καταστήσει δυνατή την γρήγορη εκτόξευση πολλών περιπλανώμενων πυρομαχικών. Αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της καταστροφής τεθωρακισμένων οχημάτων. Επιπλέον, θα επιτρέψει σχεδόν σίγουρα την απενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας λόγω της ταυτόχρονης επίθεσης από διάφορες γωνίες από πολλά UAV. Μπορούμε να πούμε ότι «Lancets» με ένα τέτοιο σχήμα εφαρμογής θα γίνουν «δολοφόνοι αεράμυνας», είπε.