Ένοπλες Συρράξεις

Ινδία- Πακιστάν- Ιράν και Κίνα: Πώς οι ασιατικές δυνάμεις μπαίνουν στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας

Ως γνωστό, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει τεράστιες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που επέλεξαν να παραμείνουν ουδέτερες. Είναι ενδιαφέρον ότι τρία αντίπαλα ασιατικά έθνη  η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν  έχουν επίσης, ενταχθεί σε αυτό το αδέσμευτο μπλοκ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν την Κίνα να μην παρέχει βοήθεια στην Ρωσία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς μπήκε στο δεύτερο έτος του.

Επίσης, πριν φιλοξενηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είχε  καλέσει το Πεκίνο να μην εξοπλίσει «την επιτιθέμενη Ρωσία», ενώ η Γαλλία προέτρεψε την Κίνα να είναι προσεκτική.

Η Ουάσιγκτον έχει αναφορές από πηγές της ότι, πιθανότητα η Κίνα να σκοπεύει να ενισχύσει το εξαντλούμενο οπλοστάσιο της Μόσχας.

Για αυτό, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους: «Εμείς  και άλλες χώρες  έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από την Κίνα ότι, δεν θα παράσχει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία».

Λαμβάνοντας υπόψη τις σταθερές δεσμεύσεις που έχουν επαναλάβει οι δύο χώρες στη διμερή τους σχέση, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί εάν η άρνηση του Πεκίνου είναι αληθινή ή όχι.

Ενίσχυση από το Πακιστάν

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, το Πακιστάν σύντομα θα στείλει  πυραύλους Yarmuk ύψους 122 mm  μέσω του λιμανιού του Καράτσι στην Περιφέρεια Ternopil της Ουκρανίας. Όπως και στο παρελθόν, οι αποστολές θα χρησιμοποιούν το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ για να φτάσουν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Economic Times, η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη όπλων και πυρομαχικών και το Πακιστάν έχει αναδειχθεί ως βασικός προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού αντί της δυτικής βοήθειας.

«Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψε σύμβαση με το Pakistan Ordnance Factory τον Δεκέμβριο του 2022, για προμήθειες 200.000 ρουκετών αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πακιστάν να αναδεικνύεται ως βασικός αμυντικός προμηθευτής», ανέφερε.

BrahMos εναντίον Kinzhal

Φαίνεται ότι, και η Ινδία συγκαταλέγεται μεταξύ των ασιατικών κρατών που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι Moscow Times του Ιουλίου ανέφεραν ότι, οι ρωσικές αμυντικές εταιρείες αγοράζουν ξανά εξοπλισμό που παράγουν και πουλούσαν σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού στρατιωτικού υλικού.

Αλλά  για τον  πύραυλο BrahMos της Ινδίας,  «πλέκεται» μια παράξενη ιστορία, και οι Asian Times της 14ης Ιουλίου ανέφεραν σε μια σειρά ειδήσεων ότι, η Ινδία ενδιαφέρεται για πωλήσεις πυραύλων BrahMos προς τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, έχει διαδοθεί ότι η πιθανή κακή απόδοση του πολυδιαφημισμένου ρωσικού πυραύλου Kinzhal στην Ουκρανία, που παρατηρήθηκε σε πολλαπλές αναχαιτίσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία να αγοράσει το BrahMos από την Ινδία.

Δυτικές αναφορές πιστεύουν ότι οι μεγάλες υλικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνουν την πιθανότητα η Ρωσία να ανακατευθύνει ορισμένες από τις παραγγελίες όπλων της Ινδίας για να αντικαταστήσει τις απώλειες μάχης.

Το Ιράν προμηθευτής της Ρωσίας

Το Ιράν έχει εδραιώσει τον ρόλο του ως προμηθευτής όπλων της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις  αντιμετωπίζουν απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Η Τεχεράνη αύξησε τη συμμετοχή της συμφωνώντας να παράσχει στη Μόσχα πυραύλους εδάφους-εδάφους και πολλά επιπλέον φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το περασμένο καλοκαίρι, το Ιράν άρχισε να παραδίδει drones που περιπλανώνται και μετά εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση στο στόχο.

Σε τελική ανάλυση, διαπιστώνουμε ότι και οι τέσσερις ασιατικές χώρες (Κίνα, Βόρεια Κορέα, Ιράν και Ινδία) φέρεται να είναι διατεθειμένες να δανείσουν ορισμένες κατηγορίες όπλων στη Ρωσία, ενώ μια χώρα, το Πακιστάν, έχει αναλάβει να προμηθεύσει ρουκέτες και άρματα μάχης προς Κίεβο.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος, που το ΔΝΤ  υποχώρησε μετά από πολλές ταλαιπωρίες και συμφώνησε να εγκρίνει ένα δάνειο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν, για τη στάση του υπέρ της Ουκρανίας. Ενώ το Ιράν και η Βόρεια Κορέα στενάζουν υπό τις κυρώσεις, η θέση της Ινδίας σε αυτή την περίπλοκη πολιτική σκακιέρα είναι μάλλον αβέβαιη, παρά της φαινομενικά  πρόσφατης  αναθέρμανσης της ινδοαμερικανικής σχέσης .

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ