Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Βρήκαν την λύση”: Με τον πύραυλο IRIS-T SL οι Ουκρανοί θα εξολοθρεύσουν τα ρωσικά ελικόπτερα Ka-52 και τα Lancet

Από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης στις αρχές του περασμένου μήνα, τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Kamov Ka-52 αποτελούν ένα πραγματικό εφιάλτη για τις Ουκρανικές δυνάμεις. Τάνκς Leopard, μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley, γαλλικά τανκς ANH-10 και πολλά άλλα έπεσαν θύματα του Ka-52.

Επιπροσθέτως, εκτός από το Ka-52, τα drones καμικάζι Lancet είναι επίσης εφιάλτης για τους Ουκρανούς .

Όμως, οι πρόσφατες ενημερώσεις στο σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM, το οποίο χρησιμοποιεί  πυραύλους κατευθυνόμενους με υπέρυθρες, έχουν εγείρει ερωτήματα από την ρωσική πλευρά. Το IRIS-T SLM έχει λάβει συσκευές στόχευσης λέιζερ στο τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, παρόλο που η καθοδήγηση πυραύλων του δεν βασίζεται σε λέιζερ. Αντίθετα, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό παραμέτρων για τον εντοπισμό στόχων.

Ο ουκρανικός πύραυλος IRIS-T SL χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία πλοήγησης, συμπεριλαμβανομένων GPS και INS για αυτόνομη πλοήγηση. Χρησιμοποιεί επίσης, μια σύνδεση δεδομένων ραδιοσυχνοτήτων (RF) για ενημερώσεις δεδομένων στόχου σε πραγματικό χρόνο από ένα εξωτερικό σύστημα ραντάρ.

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί έναν παθητικό ανιχνευτή υπέρυθρων υψηλής ακρίβειας, για ακριβή εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων, βελτιώνοντας την ακρίβεια και την ανθεκτικότητα έναντι των αντίμετρων. Συνήθως, το σύστημα IRIS-T SLM δεν περιλαμβάνει  σταθμό ανίχνευσης στόχων για συσκευές σκόπευσης λέιζερ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, ο πύραυλος IRIS-T SLM μπορεί να στοχεύσει έως και 40 χιλιόμετρα (25 μίλια), η επίτευξη αποτελεσματικής αναγνώρισης στόχου με δέσμη λέιζερ σε τέτοιες αποστάσεις είναι πρόκληση.

Τα Ka-52 και το Lancet είναι πιθανότατα οι στόχοι

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι, η προσθήκη ενός πυραύλου με ημιενεργή καθοδήγηση λέιζερ είναι μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας. Φαίνεται ότι, το  σύστημα αεράμυνας θα συμπληρώσουν οι εκτοξευτές  APKWS, οι οποίοι χρησιμοποιούν κυρίως φωτισμό λέιζερ για ακριβή παρακολούθηση στόχων αέρα.

Θεωρητικά μιλώντας, η συμπλήρωση του συστήματος αεράμυνας με εκτοξευτές APKWS, θα μπορούσε να αυξήσει δραστικά την αποτελεσματικότητά του. Θα μπορούσε να προσφέρει μια οικονομική λύση για την αναχαίτιση απειλών όπως drones καμικάζι ή ελικόπτερα, προσθέτοντας έτσι ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.

Πύραυλοι με καθοδήγηση λέιζερ, μπορούν να αναχαιτίσουν ένα ευρύ φάσμα αερομεταφερόμενων στόχων. Η καθοδήγηση με λέιζερ επιτρέπει στο βλήμα να παρακολουθεί και να ακολουθεί μια δέσμη λέιζερ που κατευθύνεται προς τον στόχο, η οποία παρέχει υψηλό επίπεδο ακρίβειας  στη στόχευση.

 Αυτό καθιστά τους κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους ιδιαίτερα αποτελεσματικούς, ενάντια σε γρήγορα κινούμενους στόχους που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν με άλλους τύπους συστημάτων καθοδήγησης.

Γενικά, τα ελικόπτερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουν από ένα χτύπημα από ένα βλήμα που κατευθύνεται με λέιζερ. Για παράδειγμα, τα ηλεκτρονικά συστήματα του Ka-52 περιλαμβάνουν έναν προειδοποιητικό δέκτη λέιζερ, που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία δέσμης λέιζερ που στοχεύει το ελικόπτερο. Όταν ο προειδοποιητικός δέκτης λέιζερ ανιχνεύσει δέσμη λέιζερ, ειδοποιεί τον πιλότο και ενεργοποιεί το σύστημα αντιμέτρων του ελικοπτέρου.

Το σύστημα αντιμέτρων του Ka-52 περιλαμβάνει φωτοβολίδες  που απελευθερώνονται, για να μπερδέψουν το σύστημα καθοδήγησης του κατευθυνόμενου με λέιζερ βλήματος. Οι φωτοβολίδες  δημιουργούν έναν στόχο δόλωμα, που μπορεί να ακολουθήσει ο πύραυλος αντί για το ελικόπτερο.

Επιπλέον, το Ka-52 είναι εξοπλισμένο με υπέρυθρη παρεμβολή που μπορεί να διαταράξει το σύστημα καθοδήγησης του κατευθυνόμενου με λέιζερ πυραύλου. Ο παρεμβολέας εκπέμπει ένα σήμα που παρεμποδίζει την ικανότητα του πυραύλου να παρακολουθεί το ελικόπτερο.

Ωστόσο, αυξάνεται η πιθανότητα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταρρίψουν το Ka-52 με τέτοιο πύραυλο. Τα αντίμετρα δεν λειτουργούν πάντα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με τα drones καμικάζι. Το Lancet δεν έχει τις δυνατότητες του Ka-52, καθώς και άλλων drones που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο όπως το Geren-2 ή το Shahed 136.

Τα χαρακτηριστικά του

Το IRIS-T SL είναι ένα κινητό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιεί τον κατευθυνόμενο πύραυλο IRIS-T, η κατασκευή του οποίου σχεδιάστηκε ειδικά για την αναχαίτιση και την καταστροφή εχθρικών εναέριων απειλών. Είναι εγκατεστημένο σε ένα τροχοφόρο όχημα με δύο εκτοξευτές βλημάτων, που μπορούν να «γεμίσουν» ξανά από ένα όχημα επαναφόρτωσης εξοπλισμένο με γερανό τοποθετημένο σε ανυψωτική πλατφόρμα.

Είναι εξοπλισμένος με έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) για υψηλή ακρίβεια σε πεδία επιχειρήσεων όπου λειτουργούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αντίμετρα (ECM) και παρεμβολείς (jammers). Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM μπορεί να καταστρέψει ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, ρουκέτες, συμβατικοί πύραυλοι αέρος – εδάφους, πύραυλοι κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

https://youtu.be/6ldKqwZHI2U

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...