Το αμερικανικής κατασκευής F-35 Joint Strike Fighter, θεωρείται ευρέως το πιο ικανό τζετ στον πλανήτη και η εξειδικευμένη παραλλαγή του Ισραήλ μπορεί να είναι το καλύτερο F-35 από όλα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ενέκρινε επίσημα τη σύσταση της Ισραηλινής Άμυνας (IDF) για αγορά επιπλέον F-35. Σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κονδύλια βοήθειας των ΗΠΑ, το Ισραήλ θα μπορούσε να προμηθευτεί 25 ακόμη αεροσκάφη, τα οποία θα ανέβαζαν τη μοίρα F-35 στα 75 τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η κίνηση, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και του κορυφαίου αντιπάλου του, του Ιράν. Με ένα μεγαλύτερο οπλοστάσιο μαχητικών F-35I «Adir», η ισραηλινή αεροπορία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αναλάβει δράση εάν χρειαστεί κατά του Ιράν και του εκκολαπτόμενου πυρηνικού του προγράμματος.
Εξ άλλου, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει αυτό το μαχητικό stealth σε δύο περιπτώσεις σε πολεμικές ενέργειες. Και στα δύο ήταν εναντίον στόχων του Ιράν, του μεγάλου εχθρού του ισραηλινού έθνους.
Η πρώτη εμφάνιση ενός ισραηλινού F-35 έγινε τον Μάιο του 2018, όταν η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επίθεση σε βάσεις εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων στη Συρία. Το Ισραήλ ενσωμάτωσε τα πρώτα του F-35 το 2016, ως απάντηση στην ιρανική πρόκληση και, με στόχο τη διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή.
Η δεύτερη επέμβαση ενός F-35 έγινε σε μάχη αέρος-αέρος, αν και ήταν εναντίον drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), τον Μάρτιο του 2021. Με την ευκαιρία, Ισραηλινοί πιλότοι μαχητικών από τις Μοίρες 116 και 140 κατέρριψαν δύο drones του Ιράν, που απείλησαν να εισβάλουν στο ισραηλινό έδαφος.
Δεδομένου ότι το Ισραήλ περιβάλλεται από εχθρικούς γείτονες, οι ανάγκες ασφάλειας και άμυνας της χώρας είναι αρκετά μοναδικές. Το Ισραήλ ήθελε να ενσωματώσει εγχώρια χαρακτηριστικά και ειδικές τροποποιήσεις για να ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτές τις απαιτήσεις.
Εκτός από ένα εγχώριο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το Adir διαθέτει εγχώριους αισθητήρες, οθόνες τοποθετημένες σε κράνος και άλλες δυνατότητες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων.
Τι κάνει το F-35I Adir τόσο ξεχωριστό
Η μοναδική γεωπολιτική κατάσταση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, απαιτεί ταχεία ικανότητα εγχώριας επισκευής. Σε περίπτωση περιφερειακής σύγκρουσης, το Ισραήλ θα μπορούσε να απαιτήσει γρήγορες επιτόπιες επισκευές για να διατηρήσει τον στόλο F-3Ι στον αέρα. Αν και η απαιτούμενη εγκατάσταση εργαλείων κατάρτισης τεχνικών, δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα-εταίρος F-35, με καθεστώς συντήρησης που λειτουργεί εσωτερικά.
Ισραηλινά συστήματα C4
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του F-35, είναι η ικανότητά του να συλλέγει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, για να ενημερώσει τη γνώση του χώρου μάχης, επίσης γνωστή ως αρχιτεκτονική εντολών, ελέγχου, επικοινωνιών και υπολογιστών (C4), η οποία είναι προηγμένη.
Στο Ισραήλ ουσιαστικά, έχει επιτραπεί να δημιουργήσει μια «εφαρμογή» που λειτουργεί πάνω από την αρχιτεκτονική πληροφοριών της Lockheed C4. Αυτή η «εφαρμογή» θα χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από το F-35 για δίκτυο με τους άλλους «κόμβους», στο δίκτυο συλλογής πληροφοριών των Ισραηλινών F-15 και F-16 που λειτουργούν σε συνδυασμό, με την ισραηλινή αρχιτεκτονική C4.
Ηλεκτρονικός πόλεμος
Όλα τα F-35 είναι εξοπλισμένα με τη σουίτα AN / ASQ-239 EW της BAE Systems, η οποία προσφέρει επιθετικές και αμυντικές επιλογές για τον πιλότο και το αεροσκάφος, για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και των αναδυόμενων απειλών, σχεδιασμένο να βελτιστοποιεί την επίγνωση της κατάστασης ενώ βοηθά στον εντοπισμό, την παρακολούθηση , ανάλυση και απάντηση σε απειλές.
Ουσιαστικά το σύστημα EW της BAE επιτρέπει στο F-35 να σταματήσει το ραντάρ του εχθρού και να νικήσει τα αντίπαλα αεροσκάφη και τις απειλές των πυραύλων τους. Η Lockheed επέτρεψε στο Ισραήλ, να τροποποιήσει το τυπικό κοστούμι BAE EW με το δικό του ισραηλινό σύστημα, πιθανώς ένα είδος προσαρτημένου λοβού, το οποίο θα μπορούσε να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές δυνατότητες.
Υποστήριξη Ισραηλινών Όπλων
Ένα από τα συστήματα όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ με την πλατφόρμα F-35, είναι η οικογένεια των κιτ καθοδήγησης Spice. Το Spice kit είναι ουσιαστικά ένα κιτ καθοδήγησης, που μπορεί να εξοπλιστεί σε μια ποικιλία πυρομαχικών για να βελτιώσει την ακρίβειά τους μέσω ηλεκτρο-οπτικών, GPS ή μέσω ενός συστήματος «man-in-the-loop», το οποίο μπορεί να καθοδηγήσει βόμβες σε έναν στόχο χρησιμοποιώντας τη μύτη της βόμβας και έναν ασφαλή, τηλεοπτικό σύνδεσμο για πολύ υψηλή ακρίβεια.
Απορριπτόμενες δεξαμενές καυσίμου
Νωρίτερα φέτος, το IDF ανακοίνωσε ότι τα F-35 του δεν χρειάζονται πλέον εναέριο ανεφοδιασμό για να φτάσουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Το πώς αυξήθηκε η εμβέλεια των stealth jets είναι ασαφές, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει πρόσθετο εξωτερικό καύσιμο που μεταφέρεται με απορριπτόμενες δεξαμενές.
Ενώ αυτές θα αύξαναν σημαντικά την υπογραφή του ραντάρ, είναι πιθανό να απορριφθούν μαζί με τους πυλώνες τους πριν εισέλθουν στον ιρανικό εναέριο χώρο, εάν χρησιμοποιηθούν για μια τέτοια αποστολή. Εναλλακτικά, η IAF θα μπορούσε να έχει συγκεντρώσει κάποιο είδος «χωνευτής» δεξαμενής καυσίμου, αν και αυτή η επιλογή θα είχε ως αποτέλεσμα πιο σημαντικές επιπτώσεις στο πλαίσιο του αεροσκάφους.
Εάν ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ επιταχυνθεί σε μια σύγκρουση, ο στόλος των μαχητικών Adir της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα ηγηθεί αναμφισβήτητα στην εναέρια στρατηγική της χώρας. Με το F-35I Adir να μπορεί να φτάσει στο ιρανικό έδαφος, αυτός ο ρόλος θα αυξηθεί.