Η αποτυχία της υποσχόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης είναι πλέον ξεκάθαρη σε όλους. Το Κίεβο κάνει μόνο υποτονικές προσπάθειες να μιμηθεί επιθετική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς και υφίσταται μεγάλες απώλειες.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι τώρα αναπτύσσεται μια επικίνδυνη κατάσταση για τους Ρώσους στην ζώνη των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Ρώσο απόστρατο ειδικό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Συνταγματάρχη Ρ. Κλούποφ έρχονται πρωτόγνωρες καταστάσεις στο πολεμικό μέτωπο.
“Έχοντας συνειδητοποιήσει τη στρατιωτική αποτυχία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα αρχίσουν να κατασκευάζουν τις δικές τους οχυρωματικές γραμμές σαν τις δικές μας, και θα εκπέσουν μόνο σε άμυνα.
Οι Ουκρανοί θα καθίσουν στα χαρακώματα τους και θα αρχίσουν να χτυπούν τις ρωσικές πόλεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα τους δώσει η Δύση.
Η Βρετανία ήταν η πρώτη που προμήθευσε το Κίεβο με πυραύλους Storm Shadow τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 250 km.
Στις 11 Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη μεταφορά πυραύλων SCALP με το ίδιο βεληνεκές στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής των επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS με βεληνεκές 300 km στο Κίεβο.
Μέχρι στιγμής, μόνο το Βερολίνο έχει αντισταθεί ασθενώς, αρνούμενο να μεταφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus με βεληνεκές 500 km στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία: εάν εκδοθεί εντολή από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο θα απαντήσει «Ναι!».
Επιπλέον, οι φορείς για αυτούς τους πυραύλους μπορεί να είναι μαχητικά F-16, τα οποία έχουν ήδη υποσχεθεί στο Κίεβο.
Είναι δυνατόν να ελπίζουμε ότι τα γεγονότα στην ζώνη των επιχειρήσεων δεν θα εξελιχθούν σύμφωνα με το σενάριο που επιθυμεί η Δύση, παίρνοντας τον χαρακτήρα μιας παρατεταμένης σύγκρουσης και μαχών θέσεων, με τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας;
Στόχος μας είναι η προστασία του πληθυσμού των δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και τώρα των προσαρτημένων εδαφών.
Η ίδια η Ουκρανία έχει ήδη πάψει να είναι ένα κράτος ικανό να παράγει ανεξάρτητα οποιαδήποτε σοβαρά όπλα. Και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία της αποστρατικοποίησής του.
Η Σύνοδος Κορυφής στο Βίλνιους, αφενός, μας έδειξε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη, το γεγονός ότι η παραγωγή μόλις 4.000 οβίδων το μήνα από όλες τις χώρες της συμμαχίας, δεν είναι ο κατάλληλος δείκτης που οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες της Ουκρανίας στα απαραίτητα όπλα, και έτσι οι δυτικές χώρες αναγκάζονται να επεκτείνουν το βεληνεκές και το εύρος των προμηθειών των πυρομαχικών τους προς το Κίεβο.
Εμείς συνεχίζουμε να αμυνόμαστε. Και στην άμυνα, όπως ξέρουμε δεν μπορείς να κερδίσεις. Οποιαδήποτε άμυνα είναι, πρώτα απ' όλα, η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επίθεση.
Σύμφωνα με όλες τις έμμεσες ενδείξεις, δημιουργείται τώρα μια κατάσταση όπου τα ρωσικά στρατεύματά σε διάφορους τομείς πρέπει να περιοριστούν, ώστε να μην πάνε σε επίθεση από μόνα τους, καθώς η επερχόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση, όπως καταλαβαίνω, δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμη.
Οι εφεδρείες σε τακτικό επίπεδο, μπορεί να μην έχουμε αρκετές τώρα, αφού χρησιμοποιήθηκαν για να σταματήσει η ουκρανική επίθεση.
Τώρα πρέπει να ετοιμάσουμε την μεγάλη μας δύναμη. Πρέπει να ολοκληρώσουμε όλη την εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων μάχης και πεζικού των νεοσύστατων μονάδων σχηματισμών.
Στην συνέχεια όλοι τους θα μεταβούν στις περιοχές εκκίνησης.
Η Ουκρανία δεσμεύει τώρα τις τελευταίες επιχειρησιακές-στρατηγικές εφεδρείες της στην μάχη.
Έχει ήδη κατασπαταλήσει το 10ο Σώμα Στρατού, ενώ από το 9ο Σώμα Στρατού, τουλάχιστον τρεις από τις έξι ταξιαρχίες, έχουν δεσμευτεί στην μάχη.
Από τα μαχητικά αεροσκάφη, που ανήκουν σε 8 ταξιαρχίες, το Κίεβο έριξε σίγουρα δύο στη μάχη.
Η ουκρανική πλευρά κατανοεί ότι όσο περισσότερο ξοδεύει πλέον τα επιχειρησιακά-στρατηγικά της αποθέματα στην επίθεση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για αυτήν να συγκρατήσει την επερχόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση.
Πολύ συχνά, η ιδιοφυΐα ενός διοικητή έγκειται στο να σταματήσει έγκαιρα την επίθεση και να προχωρήσει στην άμυνα για να αποκρούσει τις αντεπιθέσεις του εχθρού.
Έχουμε ισχυρές ρωσικές αντεπιθέσεις σε ορισμένες κατευθύνσεις όπως οι περιοχές Κουπιάνσκ- Σολεντάρσκ και Αβντιίκα, στις οποίες τα στρατεύματά μας ήδη προκαλούν σοβαρές απώλειες στους Ουκρανούς.
Κάποιοι ειδικοί λένε ότι έχουμε αρκετές δυνάμεις για άμυνα, αλλά όχι για επίθεση.
Αυτές είναι μ@λ$κίες. Ακολουθούμε μια εντελώς διαφορετική πολιτική πληροφόρησης από την Ουκρανία. Αν το Κίεβο προώθησε τις ενέργειές του στην «επίθεση», προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να επιδείξει τη δύναμή του σε όλο τον κόσμο, τότε ενεργούμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Υπήρχε ένας Κινέζος φιλόσοφος και στρατηγός με το όνομα Sun Tzu που είχε πει: αν είσαι δυνατός, δείξε στον εχθρό ότι είσαι αδύναμος. Αν είναι αδύναμος, δείξε στον εχθρό ότι είσαι δυνατός”.
Εδώ η Ουκρανία προσπάθησε να φανεί πολύ δυνατή. Φώναξαν ότι τώρα θα μπουν στην Κριμαία, θα αποκαταστήσουν τα σύνορα του 1991. Και τι έγινε;
Δεν δείχνουμε τις εφεδρείες μας. Αλλά, αν θυμάστε, σε μια συνάντηση με τους στρατιωτικούς διοικητές, ο Πούτιν είχε πει ότι από τον Ιανουάριο του 2023, το υπουργείο Άμυνας είχε στρατολογήσει 156.000 συμβασιούχους στρατιώτες και εθελοντές. Πού πιστεύετε ότι πήγαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;
Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πλέον όλοι εκπαιδευμένοι. Μόλις χθες ο υπουργός Άμυνας Σ.Σόιγκου επιθεώρησε εργοστάσια όπου παράγεται στρατιωτικός εξοπλισμός.
Θα ακολουθήσουν τα στρατόπεδα και τα πεδία βολής όπου ετοιμάζονται οι εφεδρείες. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας”, κατέληξε ο ίδιος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις εξασθενήσει τελείως, ή έτσι και αλλιώς αποτυχημένη ουκρανική επίθεση, οι Ρώσοι θα εξαπολύσουν μια μεγάλη χερσαία κυρίως επίθεση μετά από μπαράζ πυροβολικού, μαζικών βομβαρδισμών και εκτόξευσης πυραύλων από αέρα και θάλασσα, με στόχο να διχοτομήσουν την χώρα, φέροντας το ΝΑΤΟ προ τετελεσμένων γεγονότων.