Η ινδική εταιρεία όπλων BrahMos Aerospace ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πουλήσει τους πυραύλους Κρουζ BrahMos στη Ρωσία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Atul Dinkar Rane.
Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό The Week, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BrahMos Aerospace είπε ότι εξετάζουν συνεχώς τη Ρωσία ως αγορά για τους πυραύλους BrahMos.
«Βλέπουμε συνεχώς τη Ρωσία ως αγορά για τους πυραύλους BrahMos. Αν τους είχαν αγοράσει από τότε, θα είχαν πολλά πράγματα να χρησιμοποιήσουν στην παρούσα κατάσταση», είπε ο Ρέιν σε συνέντευξή του.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι μετά το τέλος της συνεχιζόμενης κατάστασης στην Ευρώπη, η εταιρεία ενδέχεται να λάβει κάποιες παραγγελίες από τη Ρωσία, ειδικά για τον νέο πύραυλο Κρουζ που έχει ετοιμάσει.
Η BrahMos Aerospace, μια κοινοπραξία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, και έχει αναπτύξει αυτό που αποκαλεί ως τον ταχύτερο υπερηχητικό πύραυλο Κρουζ στον κόσμο.
Ο ομώνυμος πύραυλος είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος με κινητήρα ramjet που χρησιμοποιείται από την Ινδία σε εκδόσεις που εκτοξεύονται από αέρα, έδαφος και μονάδα επιφανείας.
Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων που εδρεύει στις ΗΠΑ, το βεληνεκές του πυραύλου είναι μεταξύ 300 km (186 μίλια) και 500 km (310 μίλια), καθιστώντας τον ικανό να πλήξει το Ισλαμαμπάντ από μια βάση εκτόξευσης στη βόρεια Ινδία.
Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2022, ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Πακιστάν είπε ότι ο πύραυλος έχει επίσης μια πιθανή παραλλαγή “φορτωμένος” με πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μια τέτοια έκδοση είναι αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία.
Η Ρωσία θεωρεί τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που αποστέλλονται στην Ουκρανία ως «πυρηνική» απειλή
“Η Ρωσία θα θεωρήσει τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που αποστέλλονται στην Ουκρανία ως «πυρηνική» απειλή λόγω της ικανότητάς τους να μεταφέρουν ατομικά όπλα”, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια προσπάθεια να πείσει τις ΗΠΑ να αποκτήσει αεροπορική ισχύ η Ουκρανία.
Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ήταν στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους του, καθώς υλοποιεί επίθεση κατά των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας.
Ο Λαβρόφ μίλησε για σχέδιο των ΗΠΑ να μεταφέρουν F-16 στην Ουκρανία, αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει το πράσινο φως σε καμία χώρα να τα προμηθεύσει.
"Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει την ικανότητα αυτών των αεροσκαφών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Καμία διαβεβαίωση δεν θα βοηθήσει εδώ", δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, οι στρατιώτες μας δεν γνωρίζουν εάν κάθε συγκεκριμένο αεροσκάφος αυτού του τύπου είναι εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα ή όχι.
Θα θεωρήσουμε το ίδιο το γεγονός ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τέτοια συστήματα ως απειλή από τη Δύση στην πυρηνική σφαίρα», τόνισε ο ίδιος.
Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται ενός σχεδίου εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στη χρήση του αεροσκάφους κατασκευής των ΗΠΑ ως μέρος ενός συνασπισμού 11 χωρών.Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στη Δανία τον Αύγουστο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την κίνηση.