Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με σφοδρότητα, με τους εμπόλεμους να βελτιώνουν και να διαφοροποιούν την τακτική χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων τους στο πεδίο της μάχης, αυξάνοντας έτσι την φονικότητά τους.
Η γρήγορη προσαρμογή στις απαιτήσεις στο σύγχρονο πεδίο της μάχης αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό και συνιστώσα για την επίτευξη της νίκης, αφού ουσιαστικά εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό τα μέχρι στιγμής πλεονεκτήματα των εχθρικών οπλικών συστημάτων, ελαχιστόποιώντας παράλληλα τα μειονεκτήματα των φιλίων συστημάτων.
Σε αυτόν τον "αγώνα δρόμου" προς ελαχιστοποίηση του χρόνου προσαρμογής και εφαρμογής νέας τακτικής χρησιμοποίησης των όπλων τους έχουν εμπλακεί οι Ένοπλες Δυνάμεις Ουκρανίας και Ρωσίας, λαμβάνοντας διδάγματα από το πεδίο της μάχης.
Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν νύχτα τεθωρακισμένα Terminator BMPT κατά των Ουκρανών
Σε αυτό το μήκος κύματος είναι σχετικό άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει τα ακόλουθα:
"Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα Terminator BMPT στην κατεύθυνση Avdiivka, για να επιτεθούν στις θέσεις των Ουκρανώντη νύχτα, γεγονός που δημιούργησε σε αυτούς πολλές δυσκολίες και προβλήματα.
Οι Ρώσοι προπαγανδιστές ανέφεραν επίσης τους λόγους και τον τρόπο που τα στρατεύματά τους χρησιμοποίησαν το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Terminator BMPT (AFV), στην κατεύθυνση Avdiivka.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους Ρώσους κατακτητές, χρησιμοποίησαν 400 διατρητικά και εκρηκτικά βλήματα από τα αυτόματα πυροβόλα όπλα 30 mm που ήταν εγκατεστημένα στο Terminator BMPT AFV, για να πλήξουν τους Ουκρανούς στρατιώτες και τα καταφύγιά τους.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι κατακτητές, η φωτιά εκτοξεύτηκε από κλειστή θέση βολής σε απόσταση έως και 4 χλμ.
Επίσης, όπως ανέφεραν οι κατακτητές, τα αντιαρματικά Ataka χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν τεθωρακισμένα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ενώ δεν αναφέρθηκε η αποτελεσματικότητα αυτής τους της επίθεσης.
Τα οφέλη και οι λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή της τακτική χρήσης τους
Οι Ρώσοι τόνισαν ότι χρησιμοποίησαν σκόπιμα τα BMPT AFV "Terminator" τη νύχτα ,για να μειώσουν την πιθανότητα απωλειών του εξοπλισμού τους και προφανώς, επειδή μέσω του θερμικού συστήματος απεικόνισης "οι εχθρικοί στόχοι είναι καλύτερα ορατοί" το βράδυ αφού λόγω επιτυχούς καμουφλάζ καθίστανται μη ανιχνεύσιμοι κατά την διάρκεια της ημέρας.
Οι λεπτομέρειες που περιγράφονται παραπάνω αξίζουν προσοχής μόνο και μόνο επειδή μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι οι Ρώσοι μπορεί να έχουν καταφέρει να βρουν τη βέλτιστη τακτική για τη χρήση των BMPT AFV τους.
Αυτή η τακτική στην στρατιωτική ορολογία λέγεται « βομβαρδισμός παρενοχλήσεως». Μπορεί επίσης να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ακόμη και οχήματα που είναι προβληματικά για τον εχθρό, όπως τα Terminator BMPT AFV, βρίσκουν τη θέση τους για χρήση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες λίγες περιπτώσεις χρήσης BMPT AFV από τους Ρώσους για τη «μετωπική επίθεση» στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας τον Μάιο του 2022 κατά τη μάχη για το Σεβεροντόνετσκ και τον Φεβρουάριο του 2023 κατά τη διάρκεια των μαχών κοντά στην Κρεμίνναγια δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστούν επιτυχημένες.
Τα προβλήματα της πολεμικής χρήσης αυτού του τύπου οχημάτων μάχης προκλήθηκαν από διάφορους λόγους, όπως ότι ο πυροβολητής-χειριστής πρέπει ταυτόχρονα να ελέγχει τη βολή δύο όπλων, καθένα από τα οποία μπορεί να φορτωθεί με είτε μόνο διατρητικά τεθωρακισμένα είτε μόνο πυρομαχικά με υψηλή εκρηκτικότητα.
Το πρόβλημα ήταν ότι 19 χρόνια ανάπτυξης του έργου Terminator BMPT AFV «δεν ήταν αρκετά» για τους Ρώσους να ορίσουν στα δόγματά τους την ορθή τακτική χρησιμοποίησή τους στο πεδίο της μάχης.
Οι κατακτητές χρειάστηκαν 1,5 χρόνο από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως αυτό το όχημα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω εξάγεται ότι η χρήση από τους Ρώσους του BMPT AFV "Terminator" τη νύχτα, έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στους Ουκρανούς, αφού τα άρματα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ τους είναι ευκολότερα ανιχνεύσιμα από τα θερμικά των Ρώσων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα καταστροφής τους.
Τέλος όσον αφορά τον Ρωσικό όρο "βομβαρδισμός παρενοχλήσεως" που χρησιμοποιήθηκε για να αποδώσει την χρήση του BMPT AFV "Terminator" τη νύχτα, αυτός με βάση τα Ελληνικά-νατοϊκά πρότυπα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τήρηση της φυσιογνωμίας της μάχης συνδυαστικά με επιθετική αναγνώριση τη νύχτα.
Σκοπός της είναι να μην αφήσει τον εχθρό σε ησυχία το βράδυ, προκαλώντας κόπωση και εγρήγορση από τη μία, ενώ παράλληλα η εκτόξευση πυρών από τον επιτιθέμενο εξωθεί τον αμυνόμενο να απαντήσει προδίδοντας την θέση του.