Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην δεύτερη και τελευταία ημέρα της με την Ουκρανία να βρίσκεται μεταξύ των κυρίαρχων προτεραιοτήτων της Συμμαχίας.
Κλειστή η πόρτα του ΝΑΤΟ για ένταξη της Ουκρανίας ως κράτος μέλος
Ο Ζελένσκι έχει εντείνει τις προσπάθειές τους αφενός για είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ και αφετέρου για παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του να συνεχίσουν την επίθεσή τους, η οποία σημειωτέον δεν έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο, προκειμένου να διασπαστούν οι Ρωσικές γραμμές αμύνης και να απελευθερωθούν σημαντικής έκτασης εδάφη της χώρας του από τους Ρώσους εισβολείς.
Ωστόσο το ΝΑΤΟ μέσω του ΓΓ του ξέκοψε ορθά κοφτά πως δεν υφίσταται περίπτωση στην παρούσα φάση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αφού ο πόλεμος με την Ρωσία μαίνεται και μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Βίλνιους που κυκλοφόρησε την Τρίτη υπογράμμιζε ότι η συμμαχία «υποστηρίζει πλήρως» το δικαίωμα του Κιέβου να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία όταν «οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και εκπληρωθούν οι όροι».
Απόφαση για πολιτικοστρατωτική υποστήριξη και ίδρυση Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας
Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "Το ΝΑΤΟ συμφώνησε ουσιαστικό για ένα πακέτο διευρυμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης πρός την Ουκρανία. Η Συμμαχία αποφάσισε επίσης να ιδρύσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας
Αυτό αναφέρει το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, αναφέρει το Interfax-Ukraine.
"Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι μεγάλης σημασίας για τους Συμμάχους και τη Συμμαχία. Για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σήμερα συμφωνήσαμε ένα ουσιαστικό πακέτο διευρυμένης πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης.
Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ένα νέο κοινό όργανο όπου οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία συμμετέχουν ως ισότιμα μέλη για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου, της δέσμευσης, της συνεργασίας και των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Θα προβλέπει κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες και θα χρησιμεύει επίσης ως μηχανισμός διαβούλευσης κρίσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας», αναφέρει το ανακοινωθέν.
Επιπλέον, οι Σύμμαχοι δήλωσαν ότι «η συνέχιση της παροχής της επειγόντως αναγκαίας βοήθειας στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ μέσω του Συνολικού Πακέτου Βοήθειας (CAP) παραμένει προτεραιότητα».
"Από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για αυτήν. Για να υποστηρίξουμε την αποτροπή και την άμυνα της Ουκρανίας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συμφωνήσαμε σήμερα να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτήν σε ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ουκρανία. Η παρεχόμενη βοήθεια θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ουκρανικού τομέα ασφάλειας και άμυνας και στη μετάβαση της Ουκρανίας προς την πλήρη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να την χρηματοδοτούν με σταθερό και προβλέψιμο τρόπο. Χαιρετίζουμε και ενθαρρύνουμε τις συνεισφορές των εταίρων", ανέφερε το ΝΑΤΟ
Επισημαίνουμε ότι την δημιουργία Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας είχαμε προβλέψει σε άρθρο μας, με τίτλο "Ρωσία και ΝΑΤΟ "γράφουν" το σχέδιο τερματισμού του πολέμου μετά την Ουκρανική επίθεση" ένα μήνα περίπου νωρίτερα
Τι σημαίνουν τα μέτρα του ΝΑΤΟ για την συνέχεια του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας;
Η απόφαση για την ίδρυση Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας εκτιμούμε ότι έχει τις παρακάτω βασικές εκφάνσεις-επιπτώσεις:
1. Η Συμμαχία δηλώνει τη βούληση των κρατών-μελών της για συνέχιση παροχής στρατιωτικής-οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία επί μακρόν. Κοινώς η Ρωσία να μην πιστεύει ότι έχει επέλθει "κόπωση" από πλευράς ΝΑΤΟ, όπως ενδεχομένως ήλπιζε λόγω της παΕπιβεβαίωσηράτασης του πολέμου.
2. Ενθαρρύνεται η Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο βλέποντας σε βάθος όμως χρόνου την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.
3. Διαχωρίζεται από την άλλη η στάση Ουκρανίας -ΝΑΤΟ αναφορικά με την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο με την Ρωσία κάτι το οποίο αποφεύγει η Συμμαχία.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η θέση του ΝΑΤΟ είναι πως για όσο η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμάει την Ρωσία, αυτό θα την συνδράμει.
Το δυνητικό ερώτημα είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί να συνεχίσει να πολεμάει η Ουκρανία με βάση τις απώλειες της σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δεν αναπληρώνει με δικό του το ΝΑΤΟ;
Ο Τερματισμός του πολέμου
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ "γράφουν" το σχέδιο τερματισμού του πολέμου μετά την Ουκρανική επίθεση, η οποία κατά την εκτίμησή μας θα έχει περιορισμένα εδαφικά οφέλη για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων η μαχητική ισχύς θα μειωθεί σημαντικά αφού θα έχουν πολλές απώλειες σε προσωπικό και οπλικά συστήματα-μέσα.
Αυτά θα έχουν ως συνέπεια η Ουκρανία να κινδυνεύει να απωλέσει νέα εδάφη σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης μεγάλης κλίμακας.
Προ αυτού του κινδύνου θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που δημιουργείται θα παρέμβει και θα εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας, με τον Πούτιν να διατηρεί υπό τον έλεγχό του την Κριμαία αλλά και τις 4 Ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε, στις οποίες τον Σεπτέμβριο θα διεξάγει εκλογές.
Με αυτόν τον τρόπο θα τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
.