Ένοπλες Συρράξεις

Η νέα τακτική του θρυλικού Ρωσικού Πυροβολικού που σβήνει τις Ουκρανικές επιθέσεις

Οι Ουκρναικές δυνάμεις συνεχίζουν  με σφοδρότητα την επίθεσή τους κατά των γραμμών αμύνης των Ρώσων, έχοντας πετύχει   ωστόσο μικρά εδαφικά κέρδη.

Κύριος υπαίτιος γιαυτό το αρνητικό αποτέλεσμα είναι το  Βαρύ Ρωσικό πυροβολικό, το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο  αφού υιοθετήθηκε ως το κύριο μέσο εκτόξευσης  ανασχαιτικών πυρών, με απτά αποτελέσματα.

Η "επιστροφή" του βαρέος Ρωσικού πυροβολικού 

"Η Μόσχα αλλάζει τακτική, "επιστρέφεοντας" με το βαρύ πυροβολικό της, προκειμένου  να καταστρέψει την  επίθεση της Ουκρανίας", αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, με  κυριότερα σημεία  του κατά την εκτίμησή μας να είναι τα ακόλουθα:

"Υπήρξε μια αξιοσημείωτη χρήση του  Ρωσικού πυροβολικού τους τελευταίους δύο μήνες στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι επανέφερε αυτά τα όπλα καθώς τα πλεονεκτήματά τους γίνονται  πλέον πιο κατάλληλα στην διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Δημοσιευμένο υλικό από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD) από τον Μάιο εμφάνιζε τις ενέργειες βαρέως πυροβολικού  πιο συχνά, ενώ τα drones καμικάζι Lancet-3 εμφανίζονται πιο σπάνια.

Η Ρωσία είχε στραφεί στη χρήση drones καμικάζι Lancet-3 μετά την τακτική απόσυρση από τη Χερσώνα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αφού η Ουκρανία είχε αρχίσει να στοχεύει τις μακριές και ευάλωτες γραμμές εφοδιασμού της που τροφοδοτούσαν το πυροβολικό της.

Η επανεμφάνιση των συμβατικών βαρέων όπλων στα δελτία τύπου του RuMoD ευθυγραμμίστηκε με την έναρξη και την εκτέλεση της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Η Ρωσία προσαρμόζει τα όπλα της στις απαιτήσεις του πεδίο μάχης

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία είχε ενισχύσει την άμυνά της και είχε εξασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της για να μπορέσει να επαναφέρει το πυροβολικό της σε ευρεία χρήση.

Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και των δύο συστημάτων, η αλλαγή στην τακτική ή μάλλον, η επιστροφή σε μια προηγούμενη πρακτική ευθυγραμμίζεται με αρκετές προηγούμενες παρατηρήσεις σχετικά με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.

Η ακολυθητέα τακτική στο πεδίο της μάχης θα πρέπει πάντα να είναι  εξαιρετικά προσαρμόσιμη, ενσωματώνοντας και εξελίσσοντας γρήγορα νέες τακτικές, μαθαίνοντας από τα λάθη προηγούμενων.

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μεγάλης διάρκειας στρατιωτικών επιχειρήσεων

Σε προηγούμενες αναλύσεις, οι EurAsian Times είχαν θίξει αυτή την προτίμηση για «μακροχρόνιους πολέμους» και ανορθόδοξη χρήση συστημάτων πυροβολικού.

Όπως επίσης συζητήθηκε σε άλλη αναφορά ότι τα Lancets χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία για να χτυπήσουν το δυτικής κατασκευής ελαφρά τεθωρακισμένο πυροβολικό της Ουκρανίας, το 45% του οποίου καταστράφηκε μόνο από τα UAV από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Αλλά τα ελαφρύτερα drones δεν μπορούν να αναλάβουν την καταστροφή μαζικών κινήσεων αρμάτων μάχης, φαλαγγών ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, συγκεντρώσεων στρατευμάτων και οχυρωμένων κέντρων διοίκησης.

Το αεροσκάφος μερικές φορές επίσης δεν μπορεί να καταστρέψει πλήρως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, ιδιαίτερα εάν δεν χτυπηθούν σε ορθή γωνία.

Ο  Ρωσικός συνδυασμός ταυτόχρονης χρήσης Lancet και βαρέος πυροβολικού 

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει πώς πραγματοποιούνταν πυρά πυροβολικού χρησιμοποιώντας τα  Lancets. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι αντικατέστησαν  ξανά πλήρως τα Lancet-3 με το πυροβολικό τους, αλλά ότι συνδυάζουν και τα δύο. ς.

Τα drone kamikazi Lancet περιορίζουν την ελευθερία κινήσεων των εχθρικών στρατευμάτων, λειτουργώντας ως σημαντικός  παράγοντας  ανάσχεσης της  τακτικής ορμής τους 

Αλλά ολόκληρες φάλαγγες τεθωρακισμένων όπως τα εγκαταλελειμμένα ή κατεστραμμένα άρματα Leopard 2 και τα Bradley IFVs σε φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας. δεν θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί με το Lancets.

Το επιθετικό ελικόπτερο Kamov Ka-52 Alligator διεκδίκησε επίσης τη μερίδα του λέοντος, εκτοξεύοντας τους αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους Vikhr (ATGM) καταστρέφοντας τα Ουκρανικά τεθωρακισμένα από αποστάσεις άνω των επτά χιλιομέτρων.

Οι επιθέσεις Καμόφ και πυροβολικού έγιναν είτε όταν ο ουκρανικός στρατός διενεργούσε «επιθετική αναγνώριση» για να εντοπίσει κενά στη ρωσική άμυνα, είτε απλώς προσπαθούσε να «διαπεράσει» τις ρωσικές γραμμές.

Μόνο οβίδες με μεγάλη εκρηκτική δύναμη θα  μποροσαν να σταματήσουν μεγάλους  τεθωρακισμένους Ουκρανικούς σχηματισμούς 

Το Δόγμα του  Ρωσικού Πυροβολικού

Η επανέναρξη του βαρέος πυροβολικού στο πεδίο της μάχης φέρνει στο επίκεντρο το ανορθόδοξο δόγμα της Ρωσίας στη χρήση τέτοιων όπλων.

Σε αντίθεση με την αμερικανική προσέγγιση,  η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί  το πυροβολικό για να υποστηρίξει τις δυνάμεις ελιγμού  "μαλακώνοντας"  τους  στόχους, όπου το πεζικό  στη συνέχεια εκκαθαρίζει ότι έχει απομείνει.

Μάλλον το αντίστροφο, οι ελιγμοί Τακτικών Ομάδων Ταγμάτων (BTG) εργάζονται για την υποστήριξη του πυροβολικού, καθηλώνοντας τον εχθρό σε ζώνες θανάτου , πριν ξεκινήσουν τα πυρά του Ρωσικού πυροβολικού δίνοντας τους το τελικό χτύπημα.

Ένα άλλο είναι  σύμφωνα με ένα άρθρο στο Armada International, το γεγονός ότι  «Οι μονάδες πυροβολικού παραμένουν συνήθως στη θέση βολής τους, μετατοπίζοντας το πυρ τους  γρήγορα από τον έναν στόχο στον άλλο. Αυτό κάνει το πυροβολικό να ανταποκρίνεται σε στόχους όπως και όταν εμφανίζονται. Έτσι τα πυρά  του μπορούν να συγκεντρωθούν εναντίον ενός ή περισσότερων συγκεκριμένων στόχων ή να κατακερματιστούν σε πολλαπλά σημεία στόχευσης».

Η ρωσική λογική ενάντια στον κίνδυνο πυρών αντιπυροβολικού  είναι ότι εάν «αρκετά πυρά στρέφονται κατά του εχθρικού πυροβολικού από την αρχή, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά θα είναι τα πυρά αντιπυροβολικού ».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το Ρωσικό Δόγμα χρήσης του πυροβολικού βασίζεται στον τεράστιο  συγκεντρωτικό όγκο πυρός του, γεγονός που μειώνει στο έπακρο τα πυρά αντιπυροβολικού του εχθρού και στην ανάθεση στις δυνάμεις ελιγμού ρόλου προσέγγισης-παγίδευσης του εχθρού σε προσχεδιασμένους χώρους καταστροφής του από τα  φονικά πυρά του πυροβολικού.

Η συνδυαστική του χρήση με τα drone kamikazi Lancet  τα οποία απομειώνουν την αρχική  ορμή επιθέσεως των Ουκρανικών τεθωρακισμένων συνδυαστικά με τα φονικά έπιθετικά ελικόπετρα   Ka-52 Alligator, συνιστούν τους παράγοντες αποτυχίας της Ουκρανικής επίθεσης, οδηγώντας τις ΗΠΑ στην λήψη απόφασης εφοαδισμού τους με βόμβες διασποράς.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ