Ένοπλες Συρράξεις

Οι Αμερικάνοι χάνουν την Ινδία – Το Δελχί συνεχίζει να εξοπλίζεται από την Μόσχα

Σύμφωνα με το Reuters, οι αγορές αμερικανικών όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ινδία, δεν αφορούν τόσο τη μετατόπιση της εξάρτησής της από τον ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό και τη μετακίνηση προς τη Δύση, όσο την ανάπτυξη της δικής της εγχώριας βιομηχανίας όπλων.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, αλλά σχεδόν όλες οι μεγάλες αγορές όπλων της, περιλαμβάνουν πλέον διατάξεις για κοινή κατασκευή ή μεταφορά τεχνολογίας, ανεξάρτητα από τη χώρα με την οποία συναλλάσσεται.

Ινδοί αξιωματούχοι της άμυνας, δηλώνουν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει ορισμένες στρατιωτικές προμήθειες στην Ινδία, ενισχύοντας τη μακροπρόθεσμη επιθυμία του Νέου Δελχί να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές ή να τις αντικαταστήσει με εγχώριας κατασκευής εξοπλισμό.

Από την μια έχουμε την Ρωσία  να διπλασιάζει την παραγωγή μαχητικών Su-2, Su-30 και Su-34. Ο  Βλαντιμίρ Αρτακόβ,  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Rostec State Corporation, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στην παραγωγή πολεμικών αεροσκαφών για τις ανάγκες  του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος παραγωγής των μοντέλων Su-30, Su-34 και Su-35 έχει διπλασιαστεί.

Τόνισε επίσης την ετοιμότητα της Rostec, να συνεχίσει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του μετώπου σε εξοπλισμούς.

Από την άλλη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Ινδία αγόρασε όπλα αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 20 χρόνια, εκ των οποίων το 65% ή σχεδόν 39 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh, δήλωσε ότι η Ινδία σκοπεύει να παραγγείλει όπλα από την εγχώρια βιομηχανία όπλων αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη δεκαετία.

«Είναι μια πραγματικότητα, ότι πρέπει να μειώσουμε την εξάρτηση από τη Ρωσία», δήλωσε ανώνυμα, ανώτερος Ινδός αξιωματικός της άμυνας που εργάζεται για τις μελλοντικές δυνατότητες του ινδικού στρατού. «Αλλά αυτό είναι το δεύτερο μέρος. Το πρώτο μέρος είναι η προσπάθεια να βγούμε από την επιχείρηση εισαγωγών», ανέφερε.

Η Ινδία ανακοίνωσε σημαντικές αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του πρωθυπουργού Narendra Modi, στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για κινητήρες της GE για μαχητικά αεροσκάφη.

Χάσμα με την Κίνα

Η Ινδία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ρωσική τεχνολογία για τα παραδοσιακά όπλα.

Ο κύριος στόχος της Ινδίας είναι να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα με την καλύτερα εξοπλισμένη αντίπαλο Κίνα, με την οποία έχει τεταμένη σχέση και η οποία είναι επίσης, στενά συνδεδεμένη με τον παραδοσιακό εχθρό Πακιστάν.

Ένα πρόβλημα για την Ινδία είναι ότι, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλήξει σοβαρά την ικανότητα της Μόσχας να παραδίδει όπλα και εξοπλισμό.

Η πολεμική αεροπορία της Ινδίας ενημέρωσε πρόσφατα μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι, η Ρωσία θα καθυστερήσει τις παραδόσεις ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30 MKI και MiG-29. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα μεγάλο  είναι ότι,  τα υπόλοιπα δύο από τα πέντε ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 που αγόρασε η Ινδία για σχεδόν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, έχει επίσης καθυστερήσει.

Η Ινδία ανέμενε επίσης να παραλάβει δύο πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια από τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια, αλλά και αυτά ενδέχεται να καθυστερήσουν, σύμφωνα με  αξιωματούχους του  Ινδικού Υπουργείου Άμυνας.

Τέτοια προβλήματα έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ινδίας να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία, καθώς δεν θέλει να εξαρτάται από ένα μόνο έθνος για τις αγορές όπλων της.

Να υπενθυμίσουμε ότι, αγοράζει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αμερικανικούς κινητήρες αεροσκαφών και ενδεχομένως γερμανικά υποβρύχια.

«Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι αγορές θα μειώσουν το μερίδιο της ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η Ινδία, αλλά αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο δεκαετίες», αναφέρει το reuters.

Ελάχιστοι περιορισμοί

Ο Μπιλ Γκρίνγουαλτ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου για τη βιομηχανική πολιτική, είπε ότι οι μέρες της κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην παγκόσμια αμυντική αγορά και η δυνατότητα ελέγχου της αμυντικής τεχνολογίας πλησιάζουν στο τέλος τους, αλλά αυτό που θα την αντικαθιστούσε «είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη».

Είπε ότι, η Ινδία θα μπορούσε να απογοητευτεί από το αυστηρό σύστημα ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ, για όπλα και τους περιορισμούς που θέτει τόσο στην κοινή χρήση τεχνολογίας όσο και στην ικανότητά της να αναπτύσσει συστήματα που αποκτά.

«Περιμένω ότι, η Ινδία θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Δύση με εκείνες τις χώρες που μπορούν να μεταφέρουν τεχνολογία ... με τους λιγότερους περιορισμούς στη χρήση τους», είπε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ