Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Τούρκοι" έγιναν οι Ρώσοι από το μνημόνιο συνεργασίας Αμυντικών βιομηχανιών που υπέγραψαν Ζελένσκι-Ερντογάν-Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Ο ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι διπρόσωπος, αφού από την μία η Άγκυρα έχει ενισχύσει το Κίεβο στέλνοντας του στην αρχή των εχθροπραξιών τα drone TB-2 Bayraktar,  συμβάλλοντας  επίσης στην επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή Ουκρανικών  σιτηρών μέσω  ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων της Μαύρης θάλασσας και από την άλλη δίνει ανάσα ζωής στην Ρωσική οικονομία, αυξάνοντας το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως μη μετέχοντας  στις κυρώσεις των χωρών του ΝΑΤΟ κατά της Μόσχας.

Νέο μνημόνιο συνεργασίας Αμυντικών βιομηχανιών υπέγραψαν Ζελένσκι-Ερντογάν

Η στάση αυτή του Ερντογάν εκνευρίζει  πολύ την Ρωσία, όπως διαπιστώνει κανείς από άρθρο ΜΜΕ της χώρας με πρόσβαση στο Ρωσικό ΥΠΑΜ, με τίτλο,  "Άλλο ένα χτύπημα από την Τουρκία: Η Ουκρανία θα λάβει τουρκική τεχνολογία για την παραγωγή drones και πυραύλων από την BAYKAR", όπου επισημαίνει:

"Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Ουκρανίας στην Τουρκία, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των στρατηγικών βιομηχανιών. Αυτό το έγγραφο, που υπογράφηκε από τα μέρη της Ουκρανίας και της Τουρκίας, προβλέπει την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και της στρατηγικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τρέχοντα έργα  και έναρξης νέων έργων.

Ωστόσο, μέσα από  ένα πολύ ασαφές μνημόνιο, η προμήθεια τουρκικών όπλων στην Ουκρανία μπορεί να είναι κρυφή.

Ένας από τους βασικούς τομείς που ορίζονται στη συμφωνία είναι η ανάπτυξη της παραγωγής αυτόνομων οχημάτων, ιδίως μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, σχεδιάζεται η επέκταση της παραγωγής διαφόρων τύπων UAV, η διεξαγωγή έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των αυτόνομων συστημάτων, καθώς και στη διαστημική βιομηχανία και σε άλλους τεχνολογικά σημαντικούς τομείς στρατηγικής παραγωγήςτων δύο χωρών.

Στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, σημειώθηκε ότι δύο αμυντικές εταιρείες της Ουκρανίας είχαν  υπογράψει τρεις νέες συμφωνίες με την τουρκική εταιρεία Baykar.

Παράλληλα, τονίζεται ότι αφορούνστην συνεργασία στον τομέα των όπλων νέας γενιάς.

Το παρελθόν 2021, η Ουκρανία και η Τουρκία έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της δημιουργίας κοινού κέντρου εκπαίδευσης και δοκιμών για τη λειτουργία των UAV Baykar.

Αυτό το κέντρο θα ασχοληθεί με τη συντήρηση, την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού για εργασία με UAV της BAYKAR.

Το 2025 είναι η ημερομηνία-στόχος για το άνοιγμα μιας μονάδας που θα παράγει Bayraktar TB2 και UAV AKINCI.

Εκτός από την κατασκευή μεταποιητικής επιχείρησης, σχεδιάζεται και η οργάνωση κέντρου εκπαίδευσης και δοκιμών. Στο πλαίσιο αυτών των έργων, σχεδιάζεται η μεταφορά τεχνολογιών και ο εντοπισμός της παραγωγής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία παραβιάζει συμφωνία με την Ρωσία για τους  Αξιωματικούς του Συντάγματος Αζόφ 

Με τίτλο άρθρου, "Ουκρανοί μαχητές που επιστρέφουν από την Τουρκία ενδέχεται να ηγηθούν των επιθέσεων στο Αζόφ", Ρωσικό ΜΜΕ ,επιτίθεται κατά της Τουρκίας για παραβίαση συμφωνίας της με την Ρωσία, αναφέροντας:

Αφού οι Αξιωματικοί του Συντάγματος Αζόφ,αναγνωρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση και απαγορευμένο στη Ρωσία, έφτασαν    στην Ουκρανία από την Τουρκία πριν από λίγες ώρες, εμφανίστηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι αυτοί θα  εμπλακούν στην επιθετική εκστρατεία της Ουκρανίας.

Μέχρι αυτό το σημείο, για ένα μήνα, δεν αναφέρθηκε η εμπλοκή του Συντάγματος Azov στην πρώτη γραμμή.

Ωστόσο  καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία , σε αντίθεση με τις εγγυήσεις που παρείχε, παραβίασε τις υποσχέσεις της ότι οι Αξιωματικοί  του Συντάγματος Azov, που απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία, θα παρέμεναν στη χώρα μέχρι το τέλος της σύγκρουσης, αφού μέχρι και ο τελευταίος έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο το γνωρίζει αυτό και έχει ήδη επικρίνει την τουρκική πλευρά για τέτοιες ενέργειες, για τις οποίες κανείς δεν συμφώνησε με τη Μόσχα.

Υπήρχαν αναφορές ότι τα μέλη του Συντάγματος του Αζόφ αρνήθηκαν να πάνε στη μάχη μέχρι να απελευθερωθούν οι Αξιωματικοί τους και δεδομένου του μεγέθους του Συντάγματος, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ σοβαρή απειλή.

Η Πολωνία έστειλε δέκα(10) ΕΕ/Π Mi-24 στην Ουκρανία

Ενίσχυση όμως δεν έλαβε μόνο από την Τουρκία η Ουκρανία εσχάτως, αλλά και από την Πολωνία, αφού σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ το οποίο επικαλείται την  Wall Street Journal, η Πολωνία έδωσε πρόσφατα περίπου δέκα ελικόπτερα Mi-24 στην Ουκρανία, αναφέροντας:

Αυτή η κίνηση είναι μια σημαντική προσθήκη στη συνεχή βοήθεια που παρέχουν η Πολωνία και άλλες δυτικές χώρες στην Ουκρανία υπό το φως της τρέχουσας σύγκρουσης.

Τα ελικόπτερα Mi-24, στρατιωτικά οχήματα μάχης που παράγονται στη Σοβιετική Ένωση, είναι προσαρμοσμένα για μια ποικιλία αποστολών, συμπεριλαμβανομένων της αντιαρματικής κατά αρμάτων, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ του εχθρού, της παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στα φίλια μαχόμενα τμήματα  και της διεξαγωγής  νυχτερινών επιχειρήσεων.

Η μεταφορά αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης από τη Δύση. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ούτε η Πολωνία ούτε η Ουκρανία έχουν ανακοινώσει επίσημα τέτοιες παραδόσεις, σκοπεύοντας πιθανώς να κερδίσουν κάποιο πλεονέκτημα και να δημιουργήσουν ένα φαινόμενο έκπληξης.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι δυτικές χώρες δεν έχουν ουσιαστικά στρατιωτικό εξοπλισμό που παράγεται στη Σοβιετική Ένωση και η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα καταστεί αδύνατη στο εγγύς μέλλον από αυτά.

Συμπέρασμα

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις ακροβασίες του μεταξύ Ουκρανίας-ΝΑΤΟ και Ρωσίας, παραβιάζοντας συμφωνηθέντα και με τις δύο πλευρές.

 Ωστόσο θα έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα η υπογραφή του νέου μνημονίου συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών Τουρκίας-Ουκρανίας που υπέγραφει στην πρόσφατη επίσκεψη Ζελένσκι στην Τουρκία.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία ωφελήθηκε και θα ωφεληθεί στον τομέα των κινητήρων για μια σειρά από οπλικά της συστήματα και Drone, που η Ουκρανία είναι  ιδιαίτερα προηγμένη, με αποτέλεσμα η τουρκική αμυντική βιομηχανία να ξεπεράσει δυσκολίες πάνω στον συγκεκριμένο ζωτικό τομέα και να προβεί στη  παραγωγή νέων επικίνδυνων για την ασφάλεια της Ελλάδας οπλικών συστημάτων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ