Ένοπλες Συρράξεις

"Φυτιλιές" Ερνογάν στον Ζελένσκι για άμεση είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με σκοπό να τινάξει στον αέρα την Σύνοδο της Συμμαχίας

Οι συναντήσεις μεταξύ αρχηγών Δυτικών  κρατών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων πυκνώνουν, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της  κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Λιθουανία 11-12 Ιουλίου.

Το "ανατολίτικο παζάρι" Ερντογάν και η συνάντησή του με τον Ζελένσκι

Έτσι μετά την τετραμερή συνάντηση, ανώτατων αξιωματούχων της Φινλανδίας-Σουηδίας -Τουρκίας-ΝΑΤΟ που φιλοξένησε ο ΓΓ της Συμμαχίας στις 6 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, είχαμε την επίσκεψη Ζελένσκι στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Σε πρόσφατο άρθρο μας  , επισημάναμε  επίσης ότι ξεκίνησε η τελική φάση του "ανατολίτικου παζαριού του Ερντογάν"  για την αποδοχή εισόδου  της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και σε ομάδες κρατών και συμφερόντων που επηρεάζονται από αυτήν, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η  Ελλάδα, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητήσει  μεταξύ άλλων αιτημάτων του, εγγυήσεις πώλησης από τις ΗΠΑ, με τους δικούς του όρους των 40 F-16 και 83 κίτ αναβάθμισης ισάριθμων F-16, προκειμένου να συναινέσει στην είσοδο της Σκανδιναβικής χώρας  στη Συμμαχία.

Σε σημερινό μας άρθρο με τίτλο," Ερντογάν για Ουκρανία: "Αξίζει" να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφερθήκαμε εκτενώς στο περιεχόμενο των συζητήσεων των δύο ηγετών , όπου ο Τούρκος Πρόεδρος τάχθηκε  μεταξύ άλλων υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, του τερματισμού του πολέμου με ειρηνευτικές συνομιλίες, της συνέχισης της συμφωνίας για τα σιτηρά ενώ ανέλαβε δέσμευση για συνεισφορά της Τουρκίας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον τερματισμό του πολέμου.

Εδώ επισημαίνουμε  ότι  υποστήριξή του  Ερντογάν προς την Ουκρανία  για είσοδό της στο ΝΑΤΟ, έρχεται καθώς η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη την τελική της έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη δεν καταστέλλει αποτελεσματικά τους Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί απειλές για την ασφάλειά της.

Υπεθυμίζεται ότι η  Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, εγκατέλειψαν την επί δεκαετίες ουδετερότητά τους και υπέβαλαν αίτηση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας νωρίτερα αυτό το έτος, αφού η Άγκυρα εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.

Η προσοχή του Τούρκου Προέδρου είναι στραμμένη στη Συρία και στη χρηματοδότηση της χώρας του από χώρες του Κόλπου 

"Μετά την επανεκλογή του ο Ερντογάν, επιχειρεί  ενδυνάμωση των δεσμών με τον αραβικό κόσμο, ωθούμενος εν μέρει από τις ελπίδες  να προσελκύσει κεφάλαια από τον Κόλπο για να στηρίξει την προβληματική οικονομία της χώρας του, ενώ παράλληλα επιχειρεί  να επιδιορθώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τη Συρία", αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Η τουρκική προσέγγιση πρός τη Συρία

"Ο Συριακός φάκελος βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών όταν ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Ayman Safadi επισκέφθηκε την Άγκυρα την Τρίτη, μια ημέρα μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad και τον υπουργό Εξωτερικών Faisal Mekdad στη Δαμασκό.

Η προσπάθεια της Άγκυρας με τη μεσολάβηση της Ρωσίας για εξομάλυνση με τη Δαμασκό συνδυάζεται με τις προσπάθειες της Ιορδανίας να απαλλαγεί από το δικό της προσφυγικό βάρος, να καταπολεμήσει τη διακίνηση ναρκωτικών από τη Συρία και να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων.

Στον αρχικό της διάλογο με τη Συρία στο πλαίσιο των τετραμερών συνομιλιών με τη Ρωσία και το Ιράν, η Τουρκία υποστήριξε ομοίως ότι η διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων θα πρέπει να είναι το πρωταρχικό ζήτημα, ενώ η Δαμασκός προέτρεψε την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία και να σταματήσει να υποστηρίζει «τρομοκρατικές» ομάδες ως προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση.

Για την επανεγκατάσταση των επιστρεφόμενων προσφύγων, ο Ερντογάν είχε προτείνει την κατασκευή νέων οικισμών με διεθνή οικονομική βοήθεια σε μια ασφαλή ζώνη που θα δημιουργηθεί εντός της Συρίας κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. 

Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης παραμένουν τα κύρια εμπόδια για την ανοικοδόμηση στη Συρία.

Οι προσπάθειες της Συρίας για περαιτέρω οικονομικούς δεσμούς με αραβικά έθνη, κυρίως τη Σαουδική Αραβία, έχουν αυξηθεί μετά την επιστροφή της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Προς το παρόν, οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες απέτυχαν να μεταφραστούν σε συγκεκριμένα έργα και αντιμετωπίστηκαν με σχετικά ήπιες αντιρρήσεις από τη Δύση.

Σε μια άλλη ένδειξη της αυξανόμενης θέσης του αραβικού κόσμου στους εξωτερικούς δεσμούς της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan πραγματοποίησε διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του από το Ιράκ, το Κουβέιτ και την Αλγερία στο περιθώριο συγκέντρωσης του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο Μπακού αυτή την εβδομάδα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας- Αιγύπτου

Παράλληλα  η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας- Αιγύπτου κορυφώθηκε με μια ανακοίνωση την Τρίτη ότι οι δύο χώρες είχαν ορίσει πρεσβευτές για να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις μετά από μια δεκαετή ρήξη λόγω της απομάκρυνσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία στην Αίγυπτο.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχει συμφωνηθεί η πραγματοποίηση Συνόδου κορυφής μεταξύ του Ερντογάν και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις 27 Ιουλίου στην Τουρκία

Η διαδικασία συμφιλίωσης είδε την Άγκυρα να περιορίζει τις δραστηριότητες των αντιφρονούντων της Αδελφότητας στην Τουρκία για να κατευνάσει το Κάιρο.

Κάνοντας ειρήνη με τον Σίσι, τον οποίο είχε αποκαλέσει «πραξικοπηματία» και «δολοφόνο», ο Ερντογάν ελπίζει να χαλαρώσει την απομόνωση της Τουρκίας στην Λιβύη και σε θέματα  εξερεύνησης-εξόρρυξης  ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τί μέλλει γενέσθαι

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε  ότι "τα μάτια" του του Τούρκου Προέδρου είναι στραμμένα στη Συρία και στη χρηματοδότηση της χώρας του από χώρες του Κόλπου  και όχι στο ΝΑΤΟ το οποίο υποσκάπτει συνεχώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της τετραμερούς συνάντησης  ανώτατων αξιωματούχων της Φινλανδίας-Σουηδίας-Τουρκίας -ΝΑΤΟ που φιλοξένησε ο ΓΓ της Συμμαχίας στις 6 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ήταν μια  λακωνική δήλωση του που ανέφερε:

"Σήμερα, επιβεβαιώσαμε ότι η ένταξη της Σουηδίας είναι εφικτή", σημειώνοντας ότι "θα συγκαλέσει συνάντηση στο Βίλνιους στις 10 Ιουλίου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Kristersson ως το επόμενο βήμα στη διαδικασία."

Επισημαίνουμε τέλος ότι  υποστήριξή του Ερντογάν προς την Ουκρανία  για είσοδό της στο ΝΑΤΟ, την οποία εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος  κατά την συνάντησή του με τον Ζελένσκι, έρχεται καθώς η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη την τελική της έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία καίγεται για νέα όπλα και πυρομαχικά από το ΝΑΤΟ, αλλά και για την ένταξή της σε αυτό.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εκτρέψει την Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί σε 3 μόλις ημέρες από σήμερα, από την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις ενστάσεις του γιαυτήν, ωθώντας τον Ζελένσκι να απαιτήσει την  ταυτόχρονη είσοδο της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Γνωρίζει  εκ των προτέρων ο Τούρκος Πρόεδρος ότι η αποδοχή  εισόδου  της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας είναι αδύνατη και γιαυτό επιχειρεί να συνδυάσει με αυτήν και  την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κοινώς σκοπός του Ερντογάν είναι αν δεν ικανοποιηθεί στα πολλά αιτήματα που έχει για την Σουηδία, τους Κούρδους- την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ  και σχέδια του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αποκλειόμενης της Κύπρου από αυτά, να τινάξει την Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στον αέρα, χρησιμοποιώντας την μη αποδοχή εισόδου της Ουκρανίας σε αυτήν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...