Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, ενισχύοντας την μαχητική της ικανότητα ενάντια σε έναν τεράστιο και τεχνολογικά προηγμένο ρωσικό στρατό.
Πάνω από 15 μήνες μετά τον πόλεμο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αμείλικτα τις ουκρανικές δυνάμεις, και υποσχέθηκαν ακόμη και απαγορευμένα συστήματα όπως τα άρματα μάχης Abrams και τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot. Σε αρκετές περιπτώσεις, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα υποστήριζαν τον αγώνα του Κιέβου εναντίον της Μόσχας «όσο χρειαστεί».
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, έχουν προκύψει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με την επιμελητεία αυτών των παραδόσεων. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, τόσο φανερά όσο και μυστικά δίκτυα μεταφορών χρησιμοποιούνται για την παράδοση αυτών των όπλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Μια σημαντική στρατηγική μεταφορών περιλαμβάνει τη θαλάσσια ναυτιλία. Όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικός εξοπλισμός αποστέλλονται δια θαλάσσης σε λιμάνια χωρών του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Στη συνέχεια, το φορτίο μεταφέρεται σε οχήματα εδάφους και μεταφέρεται στην Ουκρανία. Αυτή η διαδρομή δεν κρύβεται από την Ουάσιγκτον.
Μια κάπως πιο κρυφή μέθοδος περιλαμβάνει έναν «γκρίζο στόλο» εμπορικών αεροσκαφών. Ένας ανώνυμος αξιωματούχος της CIA αποκάλυψε στο Newsweek ότι, αυτά τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων στον Ατλαντικό. Η ταυτότητα των αναδόχων που εκμεταλλεύονται αυτά τα αεροπλάνα και τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια στα οποία προσγειώνονται κρατούνται κρυφά, λόγω των φόβων για πιθανές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.
Η Ουάσιγκτον είναι επιφυλακτική για τις πιθανές επιπτώσεις εάν αποκαλυφθούν οι ιδιαιτερότητες αυτών των πτήσεων, καθώς μια τέτοια αποκάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωσικές επιθέσεις στους κόμβους και τις διαδρομές τους.
Το Πεντάγωνο εκφράζει επίσης ανησυχίες ότι, η αποκάλυψη των εναέριων οδών μεταφοράς θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τη ρωσική διοίκηση. Τα μαχητικά της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναχαιτίσουν πολιτικά αεροπλάνα, ειδικά αυτά που πλησιάζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Η πιθανότητα των πιλότων των πολιτικών αεροσκαφών να χειριστούν επιτυχώς μια τέτοια «επίθεση» είναι χαμηλή, ενώ οι Ρώσοι στρατιωτικοί πιλότοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε τέτοιους ελιγμούς εναντίον αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να καταρρίψει τέτοια αεροσκάφη χρησιμοποιώντας επίγεια ή εναέρια όπλα. Δεδομένου ότι, το στοχευόμενο αεροσκάφος θα ήταν ένα εμπορικό πλοίο που θα μετέφερε παράνομα όπλα, θα ήταν δύσκολο να αποτυπωθεί μια επίθεση στη Μόσχα ή σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι έρευνες για τέτοια περιστατικά μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περισσότερα από 39,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία, από την αρχή της εισβολής. Το ποσό θα αναθεωρηθεί τώρα με την έγκριση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η βοήθειά του για την Ουκρανία, είχε λογιστικό λάθος και υπερεκτιμήθηκε κατά 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα επιπλέον 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, πιθανότατα θα μειώσουν την ανάγκη για το Κογκρέσο να υιοθετήσει ένα άλλο πακέτο βοήθειας πριν από το τέλος του οικονομικού έτους.
Να επισημάνουμε ότι, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου ότι, τυχόν αποστολές που περιέχουν όπλα προς την Ουκρανία θα θεωρούνται νόμιμοι στόχοι. Παρόμοια προειδοποίηση εστάλη και στην Ουάσιγκτον μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ για τους κινδύνους από την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχει εμπλακεί άμεσα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.