Συχνά ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα απωθεί μετά από επίθεση ουκρανικά drones, καθώς αυτά στοχεύουν το λιμάνι της Σεβαστούπολης στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η Ουκρανία και η Ρωσία ανταλλάσσουν συχνά κατηγορίες για ναρκοθέτηση των υδάτων και θέτοντας σε κίνδυνο τη μη στρατιωτική εμπορική ναυτιλία.
Μάλιστα 420 νάρκες τοποθετήθηκαν στις προσεγγίσεις προς την Οδησσό, το Οτσακόβ, το Τσερνομόνσκ και το Γιούζνι. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά την ευθύνη και κατηγορεί την Ουκρανία ότι, οι νάρκες αποσυνδέθηκαν από τα καλώδιά της και παρασύρθηκαν από τις άγκυρές τους στη Μαύρη Θάλασσα.
Ενώ κατονομάζει την Ουκρανία και τη Ρωσία για την τοποθέτηση ναρκών, μια αναφορά του Reuters από τον Ιούνιο του ίδιου έτους ανέφερε επίσης ότι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας παραδέχτηκε ότι είχε τοποθετήσει κάποιες νάρκες. Ο Ουκρανός αξιωματούχος επικαλέστηκε το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο του επέτρεπε να τοποθετεί νάρκες ως μέτρο αυτοάμυνας.
Τώρα, το προσωπικό του ουκρανικού ναυτικού εκπαιδεύεται με μη επανδρωμένα υποβρύχια ναρκαλιευτικά drones σε σκάφος του πρώην Βασιλικού Ναυτικού. Ο στόχος είναι να αποναρκοθετηθούν οι θάλασσες γύρω από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, τα οποία το Κίεβο λέει ότι, αποτελούν στόχο σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, περιορίζοντας τις αποστολές σιτηρών και το εμπόριο γεωργικών προϊόντων.
Το εν λόγω μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV) είναι το SeaFox-I που χρησιμοποιούσε το Βασιλικό Ναυτικό, ενώ το ναρκαλιευτικό σκάφος έχει ταυτοποιηθεί ως το πρώην σκάφος M110 Ramsey του Βασιλικού Ναυτικού.
Το σύστημα SeaFox, ωστόσο, δεν είχε εντοπιστεί συγκεκριμένα στις επίσημες ανακοινώσεις για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, όταν η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα στείλει υποβρύχια drones στο Κίεβο τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
SeaFox-I
Το SeaFox-I έχει περιγραφεί από τον Γερμανό κατασκευαστή του, Atlas Elektronik, ως ένα ημιαυτόνομο τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) με οπτικές ίνες καθοδηγούμενο για τον εντοπισμό προτοποθετημένων υποβρύχιων αντικειμένων.
Διαθέτει ένα μικρό σόναρ, έναν οπτικό αισθητήρα, τέσσερις έλικες και έναν προωθητή. Το σύστημα αποτελείται από μια κονσόλα, έναν εκτοξευτή και το SeaFox ROV.
Αποτελεσματικό ενάντια στις μακριές και κοντές δεμένες νάρκες και τις πλωτές νάρκες, έχει μια διαμορφωμένη κεφαλή γόμωσης που ενεργοποιείται για να καταστρέψει μια νάρκη όταν το πλησιάζει το ROV.
Αποστολή υποβρύχιων μη επανδρωμένων σκαφών στην Ουκρανία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian, τον Αύγουστο του 2022, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) ανακοίνωσε την αποστολή υποβρύχιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία και την εκπαίδευση του Ουκρανού προσωπικού στη Βρετανία, για να τα χρησιμοποιήσει για να καθαρίσει την ακτογραμμή τους από τις νάρκες.
Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση ήταν να αποναρκοθετηθεί η θάλασσα, από το ρωσικό αποκλεισμό με διάσπαρτες νάρκες, των αποστολών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
Μόνο λίγα πλοία που μετέφεραν σιτηρά κατάφεραν να φύγουν από την Ουκρανία. Αυτό επιδείνωσε τον πληθωρισμό των τροφίμων παγκοσμίως, ειδικά στις αφρικανικές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε : «Οι κυνικές προσπάθειες της Ρωσίας να κρατήσει τα τρόφιμα στον κόσμο ως λύτρα δεν πρέπει να επιτραπεί να πετύχουν. Αυτός ο ζωτικής σημασίας εξοπλισμός και η εκπαίδευση, θα βοηθήσει την Ουκρανία να κάνει τα νερά της ασφαλή, βοηθώντας στην εξομάλυνση της ροής σιτηρών προς τον υπόλοιπο κόσμο και υποστηρίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς προσπαθούν να υπερασπιστούν την ακτογραμμή και τα λιμάνια τους».