Η ομάδα κάλεσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να τηρήσει τη δέσμευση που αναλήφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να μην χρησιμοποιεί τέτοια όπλα, να ερευνήσει την ύποπτη χρήση τους και να φέρει προς λογοδοσία τους υπεύθυνους.
«Η δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης να ερευνήσει την προφανή χρήση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού από τον στρατό της αποτελεί σημαντική αναγνώριση του καθήκοντός της να προστατεύει τους αμάχους», δήλωσε ο Steve Goose από το Παρατηρητήριο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η ομάδα είπε ότι μοιράστηκε τα ευρήματά της με την ουκρανική κυβέρνηση σε επιστολή του Μαΐου στην οποία δεν έλαβε καμία απάντηση.
Σύμφωνα με το pressproject.gr, πρόκειται για νάρκες κατά προσωπικού που πυροδοτούνται από την παρουσία, την εγγύτητα ή την επαφή ενός ατόμου και μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν πολύ μετά το τέλος μιας σύγκρουσης.
Από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, το Παρατηρητήριο έχει δημοσιεύσει τέσσερις εκθέσεις που τεκμηριώνουν τη χρήση από τα ρωσικά στρατεύματα 13 τύπων ναρκών κατά προσωπικού που σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους.
Η νέα έκθεση είναι συνέχεια μιας αναφοράς του Ιανουαρίου ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες εκτόξευσαν ρουκέτες που σκόρπισαν χιλιάδες νάρκες PMF-1 σε περιοχές που κατείχε η Ρωσία μέσα και γύρω από την ανατολική πόλη Izium μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022, όταν οι δυνάμεις του Κιέβου την ανακατέλαβαν.
Η τελευταία έκθεση ανέφερε ότι νέα στοιχεία για τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τις ουκρανικές δυνάμεις το 2002 προήλθαν από φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από άτομο που εργαζόταν στην ανατολική Ουκρανία και έδειχναν τμήματα πυραύλων Uragan των 220 χλστ.
Οι πύραυλοι αυτοί εκταμιεύουν αδιακρίτως 312 νάρκες κατά προσωπικού PFM-1S, ανέφερε η έκθεση.