Για την εξυπηρέτηση των στόχων της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον σημαντικότερο ρόλο θα διαδραματίσει το Τουρκικό Ναυτικό, με τις φρεγάτες του να αποτελούν μια λίαν σημαντική δύναμη, προκειμένου να επιχειρήσει η Άγκυρα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Οι Τούρκοι βιάζονται να φτιάξουν τουρκικές φρεγάτες με αντιαεροπορική άμυνα, για να προστατέψουν όπως λένε το τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu.
Ο Ουζγκούρ Γκιουλεργιούζ, Γενικός Διευθυντής της STM, κύριου εργολάβου των νέων τουρκικών φρεγατών, τόνισε ότι με τις TCG ISTANBUL η Τουρκία θα αποκτήσει μία «νέα ικανότητα, ειδικά στον πόλεμο αεράμυνας».
Οι Τούρκοι φαίνεται πως ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου και επιθυμούν να φτιάξουν γρήγορα τις νέες τουρκικές φρεγάτες, με δυνατότητες αεράμυνας, για να το προστατέψουν.
Η τουρκική φρεγάτα Istanbul θα προστατεύει το αεροπλανοφόρο Anadolu. Τέλος, η Άγκυρα «τρέχει» το ναυπηγικό της πρόγραμμα στο ναυτικό με τέσσερις φρεγάτες και έξι υποβρύχια.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ο φρεγάτες θα προστατεύουν το αεροπλανοφόρο Anadolu.
Ο διευθυντής της εταιρείας STM, Οζγκιούρ Γκιουλεργιούζ αναφέρει: «Με τη φρεγάτα Istanbul αποκτούμε την δυνατότητα αεράμυνας, δηλαδή την αεράμυνα με οπλικά συστήματα εγχώριας κατασκευής. Είναι δεδομένο πως την ώρα των ναυτικών επιχειρήσεων η φρεγάτα κλάσης Ι θα συμβάλλει και θα προστατεύει το αεροπλανοφόρο Anadolu».
Στο ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό δίκτυο TRT τονίζει ότι: «Η φρεγάτα Istanbul έχει μήκος 113 μέτρα και πλάτος 14.5 μέτρων. Τους επόμενους 36 μήνες θα παραδοθούν και οι φρεγάτες, Izmir, Izmit και Icel! Το σχέδιο αυτό δεν δίνει στρατιωτικό πλεονέκτημα αλλά και οικονομικό».
«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις συγκεκριμένες φρεγάτες. Μια μεγάλη βιομηχανία που δουλεύει για αυτά. Μαζί με τις εξαγωγές μιλάμε για 700 εταιρίες» υποστηρίζει ο διευθυντής της εταιρείας STM, Οζγκιούρ Γκιουλεργιούζ.
Μελλοντικά σχέδια
Το Τουρκικό Ναυτικό ξεκίνησε το έργο φρεγάτας κλάσης Stack, το οποίο αποτελεί μέρος της MİLGEM, το 2017 για την ανανέωση του στόλου των φρεγατών του. Συνεχίζεται ο εξοπλισμός του πρώτου πλοίου της κλάσης (F-515) της φρεγάτας TCG ISTANBUL. Σύντομα θα παραδοθεί στο ναυτικό. Επιπλέον, πρόσφατα έγιναν διαγωνισμοί για το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο πλοία της κλάσης.
Τα τρία πλοία σχεδιάζονται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις έως το 2027 σε τρία διαφορετικά ναυπηγεία TCG İZMİR, Anadolu Shipyard, TCG İZMİR Sedef Shipyard, TCG İZMİT Sefine Shipyard.
Εκτός από την εν λόγω κλάσης, η Τουρκία διαθέτει και το έργο αντιτορπιλικών αεράμυνας TF2000. Το πλοίο, το οποίο αναμένεται να έχει εκτόπισμα +7000 τόνων, θα χαρακτηριστεί ως «αντιτορπιλικό » και όχι ως «φρεγάτα». Τα πλοία κλάσης TF2000 αναμένεται να αντικαταστήσουν την κλάση Gabya.
Μελλοντικές Φρεγάτες
(F-515) TCG ISTANBUL (θα τεθεί σε λειτουργία το 2023)
(F-516) TCG İZMİR (υπογράφηκε σύμβαση)
(F-517) TCG İÇEL (υπογράφηκε η σύμβαση)
(F-518) TCG IZMIT (υπογράφηκε σύμβαση)
Γενικά χαρακτηριστικά φρεγατών
Μήκος: 113,2 μέτρα
Πλάτος: 14,4 μέτρα
Βύθισμα: 4,05 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.000 τόνοι πλήρως φορτωμένο
Κύρια πρόωση: 2 μονάδες κινητήρων ντίζελ 5766 ίππων από την MTU, 1 μονάδα αεριοστροβίλων LM2500 από την General Electric
Πλήρωμα: 123
Οπλικά Συστήματα
1 76mm (παραγωγή Oto Melara στο πρώτο πλοίο, παραγωγή MKE στα υπόλοιπα πλοία) πυροβόλο, 16 αντιπλοϊκοί πύραυλοι ROKETSAN Atmaca, 16 πύραυλοι αεράμυνας HİSAR-RF σε 16 εκτοξευτές ROKETSAN MIDLAS, 1 35mm CIWSk, 1 35mm CIWSk, 25mm STOP
Εύρος πλεύσης: 5.700 ναυτικά μίλια με 14 κόμβους
Ταχύτητα: 29 κόμβοι
Οι εν λόγω φρεγάτες αποτελούν τη βάση του μελλοντικού στόλου φρεγατών των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων. Προβλέπεται ότι οι 4 φρεγάτες θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2027.