Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εξουδετέρωση των ρωσικών πυραυλικών απειλών: Η Λιθουανία αγόρασε εκτοξευτές NASAMS για την Ουκρανία - Πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς από Πολωνία

Ως απάντηση σε ένα επείγον αίτημα της Ουκρανίας για ενίσχυση της αεράμυνας, η κυβέρνηση της Λιθουανίας απέκτησε δύο εκτοξευτές για το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα NASAMS.

«Σε σχέση με ένα επείγον αίτημα της Ουκρανίας για βοήθεια για την ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας, αποκτήσαμε δύο εκτοξευτές του αντιαεροπορικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς NASAMS για τον ουκρανικό στρατό», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Λιθουανική κυβέρνηση οργανώνει επίσης την παράδοση αυτών των συστημάτων. Αναμένεται ότι, η μεταφορά εκτοξευτών στο έδαφος της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Αυτό θα επιτρέψει στην ουκρανική πλευρά να ενσωματώσει εγκαίρως νέο εξοπλισμό στο υπάρχον σύστημα αεράμυνας.

Πρόσθετοι εκτοξευτές υποτίθεται ότι περιλαμβάνονται στο σύστημα των συγκροτημάτων NASAMS, που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο έδαφος της Ουκρανίας. Το μέτρο αυτό θα αυξήσει τον μέγιστο αριθμό πυραύλων έτοιμους για εκτόξευση, κάτι που αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική άμυνα της χώρας, απέναντι στην πιθανότητα μαζικών πυραυλικών επιθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα NASAMS, που αναπτύχθηκε από την Kongsberg Defense & Aerospace (Νορβηγία) και τη Raytheon (ΗΠΑ), έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από σύγχρονες αεροπορικές απειλές σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα.

Σύστημα αεράμυνας NASAMS στην Ουκρανία 

Σχεδιασμένο να λειτουργεί σε μικρή έως μεσαία εμβέλεια, το NASAMS μπορεί να εμπλέκεται και να εξουδετερώνει διάφορες αεροπορικές απειλές, όπως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ και  μαχητικά αεροσκάφη.

Ένα πλήρες σύστημα αεράμυνας NASAMS αποτελείται από πολλαπλά εξαρτήματα: κέντρο διανομής πυρός, ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα, εκτοξευτήρα και κόμβους εντολής και ελέγχου ραντάρ.

Τα συστήματα NASAMS λειτουργούν από πέντε μέλη του ΝΑΤΟ: Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ισπανία.

Στη Μέση Ανατολή, το Ομάν και το Κατάρ είναι μεταξύ των χωρών που λειτουργούν αυτό το σύστημα αεράμυνας, όπως αναφέρει το Forecast International. Επιπλέον, η Αυστραλία, η Χιλή, η Φινλανδία και η Ινδονησία έχουν επίσης, υιοθετήσει το σύστημα NASAMS στις αμυντικές τους δυνατότητες.

Η Πολωνία σκοπεύει να μεταφέρει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Έγινε γνωστό ότι, η Πολωνία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για πιθανή μεταφορά επίγειου πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο για πρώτη φορά μπορεί να παρασχεθεί στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν στο φως από μια σειρά επίσημων πηγών, αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μιλάμε για πυραύλους θαλάσσιας επίθεσης που μπορούν να χτυπήσουν τόσο θαλάσσιους όσο και χερσαίους στόχους σε απόσταση έως και 250 χλμ. Αυτό, φυσικά, θα είναι μια σημαντική ενίσχυση για την άμυνα της Ουκρανίας, καθώς ελλείψει πολεμικών αεροσκαφών, τα επίγεια συστήματα έχουν πολύ ευρύτερες δυνατότητες.

Ο ακριβής αριθμός των εκτοξευτών πυραύλων και των πυραύλων που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία είναι ακόμη άγνωστος, ωστόσο, δεδομένων των αποθεμάτων αυτών των όπλων στην Πολωνία, μπορούμε να μιλήσουμε για εκατό πυραύλους, οι οποίοι, λαμβάνοντας υπόψη το βεληνεκές των τελευταίων, αποτελούν απειλή για την πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της Κριμαίας.

Όχι της Ελβετίας

Η Ελβετία παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση του ουδέτερου καθεστώτος της και έχει αρνηθεί  να επανεξάγει τα άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, 96 άρματα μάχης Leopard 1A5, ιδιοκτησίας της ελβετικής  Ruag AG  φυλάσσονται σήμερα στην Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι, αυτή τη στιγμή μόνο ένα σώμα του ελβετικού κοινοβουλίου, το Συμβούλιο των Κρατών, έχει χορηγήσει άδεια για επανεξαγωγή όπλων. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η άδεια έχει οριστικοποιηθεί. Και τα δύο σώματα του ελβετικού κοινοβουλίου έχουν ίσες εξουσίες. Εκτός από την απόφαση του Συμβουλίου των Κρατών, παρόμοια απόφαση πρέπει να ληφθεί και από το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο προηγουμένως καταψήφισε ένα άλλο αλλά ουσιαστικά παρόμοιο σχέδιο νόμου που ανεπίσημα αναφέρεται ως Lex Ukraine.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...