Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανόνες , μια επιθετική επιχείρηση ξεκινά με μια αεροπορική εκστρατεία ή μια σειρά από μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις. Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας , δεν έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα. Οι αεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την μαχητική τους ικανότητα κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, αλλά εξακολουθούν να είναι μικρές σε αριθμό.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται στην επικαιρότητα ότι, η Ουκρανία ετοιμάζεται να παραλάβει 12 έως 18 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Μάλιστα έχει αναφερθεί ότι, οι Δυτικοί Σύμμαχοι πιθανότατα δεν θα μεταφέρουν πολεμικά αεροσκάφη ένα-ένα, αλλά θα στείλουν μια ολόκληρη Μοίρα ταυτόχρονα.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας φέρεται να ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να παραδώσουν σύντομα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο. Αυτή η δήλωση, έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρι Κουλέμπα, σε συνέντευξή του σε Βρετανούς δημοσιογράφους.
«Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας θα παραλάβει σύντομα αεροσκάφη. Γνωρίζω όχι μόνο τις χώρες που είναι έτοιμες να εκπαιδεύσουν τους πιλότους μας, αλλά και τις χώρες που ετοιμάζονται να μεταφέρουν αυτόν τον στρατιωτικό εξοπλισμό», ανέφερε ο Κουλέμπα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πληροφορίες για το ποιες χώρες είχε στο μυαλό του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια μέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο BBC, κατονόμασε τις κατά προσέγγιση ημερομηνίες για να παραλάβει η χώρα του την πρώτη παρτίδα τέτοιων μαχητικών. Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, «αυτό θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους 6-7 μήνες».
Υπενθυμίζουμε ότι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια των δυτικών χωρών να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς F-16.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού ηγέτη Τζέικ Σάλιβαν, η Ουάσιγκτον θα έχει συνομιλίες με τους εταίρους της τους επόμενους μήνες, για να αποφασίσει ποια κράτη σκοπεύουν να προμηθεύσουν αυτά τα αεροσκάφη στο καθεστώς του Κιέβου.
Το πιθανότερο είναι ότι η Δανία και η Ολλανδία, θα είναι τα κράτη «δωρητές» των μαχητικών F-16, καθώς υποδεικνύεται από το γεγονός ότι η απόφαση σχετικά με τη μεταφορά του F-16 συζητήθηκε ήδη σε επίσημο επίπεδο στη Δανία και το ζήτημα της δυνατότητας μεταφοράς του αεροσκάφους εξετάστηκε στην Ολλανδία στις αρχές του έτους . Για αυτές τις χώρες, η μεταφορά μέρους των F-16 δεν αποτελεί κρίσιμη απειλή για τις αμυντικές δυνατότητες, επειδή έχουν ήδη αρχίσει να παραλαμβάνουν το F-35 για να αντικαταστήσει το F-16.
Η εκτίμηση του αριθμού των πολεμικών αεροσκαφών που μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία, σχετίζεται άμεσα με το πρόγραμμα παραλαβής των F-35 και την επίτευξη επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Παρεμπιπτόντως, σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει προσοχής το σχόλιο του αρχηγού του ρωσικού κράτους Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διαβεβαίωσε στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF-2023) ότι, εάν εμφανιστούν τέτοια αεροσκάφη στον ουκρανικό στρατό, θα έχουν την ίδια μοίρα με τα τανκς Leopard κατασκευής στη Γερμανία.
Ταυτόχρονα, τόνισε ο Πρόεδρος, σε περίπτωση που αυτά τα μαχητικά αναπτυχθούν σε αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται εκτός Ουκρανίας και εμπλακούν σε εχθροπραξίες, η Ρωσία θα επεξεργαστεί διάφορους τρόπους για να καταστρέψει αυτά τα όπλα.
Αεροσκάφoς του ΝΑΤΟ εντοπίστηκε κοντά στα Ρωσικά σύνορα
Μετά την επίδειξη ισχύος όπου για πρώτη φορά στην ιστορία, αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B αναπτύχθηκαν στη Σουηδία για να την υπερασπιστούν απο πιθανή ρωσική επίθεση, έχουμε Νορβηγικό στρατιωτικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος να προσπαθεί να πλησιάσει τα Ρωσικά σύνορα.
Ένα νορβηγικό στρατιωτικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος Boeing P-8A Poseidon, εντοπίστηκε κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο σκοπός της εμφάνισης του αεροσκάφους του ΝΑΤΟ εδώ παραμένει άγνωστος, ωστόσο, αν κρίνουμε από την πορεία πτήσης, είναι πιθανό ότι η προσέγγιση στα σύνορα της περιοχής του Μουρμάνσκ ήταν σκόπιμη.
Μια τέτοια κίνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, μπορούμε να μιλήσουμε τόσο για τη σκόπιμη δημιουργία μιας πρόκλησης κοντά στα ρωσικά σύνορα όσο και για μια προσπάθεια κατασκοπείας εναντίον ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων. Επιπλέον, τέτοια αεροσκάφη είναι σε θέση να τοποθετούν ειδικούς σημαντήρες για να παρακολουθούν τις κινήσεις ρωσικών σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων.
Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για την υπόθεση αυτή, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο εάν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να αναγνωρίσουν και να συνοδέψουν το νορβηγικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος, ωστόσο δοθέντων ανοιχτών πηγών, το νορβηγικό στρατιωτικό αεροσκάφος απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του πολλές φορές σε μια προσπάθεια να κρύψει την παρουσία του.