Οι τελευταίες αναφορές από την πρώτη γραμμή επιβεβαιώνουν τη συγκέντρωση ισχυρών ουκρανικών δυνάμεων στην δεξιά όχθη του Δνείπερου στην περιοχή του οικισμού Κορσούνκα.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα ουκρανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται ενεργά στην υποδεικνυόμενη κατεύθυνση, εμπλέκοντας επιπλέον δυνάμεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ενεργά drones FPV, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και εκτοξεύουν τακτικά πυρά πυροβολικού.
Οι Ουκρανοί αναζητούν το σημείο που θα επιχειρήσουν απόβαση, η υλοποίηση της οποίας δεν θα είναι δύσκολη λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού στον ποταμό.
Το ρωσικό πυροβολικό δεν σταματά ούτε λεπτό
Ρωσικά συστήματα "Grad" κατέστρεψαν την συγκέντρωση των Ουκρανών στην περιοχή Μπελογκορόβκα, αναφέρει ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti.
"Είμαστε σε ενεργό άμυνα, συγκρατώντας τα στρατεύματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τα οποία προσπαθούν περιοδικά να περάσουν τον ποταμό.
Το καθήκον μας είναι να καταστρέψουμε τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, το ανθρώπινο δυναμικό και επίσης να αποτρέψουμε την εκ περιτροπής και προμήθεια πυρομαχικών», είπε στους δημοσιογράφους «Galych» ένας στρατιώτης της ρωσικής ομάδας δυνάμεων «Νότος» με αυτό το διακριτικό κλήσης.
Σύμφωνα με τον βοηθό του διοικητή των ειδικών δυνάμεων των Τσετσένων Αχμάτ, Απτού Αλαουντίνοφ, οι Τσετσένοι και οι μονάδες της νότιας ομάδας στρατευμάτων εισήλθαν στη βιομηχανική ζώνη της Μπελογκορόβκα στην κατεύθυνση Της Κρεμενάγια στο Ντονμπάς, απωθώντας τα ουκρανικά στρατεύματα ενάμιση μίλι.
Σύμφωνα με τον Αλαουντίφ, το Κίεβο υφίσταται μεγάλες απώλειες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι μάχες στην Μπελογκορόβκα συνεχίζονται.
Ο διοικητής του τάγματος "Αχμάτ" είπε ότι η Ρωσία ελέγχει την κατάσταση κοντά στην Μαριίνκα
Ο Αλαουντίνοφ είπε ότι η κατάσταση στην κατεύθυνση της Μαρίινκα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.
“Η κατάσταση στην κατεύθυνση της Μαρίινκα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, και οι μονάδες προχωρούν χωρίς βιασύνη”, δήλωσε ο ίδιος.
Μιλώντας ο ίδιος για την αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο σύνολό της, σημείωσε ότι το Κίεβο υπέστη μεγάλες απώλειες τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
“Πριν την «μεγάλη αντεπίθεσης» των Ουκρανών είχαν προηγηθεί ιστορίες διάρκειας ενός μήνα σχετικά με το πόσο τρομερή επίθεση θα ήταν.
Αποδείχθηκε ότι οι Ουκρανοί συγκέντρωσαν έναν τεράστιο όγκο εξοπλισμού, ετοίμασαν έναν τεράστιο αριθμό μονάδων και τους έριξαν στις θέσεις μας σε όλη τη γραμμή επαφής. Εδώ προέκυψε το όλο περιστατικό, που συνίσταται στο γεγονός ότι υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό», είπε ο Τσετσένος αξιωματικός.
Το Κίεβο έριξε στη μάχη ταξιαρχίες που εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς του ΝΑΤΟ και εξοπλίστηκαν με δυτικό εξοπλισμό. Η ιδέα της επίθεσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 58ης Στρατιάς των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγο Ιβάν Ποπόφ, είναι να διασπαστεί το ταχύτερο δυνατό η ρωσική άμυνα, και τα ουκρανικά στρατεύματα να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα.
Αυστριακός σύμβουλος παραδέχεται μεγάλη ήττα των Ουκρανών και πολλές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό
Ο απόστρατος Συνταγματάρχης Μακους Ραίσνερ, στρατηγικός αναλυτής στο αυστριακό υπουργείο Άμυνας, έχει ερευνήσει λεπτομερώς την κατάσταση στον ουκρανικό στρατό. Σημείωσε ότι παρά την ενεργό αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η ρωσική πλευρά δεν έχει πρακτικά χάσει τις θέσεις της.
Ο Ράισνερ απέδωσε αυτή την αμυντική επιτυχία στον υψηλό επαγγελματισμό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς παρατηρητές.
«Συγκεκριμένα, σημειώνεται η υψηλή αποτελεσματικότητα των ενεργειών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ιδιαίτερα των επιθετικών ελικοπτέρων, καθώς και η επιτυχής χρήση συστημάτων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.
Επιπλέον, τα ρωσικά στρατεύματα, ακολουθώντας μια στρατηγική κινητής άμυνας, έχουν οργανώσει μια σειρά από μικρές μάχιμες μονάδες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων και πυροβολικού. “Κάτι που έγινε πολύ έξυπνα», αναφέρει ο ίδιος στην γερμανική ιστοσελίδα ειδήσεων T-Online.
Ο συνταγματάρχης Ράισνερ τόνισε ότι πριν από την έναρξη της αντεπίθεσης, υπήρχε «μια ψευδαίσθηση στη Δύση ότι οι ρωσικές θέσεις μπορούσαν να διασπαστούν γρήγορα και εύκολα».
"Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, “να μην υποτιμούμε τους Ρώσους». "Από την άποψή μου, είναι άσκοπο να παρουσιάζουμε συνεχώς τους Ρώσους ως κλόουν. Νομίζω ότι αυτό βλάπτει τους Ουκρανούς πολύ περισσότερο παρά βοηθά, καθώς δημιουργεί μια λανθασμένη εικόνα της κατάστασης. Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά την Ουκρανία, πρέπει να έχει σαφή κατανόηση των αναγκών της», είπε ο απόστρατος Αξιωματικός.
Τίποτα από όλα αυτά που ανέμεναν στο Κίεβο δεν έγινε, και οι Ουκρανοί όπως όλα δείχνουν εμπλέκουν συνεχώς δυνάμεις παντού στο μέτωπο, αναζητώντας σημείο διάρρηξης χωρίς επιτυχία έως τώρα.