Από το 2000, η Ρωσική αεροπορία μεγάλης εμβέλειας (LRA) αποτελούνταν από έναν αεροπορικό στρατό (τον 37ο), ο οποίος δημιουργήθηκε το 1998, με σκοπό τη συνένωση όλων των βαρέων βομβαρδιστικών κάτω από ένα ενιαίο επιχειρησιακό αρχηγείο.
Όσον αφορά τους αριθμούς, η ρωσική στρατηγική βομβαρδιστική δύναμη παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά τη δεκαετία του 1990. Έχοντας κορυφωθεί στα 94 αεροσκάφη το 1994, μειώθηκε σταδιακά σε 73 αεροσκάφη μέχρι τον Ιούλιο του 1999, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε ξανά στα 85 το 2000 λόγω της μεταφοράς οκτώ βομβαρδιστικών Tu-160 και τριών Tu-95MS από την Ουκρανία στα τέλη του 1999 και στις αρχές του 2000 και την ολοκλήρωση ενός νέου βομβαρδιστικού Tu-160.
Λιγότερα στρατηγικά βομβαρδιστικά
Επηρεάζοντας την ικανότητα της ρωσικής ομοσπονδίας να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και να απειλεί το ΝΑΤΟ με πυρηνικά όπλα, ο Υπουργός για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, James Heappey, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει λιγότερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 και Tu-95MS από όσα υπάρχουν «στα χαρτιά».
Ο υπουργός λέει ότι, ο ρωσικός στρατηγικός στόλος της αεροπορίας αποτελείται από περίπου 80 αεροσκάφη, κυρίως Tu-95MS και Tu-22M3. Ο James Heappey σημειώνει επίσης ότι, οι Ρώσοι έχουν περίπου 10 λιγότερα από το καθένα από τα αεροσκάφη Tu-160 και MiG-31K και ότι, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέα και να εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα TU-160 BLACKJACK.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αναφοράς, ο στρατηγικός στόλος των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων αναφέρει ότι, περιλαμβάνει 60 Tu-22M3 και 60 ακόμη Tu-95MS, δηλαδή 120 αεροσκάφη των εν λόγω τύπων. Ωστόσο, τώρα ο αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας λέει ότι, ο πραγματικός στόλος διαθέτει μόνο 80 αεροσκάφη, χωρίς να διευκρινίζει την επιχειρησιακή τους κατάσταση.
Ο James Heappey, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη ένας αριθμός βομβαρδιστικών αεροσκαφών σε συνεχή ετοιμότητα σε ολόκληρη τη Ρωσία, και ακόμη και η ενεργός ανάπτυξη ορισμένων για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «πολύ απίθανο» να επηρεάσει σημαντικά την πυρηνική ετοιμότητα της Ρωσίας.
Ωστόσο, αυτή η καταγεγραμμένη πτώση του ρωσικού στόλου βαρέων βομβαρδιστικών σημαίνει πολλά για την Ουκρανία, καθώς δείχνει ότι η Ρωσία έχει μόνο τόσα αεροσκάφη για να εμπλακεί στον πόλεμο, ενώ πρέπει να έχει αρκετά βομβαρδιστικά για να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ικανοτήτων ενδεχόμενης απάντησης.
Να επισημάνουμε ότι, το Tu-160 μπορεί να πάρει περισσότερο ωφέλιμο φορτίο από το άλλο στρατηγικό βομβαρδιστικό που χρησιμοποιούν για να βομβαρδίσουν την Ουκρανία, το Tu-95. Αν μετρήσουμε την ικανότητα σε πυραύλους Kh-101/Kh-555, που χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτές τις επιθέσεις, το Tu-160 παίρνει έως και 12 ενώ το Tu-95 έχει χώρο για 8 ή 6 βλήματα των τύπων Kh-101 ή Kh-555 , αντίστοιχα.
Η Ρωσία «χάνει» ελικόπτερα Ka-52
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία αναφέρει δύο ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 που καταρρίφθηκαν την τελευταία μέρα, συν τέσσερα drones αυτοκτονίας Shahed-131/136 και ένα Lancet. Η αεράμυνα κατέρριψε επίσης επτά αναγνωριστικά UAV τύπων Orlan-10, Orlan-30, Zala και SuperCam , συνολικά 12 drones και 2 ελικόπτερα από την 18η Μαΐου.
Η καταστροφή δύο Ka-52 είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη δεδομένου των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων αντεπίθεσης της Ουκρανίας.
Όσο λιγότερο ασφαλής αισθάνεται η ρωσική πλευρά να επιχειρεί με επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 , τόσο περισσότερες ευκαιρίες ανοίγονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να προχωρήσουν βαθύτερα στις επιθέσεις τους σε κατεχόμενες από τη Ρωσία θέσεις, όταν τα συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να ανταποκριθούν.