Ένοπλες Συρράξεις

"Θερίζουν" τα αντιαρματικά KORNET στην Ουκρανία-Αναγκαιότητα εκ βάθρων αλλαγής της αντιαρματικής άμυνας της Ελλάδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους Ζελένσκι και Πούτιν να εξυμνούν για την επιχειρησιακή τους απόδοση οπλικά συστήματα και μέσα που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις τους, για τόνωση του ηθικού του λαού και του στρατού τους.

Έτσι μετά από τα άκρως κολακευτικά σχόλια του Ουκρανού Προέδρου για την απόδοση των Αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, σειρά πήρε ο Πούτιν ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο για το Ρωσικό αντιαρματικό KORNET και την απόδοσή του στο πεδίο της μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και τα δύο παραπάνω οπλικά συστήματα στο δυναμικό τους, οπότε αντιλαμβανόμαστε εύλογα ότι μας ενδιαφέρει οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με την φονικότητα και την τακτική χρησιμοποίησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν εξυμνεί την φονικότητα των Kornet στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο έγκριτου Βουλγαρικού ΜΜΕ, "Ο Πούτιν θέλει περισσότερα ΚΟΡΝΕΤ  που διαλύουν τα άρματα Leopard, Merkava και Abrams", στο οποίο επισημαίνονται τα παρακάτω κύρια σημεία σύμφωνα με την εκτίμησή μας:

Πριν από λίγες μέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε ανάμεσα σε στρατιωτικούς ανταποκριτές, τραγουδώντας επαίνους για το Kornet ,το κύριο φορητό  αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας.

Θαύμασε την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία του συστήματος στον αποδεκατισμό μεγάλων ποσοτήτων ουκρανικών τεθωρακισμένων, λέγοντας:

 «Έχουμε δει πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και ένα τανκ να αντιμετωπίζουν την καταστροφή τους στα χέρια των αντιαρματικών όπλων του πεζικού μας. Τα Kornet αποδίδουν εξαιρετικά, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα».

Πλάνα από τις πρώτες γραμμές, ειδικά από την έναρξη των ανανεωμένων επιθέσεων κατά των ρωσικών θέσεων στις αρχές Ιουνίου, απεικονίζουν σταθερά την αποτελεσματικότητα των επιθετικών ελικοπτέρων, όπως το Ka-52.

Ωστόσο, είναι η μακρά ιστορία του Kornet , πάνω από δύο δεκαετίες θριάμβων εναντίον δυτικών αρμάτων μάχης ,που δίνει βάρος στους πρόσφατους ισχυρισμούς του Πούτιν.

Κατάλογος Δυτικών αρμάτων που καταστράφηκαν από το Kornet

Ελαφρύ σαν φτερό στα 28 κιλά και μεταφερόμενο από το πεζικό, το Kornet είναι ένα φορητό πυραυλικό σύστημα που μπορεί να υπερηφανεύεται για μια γενεαλογία του που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή.

Παρά την καθυστερημένη είσοδο σε υπηρεσία το 1998, οι παλαιότερες παραλλαγές του κέρδισαν γρήγορα "την θέση τους" στον πόλεμο του Ιράκ.

Οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ τα χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά εναντίον αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams και οχημάτων μάχης Bradley το 2003, αποδεικνύοντας την αξία τους σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης.

Αλλά το Kornet δεν σταμάτησε εκεί. Τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava, συμπεριλαμβανομένης της προηγμένης παραλλαγής Merkava IV, βρέθηκαν απέναντι  στην θανατηφόρα ισχύ του.

Στα χέρια της Χεζμπολάχ κατά την απόπειρα ισραηλινής εισβολής στο Νότιο Λίβανο το 2006, το Kornet τρύπησε την θωράκιση τουλάχιστον δύο δωδεκάδων τανκς.

Ακόμη και η διαβόητη τρομοκρατική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους αναγνώρισε την ανδρεία του Kornet. Χρησιμοποίησαν τα αιχμαλωτισμένα Kornets για να καταστρέψουν πολλά άρματα μάχης Abrams του ιρακινού στρατού από το 2014 και μετά.

Φήμες μάλιστα υποδηλώνουν ότι αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επίδραση εναντίον τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στη Συρία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά-Αριθμητικά δεδομένα

Έχει βάρος 26 χλγ, μήκος 1,2 μ και υπηρετείται από 2 άτομα, ενώ το μέγιστο βεληνεκές του φτάνει τα 5.500 μέτρα την ημέρα και τα 3.500 μέτρα τη νύκτα.

Η διατρητική του επίδοση ανέρχεται σε 1.200 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα και συνεπώς επιτυγχάνει τη διάτρηση κάθε γνωστού θώρακα, καθώς φέρει θερμοβαρική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. 

Ανιχνεύοντας πίσω στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου,  θα δούμε ότι η Ρωσία έχει μια πλούσια ιστορία κατασκευής κορυφαίας βαθμίδας φορητών αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων κατευθυνόμενων πυραύλων. Τα σοβιετικά συστήματα Konkurs και Metis, για παράδειγμα, ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένα ως πολύ μπροστά από τα δυτικά αντίστοιχά τους.

Το Kornet είναι η τελευταία προσθήκη σε αυτή τη γενεαλογία, με προόδους που αποτελούν απόδειξη της συνεχούς δέσμευσης της Ρωσίας στη στρατιωτική καινοτομία.

Πέρα από τις καταστροφικές του δυνατότητες, το Kornet υπερέχει και σε ακρίβεια.

Το πυραυλικό σύστημα είναι εξοπλισμένο με θερμικά σκοπευτικά ημέρας/νύχτας που προσφέρουν αξιοσημείωτο ζουμ 12x/20x. Αυτό το χαρακτηριστικό ξεπερνά τους ανταγωνιστές δυτικούς πυραύλους, δίνοντας στο Kornet ένα πλεονέκτημα στην ακρίβεια στόχευσης.

Για να εξασφαλιστεί περαιτέρω η ακρίβεια, χρησιμοποιείται καθοδήγηση δέσμης λέιζερ, καθιστώντας το Kornet ένα τρομερό όπλο στο ρωσικό οπλοστάσιο.

Το πυραυλικό σύστημα Kornet βελτιώνεται συνεχώς, με την εκτεταμένης εμβέλειας παραλλαγή Kornet-EM, που διαθέτει χαρακτηριστικά σχεδιασμένα για να διαπεράσουν την ενεργή θωράκιση αρμάτων και έχοντας δυνατότητες αυτόματης παρακολούθησης στόχων.

Ωστόσο, παρά την τρομερή παρουσία και την οικονομική του απόδοση, πολλοί πιστεύουν ότι το Kornet μπορεί να χάνει συγκρινόμενο με τα αμερικανικά, ισραηλινά και κινέζικα αντίστοιχά του, όπως το Javelin, το Spike και το HJ-12 αντίστοιχα.

Αυτά τα τρία πυραυλικά συστήματα που θεωρούνται οι πιο κοντινοί διεκδικητές για την παγκόσμια ηγεσία στον τομέα, εισήχθησαν χρόνια μετά το Kornet και καυχώνται για τις δυνατότητες Fire and Forget που στερείται από το ρωσικό σύστημα.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει ακόμη ένα πυραυλικό σύστημα που να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές τις δυνατότητες".

Η Ελληνική αντιαρματική άμυνα

Αυτή στηρίζεται κυρίως  στα Aμερικανικά TOW-2 και Ρωσικά  KORNET-E τα οποία  έχουν  βεληνεκές 3750 μέτρα και 5.500 μέτρα αντίστοιχα, τα Γαλλικά  MILAN, το Ρωσικό  FAGOT  και το CARL GUSTAF τα οποία  έχουν  βεληνεκές 1950 μέτρα ,4000 μέτρα και 2100 μέτρα αντίστοιχα και στα  μικρότερα βεληνεκούς Αμερικανικό LAW  και Ρωσικό RPG-18.

Τέλος η χώρα μας προμηθεύθυκε πρόσφατα από το Ισραήλ τους  αντιαρματικούς πυραύλους SPIKE NLOS βεληνεκούς 25 χιλιομέτρων περίπου.

Η χώρα μας από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαρματική της άμυνα σε Ρωσικού τύπου οπλικά συστήματα.

Ωστόσο με δεδομένη την αντιπαλότητα ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία και λαμβάνοντας υπόψιν  ότι σταδιακά το όριο ζωής των υπαρχόντων Ρωσικών αντιαρματικών βλημάτων  στη χώρα μας θα λήξει, χωρίς να υπάρχει περίπτωση προμήθειας νέων από την Μόσχα, εκτιμούμε πως θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προβούμε σε προώθηση αυτών στην Ουκρανία ζητώντας από τους Συμμάχους την αναπλήρωσή τους νωρίτερα με Δυτικά σύγχρονα αντιαρματικά μέσα.

Τέλος επισημαίνουμε ότι με δεδομένη την Τουρκική απειλή σε Αιγαίο και Θράκη, θα πρέπει πρώτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας να εκπαιδευθούν στα νέα Δυτικά αντιαρματικά όπλα, στη συνέχεια να τα αποκτήσουμε και να τα ενσωματώσουμε στους Σχηματισμούς μας σε Θράκη και νησιά Αιγαίου, αναθεωρώντας τα υπάρχοντα  αμυντικά μας σχέδια και στη συνέχεια να αποδώσουμε τα Ρωσικής κατασκευής αντιαρματικά μας KORNET-E, FAGOT, RPG-18 στην Ουκρανία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ