Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσική επιτυχία από “τεχνητή νοημοσύνη”! S-350 Vityaz κατέρριψε αυτόνομα ουκρανικούς εναέριους στόχους και αεροσκάφος

Το εξαιρετικά αναγνωρισμένο σύστημα αεράμυνας S-350 Vityaz, πέτυχε πρόσφατα ένα εξαιρετικό έργο καταρρίπτοντας επιτυχώς ένα ουκρανικό αεροσκάφος ενώ λειτουργούσε σε «αυτόματο τρόπο».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επιβεβαίωσε ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Vityaz που λειτουργεί στη ζώνη NVO, επέδειξε απαράμιλλες δυνατότητες ανιχνεύοντας, παρακολουθώντας και καταστρέφοντας αυτόνομα ουκρανικούς εναέριους στόχους χωρίς καμία επέμβαση χειριστή.

Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα σηματοδότησε την πρώτη περίπτωση όπου ένα σύστημα λειτουργούσε πλήρως αυτόματα, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη σε συνθήκες μάχης.

Με άλλα λόγια, ο χειριστής απέφυγε να ακυρώσει ή να παρακάμψει τις αποφάσεις που έλαβε η AI του συγκροτήματος, με βάση την επικρατούσα κατάσταση αεροπορικής μάχης. Αυτή η προσέγγιση επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του επιλεγμένου λειτουργικού αλγορίθμου του πυραυλικού συστήματος.

Το σύστημα Vityaz λειτούργησε αποτελεσματικά τόσο σε ενεργό όσο και σε παθητικό τρόπο ραντάρ ταυτόχρονα. Αυτή η προσέγγιση διπλής λειτουργίας, ενίσχυσε σημαντικά την ικανότητα του συγκροτήματος να ανιχνεύει και να κατηγοριοποιεί στόχους ενώ βελτιώνει την αντίστασή του σε εξωτερικές παρεμβολές.

Σύμφωνα με  εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, τα  συστήματα αεράμυνας Vityaz αποτελούν τα μοναδικά συστήματα παγκοσμίως με δυνατότητα αναχαίτισης και καταστροφής υπερηχητικών πυραύλων. Αποκάλυψε επίσης, «Πολλά μαχητικά αεροσκάφη και drones της Ουκρανίας καταρρίφθηκαν από πυραύλους του συστήματος».

Σχετικά με το S-350 Vityaz

Μπορεί να ειπωθεί ότι το S-350 Vityaz είναι ένα σχετικά νέο ρωσικό σύστημα αεράμυνας, αν και η ανάπτυξή του ξεκίνησε στις αρχές της νέας χιλιετίας. Διήρκεσε αρκετά χρόνια και το πρώτο S-350 Vityaz τέθηκε σε υπηρεσία με τις ρωσικές αντιπυραυλικές δυνάμεις μόλις το 2020.

Να επισημάνουμε  ότι όσον αφορά αυτό το έργο, η Ρωσία είναι πολύ πίσω στην ανάπτυξή του. Είχε προγραμματιστεί ότι  θα είχε 30 τέτοια συστήματα μέχρι το 2020, αλλά σήμερα υπάρχει στην πραγματικότητα ένας μονοψήφιος αριθμός μονάδων.

Το S-350 χρησιμοποιεί τον ίδιο πύραυλο που χρησιμοποιεί το S-400, το 9M96. Είναι ένα σύστημα αεράμυνας με μεσαίο εύρος δράσης. Το περίεργο με το S-350 Vityaz είναι ότι, αναπτύχθηκε με βάση ένα κοινό ρωσο-νοτιοκορεατικό έργο γνωστό με το όνομα KM-SAM.

Η πιο κοινή έκδοση του συστήματος είναι με 12 βλήματα. Ανάλογα με τον τύπο του βλήματος, το βεληνεκές του συστήματος ξεκινά από 12 km και φτάνει τα 120 km. Το σύστημα μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα 16 αεροδυναμικούς στόχους και 12 βαλλιστικούς στόχους. Κατά την αναχαίτιση ενός αεροδυναμικού στόχου, το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου είναι 120 km. Όταν αναχαιτίζεται ο βαλλιστικός στόχος, το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου φτάνει τα 30 km. Το ύψος αναχαίτισης φτάνει έως και τα 30 χλμ. Το σύστημα αναπτύσσεται σε 5 λεπτά.

Ενσωμάτωση – ανάπτυξη

Παρά τη φήμη του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δυτικών, πιστεύουν ότι το S-350 Vityaz είναι το καλύτερο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που τέθηκε σε λειτουργία. Είναι επίσης γνωστό ότι, το Vityaz έχει τη δική του ναυτική έκδοση.

Το S-350 Vityaz πιστεύεται ότι είναι ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας επόμενης γενιάς. Μπορεί επίσης να υποστηριχθεί ότι, αυτό είναι ένα από τα λίγα Ρωσικά συστήματα αεράμυνας  που παράγονται μετά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα  με επίσημο εκπρόσωπο του κατασκευαστή του συστήματος  Almaz-Antey, η έκδοση εξαγωγής του S-350E έχει σχεδιαστεί με ανοιχτή αρχιτεκτονική που του επιτρέπει να ενσωματωθεί στα δυτικά δίκτυα αεράμυνας.

Όπως δήλωσε ο κατασκευαστής, το S-350 Vityaz ξεπερνά τους ανταγωνιστές του σε πολλές πτυχές. Πρώτον, διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων στο οπλοστάσιό του, παρέχοντας εκτεταμένη ισχύ πυρός και αυξημένες αμυντικές δυνατότητες. Επιπλέον, το σύστημα ενσωματώνει ένα προηγμένο ραντάρ με βελτιωμένη αντίσταση κατά της εμπλοκής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ