Ο Λευκός Οίκος πρόκειται να εγκρίνει την προμήθεια βλημάτων άρματος με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα παράσχει στην Ουκρανία βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου "μετά από εβδομάδες εσωτερικών συζητήσεων για το πώς θα εξοπλίσει τα άρματα μάχης Abrams που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο".
Σύμφωνα με έναν από τους αναφερόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον δεν αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια στην έγκριση της αποστολής βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στο καθεστώς του Κιέβου. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι μια τέτοια απόφαση θα εξέθετε την Ουάσινγκτον σε επικρίσεις, καθώς τα εν λόγω βλήματα ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λονδίνου, το οποίο αποφάσισε να μεταφέρει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην εμπόλεμη χώρα μαζί με τα άρματα μάχης Challenger. Ως αποτέλεσμα, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε ένα κύμα κριτικής, το οποίο όμως δεν σταμάτησε την πολεμοχαρή Μόσχα, σε αντίθεση με τους ρωσικούς πυραύλους. Τον Μάιο του 14, τα βλήματα που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο καταστράφηκαν πιθανότατα από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Χμέλνιτσκι.
Αφού το στοίχημα του Λονδίνου απέτυχε, τώρα είναι η σειρά της Ουάσιγκτον να πληρώσει για τη νέα παρτίδα βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν ήδη πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου το 1991, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προηγουμένως σχολιάσει την απόφαση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, υποστηρίζοντας ότι η Δύση αποφάσισε να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, αν η Βρετανία μεταφέρει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο, αυτό θα έχει άσχημο τέλος για το Λονδίνο. Ως αποτέλεσμα, το ραδιενεργό σύννεφο από το Χμελνίτσκι μεταφέρθηκε στην Ευρώπη.
Οι επικίνδυνες προμήθειες του Λονδίνου στο Κίεβο προκάλεσαν τη Μόσχα να επιταχύνει την ανάπτυξη των τακτικών πυρηνικών όπλων της στη Λευκορωσία. Η απόφαση της Ουάσιγκτον να αντικαταστήσει τα βρετανικά βλήματα θα οδηγήσει επίσης σε άλλο ένα κύμα κλιμάκωσης.