Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα την ευρύτατη δοκιμή οπλικων συστημάτων και μέσων από τους εμπόλεμους, πολλά εκ των οποίων είναι Δυτικού τύπου, προερχόμενα από χώρες του ΝΑΤΟ, που έχουν δοθεί ως στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Ευθέως ανάλογη με την επίδοσή τους στο πεδίο της μάχης, είναι και το ενδιαφέρον απόκτήσης τους από τρίτες χώρες, που ενδιαφέρονται για την αγορά τους προκειμένου να ενισχύσουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών τους περαιτέρω.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, με αποτέλεσμα να εξετάζουμε λεπτομεριακά την απόδοση των Δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία ,προκειμένου να διακριβώσουμε την καταλληλότητα ή όχι απόκτηση και χρήση τους, στο ιδιόμορφο Θέατρο επιχειρήσεων σε Έβρο και Αιγαίο.
Κατόπιν των ανωτέρω θα εστιάσουμε στην πάρα πολύ καλή απόδοση του Βρετανικού αντιαεροπορικού συστήματος Stormer HVM στην Ουκρανία, για το οποίο κάνει ιδιαίτερη μνεία σε άρθρο του έγκριτο σε αμυντικά θέματα Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:
Το βρετανικό Stormer HVM στην Ουκρανία
"Το βρετανικό Stormer HVM έφτασε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πέρυσι, όταν το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την αποστολή έξι οχημάτων ταυτόχρονα και εκατοντάδες πυραύλους Starstreak .
Αυτό έγινε τον Ιούλιο του 2022 και λίγο αργότερα τον ίδιο μήνα, οι πρώτες φωτογραφίες αυτών των οχημάτων στην Ουκρανία εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται ότι αν και αυτά τα οχήματα δεν έχουν συγκεντρώσει πολύ την προσοχή, εντούτοις έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά καταρρίπτοντας πολλά εναέρια Ρωσικά μέσα που στάλθηκαν κατά κύματα.
Το Stormer HVM είναι αόρατο στους αισθητήρες των εχθρικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων
Οι χειριστές του Stormer επαίνεσαν το βρετανικό όχημα, το οποίο είναι ελαφρύ, κινητό, και πλήρως ελεγχόμενο από υπολογιστή.
Οι στρατιώτες επισημαίνουν το κύριο πλεονέκτημα του Stormer HVM είναι το γεγονός ότι είναι βασικά «αόρατο» στους αισθητήρες των εχθρικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, λόγω του παθητικού τρόπου λειτουργίας του, χωρίς να εκπέμπει κανένα σήμα.
Η φονικότητά του σε συνθήκες μάχης αγγίζει το 90%
"Μπορούμε να βρούμε έναν στόχο, να τον καταρρίψουμε γρήγορα και να φύγουμε αμέσως από το σημείο. Ο πιλότος του αεροσκάφους δεν θα καταλάβει το πικρό τέλος που τον περιμένει", λέει ο Ihor, Διοικητής μιας ομάδας Stormer HVM.
Ο χειριστής οπλικού συστήματος Yaroslav προσθέτει ότι εάν το εχθρικό αεροσκάφος κλειδωθεί από τον πύραυλο, θα είναι πολύ δύσκολο γι 'αυτό να αποφύγει το χτύπημα από έναν πύραυλο που ταξιδεύει με ταχύτητα 1 km το δευτερόλεπτο.
Η πιθανότητα χτυπήματος είναι 90%, διαβεβαιώνει.
Εύκολη και γρήγορη η συντήρησή του
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεν υπάρχουν προβλήματα στην παροχή συντήρησης σε αυτό το εξελιγμένο όχημα.
Υπάρχει διμερής συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Μεγάλης Βρετανίας για το θέμα της επισκευής και συντήρησης των Stormer HVM.
Έτσι, είτε πρόκειται για καθημερινό έλεγχο είτε για αντικατάσταση κινητήρα. πολλά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι στόχοι του
Κατά τη διάρκεια των μηνών υπηρεσίας στην πρώτη γραμμή, το Stormer HVM κατέρριψε «αρκετά» ρωσικά αεροσκάφη.
Κυρίως εξαλείφουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς το επανδρωμένο αεροσκάφος είναι πολύ φοβισμένο για να πλησιάσει την περιοχή που καλύπτεται από την ουκρανική αεράμυνα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των πρόσφατων στόχων, οι στρατιώτες κατέστρεψαν ένα αναγνωριστικό UAV Orlan-10.
To Ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον
Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ εξειδικευμένο σε οπλικά συστηματα και μέσα, το Stormer HVM (High Velocity Missile) είναι ένα βρετανικό κινητό σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, σχεδιασμένο να παρέχει κινητή αντιαεροπορική ικανότητα ταχείας απόκρισης.
Βασίζεται στην πλατφόρμα τεθωρακισμένων οχημάτων Alvis Stormer και είναι εξοπλισμένο με το σύστημα Starstreak High-Velocity Missile.
Ο πρωταρχικός ρόλος του κινητού συστήματος αεράμυνας μικρής εμβελείας Stormer HVM ,είναι να προστατεύει τις επίγειες δυνάμεις και τις βασικές εγκαταστάσεις από εχθρικά αεροσκάφη που διενεργούν χαμηλή πτήση, ελικόπτερα και UAV (Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα).
Από τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό φονικότητας του και το ότι είναι βασικά «αόρατο» στους αισθητήρες των εχθρικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, λόγω του παθητικού τρόπου λειτουργίας του, χωρίς να εκπέμπει κανένα σήμα που προαναφέραμε,το καθιστούν κατά την εκτίμησή μας "υποψήφιο" για περαιτέρω αξιολόγηση τυχόν απόκτησής του από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η ενσωμάτωσή του στις Μηχανοκίνητες και Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, εκτίμησή μας είναι ότι θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην παροχή ισχυρής χαμηλής αντιαεροπορικής τους προστασίας, ιδιαίτερα από τα τουρκικά drone.
Ανάλογα η ενσωμάτωσή τους στα νησιά μας στο Αιγαίο θα βοηθούσε αποτελεσματικά και συνδυαστικά με το anti-drone σύστημα μας, στην αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής, παρέχοντας εκτός από ισχυρή αντιαεροπορική προστασία χαμηλού ύψους στις φίλιες δυναμεις, επιπλέον προστασία σημαντικών έργων υποδομής, όπως εργοστάσια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, υδραγωγεία, γέφυρες , σταθμούς Διοικήσεως κλπ.