Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την εγρήγορση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, προκειμένου αυτό να προτάξει αποτελεσματική αντίσταση στους Ρώσους εισβολείς.
Επιπλέον αποτέλεσε το έναυσμα για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των κρατών της Συμμαχίας προ της κοινής Ρωσικής απειλής, αλλά και συνετέλεσε στην απόφαση επέκτασής της, με την Φινλανδία να έχει ήδη εισέλθει στους κόλπους της και την Σουηδία να αναμένει την αποδοχή ένταξής της από την Τουρκία, κάτι που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί μέχρι και τις 11-12 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία.
Ωστόσο η Σουηδία δηλώνει, σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Γαλλικού ΜΜΕ , "έτοιμη να φιλοξενήσει «προσωρινές» βάσεις του ΝΑΤΟ πριν από την επίσημη ένταξή της", κυριότερα σημεία του οποίου κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:
Οι λόγοι που επιβάλλουν την ταυτόχρονη είσοδο στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας -Σουηδίας
"Μια έκθεση που υποβλήθηκε το 2016 στη φινλανδική κυβέρνηση υπολόγιζε ότι το Ελσίνκι μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο με παράλληλη ένταξη της Στοκχόλμης για τουλάχιστον δύο λόγους.
Ο πρώτος ήταν ότι, σε περίπτωση που πορευόταν μόνη της, η Φινλανδία κινδύνευε να βρεθεί σε μια «στρατηγικά λεπτή κατάσταση ενός φυλακίου χωρίς εδαφική συνέχεια» με την υπόλοιπη Συμμαχία.
Και ο δεύτερος τόνισε ότι μια σουηδική υποψηφιότητα ήταν πιθανό να την κάνει «πιο ευάλωτη» στη Ρωσία.
Εκείνη την εποχή, η σκοπιμότητα της ένταξης στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε, τόσο στο Ελσίνκι όσο και στη Στοκχόλμη, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία απλώς επιτάχυνε τα πράγματα.
Η ενστάσεις της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ωστόσο, οι συστάσεις της έκθεσης δεν μπόρεσαν να ακολουθηθούν λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας.
Πράγματι, αν η τελευταία κατέληξε να άρει τις αντιρρήσεις της για τη φινλανδική υποψηφιότητα, συνεχίζει να αντιτίθεται σε αυτήν της Σουηδίας, όπως και η Ουγγαρία.
Υπενθυμίζουμε ότι οι τουρκικές αρχές επικρίνουν τους Σουηδούς ομολόγους τους ότι είναι πολύ χαλαροί σε σχέση με κουρδικές οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές, όπως το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) ή το Συριακό PYD.
Επιπλέον, ούτε οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη βοήθησαν στην προσέγγιση των δύο χωρών.
Ωστόσο, για να δείξει την καλή της πίστη, η σουηδική κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, η οποία "επέτρεψε", στις 9 Ιουνίου, να κατηγορηθεί ένας Τούρκος υπήκοος για «απόπειρα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» του PKK. Πρώτη φορά έγινε κάτι τέτοιο στη Σουηδία.
Όπως, εξάλλου, το πράσινο φως που έδωσε το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο για την έκδοση στην Τουρκία ενός υποστηρικτή της κουρδικής οργάνωσης. Ωστόσο, αυτό πρέπει ακόμη να πραγματοποιηθεί από την εκτελεστική εξουσία.
Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ και Μπλίνκεν υπέρ της ενταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία
Σε κάθε περίπτωση, η διπλωματική πίεση θα πρέπει να είναι ισχυρή, τις επόμενες ημέρες, για να προσπαθήσει να κάμψει τις ενστάσεις της Άγκυρας.
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά είναι απολύτως δυνατό να επιτευχθεί μια λύση που θα επιτρέψει την απόφαση για την πλήρη ένταξη» της Σουηδίας στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο, επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Γενς, Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Καλούμε τόσο την Τουρκία όσο και την Ουγγαρία να επικυρώσουν αυτήν την ένταξη το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει λόγος να παίρνουμε επιπλέον χρόνο», είπε ανυπόμονα ο Άντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Όμως, εν τω μεταξύ, η Σουηδία παραμένει στο κατώφλι της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η Σουηδία επιθυμεί την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της άμεσα
Ωστόσο, ακόμη κι αν η ιδιότητά της δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, θα μπορούσε να υποδεχθεί τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, σε προσωρινή βάση.
Αυτό ανακοίνωσαν πράγματι ο Ulf Kristersson και ο Pal Jonson, αντίστοιχα Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από την καθημερινή Dagens Nyheter στις 9 Ιουνίου.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να αναλάβουν προετοιμασίες με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μελλοντικών κοινών επιχειρήσεων», δήλωσαν οι δύο πολιτικοί, προσθέτοντας ότι: «Οι προετοιμασίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσωρινή εγκατάσταση ξένου εξοπλισμού και προσωπικού στο σουηδικό έδαφος. Η απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και ενισχύει την άμυνα της Σουηδίας».
Για να δικαιολογήσουν την απόφαση αυτή ο Μ.Μ. Οι Kristersson και Jonson πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να αναλάβει πολύ σημαντικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς κινδύνους για να επιτύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους» , ενώ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για τους γείτονές της στο ορατό μέλλον», ειδικά επειδή «είναι αδύνατο να πούμε πού βρίσκονται τα όρια των εδαφικών φιλοδοξιών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».
Επίσης, σε τέτοιες συνθήκες, η Σουηδία πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει γρήγορα «στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα από άλλα έθνη», κάτι που «απαιτεί σχεδιασμό, προετοιμασία και πρακτική εξάσκηση», επισημαίνουν.
Και για να καταλήξουμε: «Το γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για αυτό και επίσης η δυνατότητα να εγκρίνουν την προσωρινή εγκατάσταση ξένου εξοπλισμού και προσωπικού στη Σουηδία ενισχύει την αξιοπιστία μας. Στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η ικανότητά μας να δίνουμε και να λαμβάνουμε στρατιωτική βοήθεια είναι σημαντική».
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι δηλώσεις των Σουηδών Πρωθυπουργού και ΥΠΑΜ, ότι ακόμη και τώρα που η χώρα τους δεν , είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επιθυμούν να φιλοξενούν στο έδαφός της στρατεύματα της Συμμαχίας σε προσωρινή βάση, σε συγκερασμό με δηλώσεις στήριξης του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για ένταξη της χώρας στους κόλπους αυτής, προδικάζουν την θετική έκβαση του θέματος και τις πιέσεις που θα δεχθούν Τουρκία και Ουγγαρία.
Εκτίμησή μας ότι τελικά η Σουηδία θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ μέχρι τις 11-12 Ιουλίου που θα γίνει η Σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στην Λιθουανία.
Το ερώτημα που μας αφορά ως Ελλάδα είναι αν η τουρκική έγκριση ένταξης της, θα "πάει πακέτο" με την πώληση των Αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα ή όχι.