Η δράση των τουρκικών μονάδων επιφανείας αλλά και των υποβρυχίων, βρίσκονται στο στόχαστρο των γαλλικών πολεμικών πλοίων, των ραντάρ επιφανείας αλλά και των γαλλικών δορυφόρων και παρακολουθούνται νυχθημερόν.
Αυτό είχε γίνει γνωστό από τον ίδιο τον Α/ΓΕΝ Γάλλο Ναύαρχο, Pierre Vandier, ο οποίος είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή.
Ο ίδιος είχε μιλήσει ειδικά για την Α.Μεσόγειο εστιάζοντας στην κατάσταση στην Λιβύη, στην οποία ως γνωστόν η Τουρκία ετοιμάζει δύο ναυτικές βάσεις στην χώρα (Μισράτα και Τρίπολη), οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα όπως φαίνεται και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.
Η τουρκική απειλή συνίσταται στο ότι, οι Τούρκοι “αλωνίζουν” όχι μόνο στην Λιβύη, αλλά και στην Τυνησία και σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να επιβάλλουν την παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα υφιστάμενα γεωπολιτικά δεδομένα.
Το έτερο πρόβλημα για το Παρίσι είναι οι ροές των μεταναστών από την αφρικανική ήπειρο, μέσα στους οποίους οι Τούρκοι ενδεχομένως να “κρύψουν” και τζιχαντιστές, οι οποίοι αποτελούν το μακρύ χέρι του τουρκικού καθεστώτος στην ΕΕ.
Η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων, ρομπότ και αυτόνομων συστημάτων για στρατιωτικές και πολιτικές ανάγκες έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη.
Είναι γνωστό ότι, η τουρκική αμυντική εταιρεία ASELSΑN προβαίνει στην κατασκευή ενός "κυνηγού υποθαλάσσιων απειλών" όπως ονομάζει , ένα νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο αυτόνομο ρομποτικό όχημα σε σχήμα και μέγεθος τορπίλης.
Η ASELSAN εργάζεται επίσης σε πλατφόρμες που θα χρησιμοποιηθούν ευρέως στο πεδίο της μάχης του μέλλοντος, οι οποίες μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως και που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις εφαρμόζουν μόνες τους.
Η εν λόγω τουρκική εταιρεία η οποία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία με λύσεις όπως υποβρύχια ακουστικά και σόναρ, συστήματα αντιμέτρων τορπιλών και τορπιλών, δημιουργεί λύσεις που συνδυάζουν αυτές τις δυνατότητες με υποβρύχια μη επανδρωμένα συστήματα.
Ένοπλα υποβρύχια drone
Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο αλλά και αυτό που ονομάζεται «πόλεμος του βυθού».
Στόχο αποτελεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη ενός υβριδικού υποβρυχίου πολέμου, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο υποβρύχια, αλλά και πιθανές ενέργειες σαμποτάζ με ειδικές συσκευές εγκατεστημένες στον βυθό της θάλασσας.
Για αυτό όπως όλα δείχνουν, θα δημιουργήσουν μια νέα διοίκηση υποβρυχίου πολέμου που θα αποτελείται από ειδικά υποβρύχια οχήματα, επανδρωμένα και μη, και δύτες-κομάντο για να αντιμετωπίσουν πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες από άτομα ή κράτη που θα επιχειρήσουν να σαμποτάρουν κάθε έργο της χώρας.
Σύμφωνα με την Naval Group, της ανατέθηκε από τον Γαλλικό στρατό μια νέα σύμβαση για τη μελέτη του σχεδιασμού ενός μελλοντικού οπλισμένου μη επανδρωμένου υποβρυχίου οχήματος.
Η εννέαμηνη μελέτη θα επιτρέψει στην Naval Group, να εξετάσει τις κύριες περιπτώσεις χρήσης και να αναπτύξει αρχιτεκτονικές συστημάτων για ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα μάχης ή UCUV. Οι αποστολές του θα περιλαμβάνουν πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR), με την ιδέα να βοηθήσει τους Γάλλους στρατιωτικούς να «κυριαρχήσουν» τον βυθό της θάλασσας.
Η μελέτη έρχεται καθώς η Naval Group προετοιμάζει το εξαιρετικά μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (XL-UUV), για ναυτιλιακή πιστοποίηση αυτό το καλοκαίρι.
Ο πόλεμος στον βυθό της θάλασσας έχει γίνει κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη, ειδικά για τον γαλλικό στρατό. Το Παρίσι ήταν η πρώτη κυβέρνηση που εξέδωσε ειδική στρατιωτική στρατηγική, για τον τομέα του βυθού των ωκεανών στις αρχές του 2022 και ένα μέρος των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια) που αφιερώθηκε στην καινοτομία στον προτεινόμενο νόμο περί στρατιωτικού προγράμματος 2024-2030, θα επικεντρωθεί στο θέμα .
Ένας βασικός στόχος για το Παρίσι, είναι να αναπτύξει ένα υποβρύχιο drone που μπορεί να φτάσει σε βάθη 6.000 μέτρων.