Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία διατηρούν στενές συμμαχικές σχέσεις για περισσότερα από 100 χρόνια. Αλλά στην σύγχρονη εποχή, ακόμη και στενοί σύμμαχοι μπορούν να βιώσουν ατυχήματα.
Ένα τέτοιο ατύχημα έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2009, όταν δύο υποβρύχια -κάθε ένα από τα οποία μετέφερε πυρηνικούς πυραύλους- συγκρούστηκαν κάτω από την επιφάνεια του νερού κατά την διάρκεια επιχειρησιακών περιπολιών στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τόσο το HMS Vanguard του βασιλικού πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, όσο και το Le Triomphant του γαλλικού στόλου, κατάφεραν να γυρίσουν στα λιμάνια τους χωρίς εξωτερική βοήθεια.
«Δεν έγινε κανένας συμβιβασμός στην πυρηνική ασφάλεια» είχαν δηλώσει τα δύο υπουργεία άμυνας μετά την δημόσια είδηση του ατυχήματος. Κάθε σκάφος μετέφερε 16 βαλλιστικούς πυραύλους την στιγμή της σύγκρουσης, μία σύγκρουση που είχε πιθανότητα να συμβεί «μία στο ένα εκατομμύριο» δεδομένης της έκτασης του ωκεανού και τον μικρό αριθμών υποβρυχίων που μετέφεραν βαλλιστικούς πυραύλους την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Καθόλου Καλή Συνεννόηση
Η σύγκρουση συνέβη κάποια στιγμή στις 3 ή 4 Φεβρουαρίου. Όπως αποδείχθηκε, ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ του Παρισιού και άλλων νατοϊκών χωρών. Κανένα υποβρύχιο δεν είχε επίγνωση της θέσης του άλλου, ακόμη και εάν το ΝΑΤΟ διαθέτει και επιχειρεί ένα σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας που προειδοποιεί συμμαχικά κράτη για τις ζώνες παράταξης υποβρυχίων.
Το σύστημα αναπτύχθηκε ειδικά για να αποτρέψει ατυχήματα όπως αυτό που συνέβη το 2009. Ωστόσο, η Γαλλία δεν αποτελούσε μέρος της στρατιωτικής διοικητικής δομής του ΝΑΤΟ και ως αποτέλεσμα δεν παρείχε δεδομένα για την τοποθεσία των σκαφών της στο σύστημα. Και τα δύο υποβρύχια ήταν εξοπλισμένα με τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας κατά εχθρικών σόναρ, χαρακτηριστικό που όπως φαίνεται λειτούργησε άψογα.
Σόκαρε τον Κόσμο
Αν και δεν υπήρξαν τραυματίες και τα υποβρύχια γύρισαν στα λιμάνια τους για επισκευές, υποστηρικτές του πυρηνικού αφοπλισμού δήλωσαν πως το περιστατικό αποτέλεσε το πιο σημαντικό ατύχημα με πυρηνικά υποβρύχια από τότε που βυθίστηκε το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ το 2000.
Ειδικοί εξήγησαν πως αν και μία πυρηνική έκρηξη ήταν πολύ απίθανη, η σύγκρουση του βρετανικού με το γαλλικό υποβρύχιο μπορεί να οδηγούσε σε διαρροή ραδιενέργειας, με αποτέλεσμα να χαθούν ολοκληρωτικά τα πληρώματα και οι εκρηκτικές κεφαλές.
Μετά το χτύπημα, το βρετανικό σκάφος επέστρεψε στην βάση πυρηνικών υποβρυχίων του βασιλικού πολεμικού ναυτικού στο Faslane της Σκωτίας, ενώ το γαλλικό γύρισε στην Βρέστη της νοτιοδυτικής Γαλλίας με εκτεταμένες ζημιές στο θόλο του σόναρ του.
Και τα δύο επισκευάστηκαν σχετικά γρήγορα και επιχειρούν μέχρι και σήμερα στα πολεμικά ναυτικά των δύο χωρών.