Σχεδόν κάθε ημέρα υπάρχουν πληροφορίες για υπερπτήσεις ή για χτυπήματα από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε θέσεις εντός της Ρωσίας. Ο στρατιωτικός παρατηρητής της ρωσικής Gazeta.ru, Μιχαήλ Χονταρένκο, σχολίασε την κατάσταση αυτή.
Πιο συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων ουκρανικών drones στην ρωσική επικράτεια, πολλά μέσα αναφέρουν αδυναμίες στην ρωσική αεράμυνα και συγκεκριμένα στο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Pantsir.
Η ρωσική σελίδα Gazeta απάντησε πως το δίκτυο αεράμυνας της Μόσχας έχει χτιστεί πάνω στην ίδια θεμελιώδη αρχή που έχει χτιστεί και το αντίστοιχο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ.
«Τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά όπλα δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερα, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις είναι ανώτερα των ξένων μοντέλων» τονίστηκε.
Τότε γεννάται το ερώτημα: γιατί περνάνε την ρωσική αεράμυνα ουκρανικά UAV; Φταίει η αναποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας ή υπάρχουν άλλες αιτίες;
Πριν ξεκινήσει την ανάλυση, η ρωσική Gazeta μας υπενθυμίζει πως μέχρι το 1991, 56 αντιαεροπορικές πυραυλικές ταξιαρχίες και 211 αντιαεροπορικά πυραυλικά συντάγματα των δυνάμεων αεράμυνας της Σοβιετικής Ένωσης κάλυπταν συγκεντρώσεις στρατευμάτων, σημαντικούς στόχους και διοικητικά και πολιτικά κέντρα στην επικράτεια της χώρας (περισσότερες από 1.200 αντιαεροπορικές πυραυλικές μεραρχίες συνολικά).
Ωστόσο, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό Μιχαήλ Χονταρένκο, ακόμη και επί σοβιετικής εποχής, ένα μεγάλο μερίδιο των ρωσικών πόλεων που χτυπήθηκαν πρόσφατα από UAV δεν καλύπτονταν από αντιαεροπορικά συστήματα.
Για παράδειγμα μέχρι το 1991 δεν προστατεύονταν το Σμολένσκ, το Κρασνοντάρ, το Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ. Όσο για το Μπριάνσκ, το προσωπικό του αντιαεροπορικού πυραυλικού συντάγματος (60 άτομα) στην πόλη δεν παρείχε κάλυψη αεράμυνας, αφού ο εξοπλισμός του βρίσκονταν αποθηκευμένος σε αποθήκες της πόλης.
Αυτό που θέλει να πει ο ειδικός είναι πως «αν και χρειάζεται να γίνει συζήτηση για την ενίσχυση της αεράμυνας σε κάποια διοικητικά και πολιτικά κέντρα, η αποτελεσματική κάλυψη όλων των μεγάλων πόλεων στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας είναι αδύνατη και γενικά καταστροφική για τον προϋπολογισμό της χώρας».
Το Πρόβλημα των Drones
Επίσης, ο Χονταρένκο μίλησε και για την αναποτελεσματική χρήση πολλών συστημάτων αεράμυνας -και κυρίως ραντάρ- κατά μικρών στόχων, όπως UAV.
Έτσι, για να παραχθεί επαρκής κάλυψη σε ένα συγκεκριμένο ρωσικό σημείο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες δυνάμεις και μέσα.
Στην συνέχεια το άρθρο μιλά και για το οικονομικό ζήτημα, αφού ένας πύραυλος αεράμυνας μπορεί να κοστίζει πολλές φορές περισσότερο από ένα μικρό UAV του εχθρού. Πόσο «αξίζει» να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο όπλο άραγε;
Συμπερασματικά, ο Χονταρένκο δηλώνει πως το καθήκον αντιμετώπισης UAV δεν μπορεί να καλυφθεί από τις παραδοσιακές μεθόδους και μέσα που υπάρχουν σήμερα.
«Όσο περιμένουμε να έρθει ένα αποτελεσματικό όπλο για UAV, πρέπει να εφαρμόσουμε στα drones το δόγμα των πυρηνικών όπλων, διασφαλίζοντας ισάξια ή μεγαλύτερη καταστροφή για τον εχθρό».
Συνεχίζουνε λέγοντας πως αν ο εχθρός εκτοξεύσει 50 UAV, τότε ο ρωσικός στρατός πρέπει να απογειώσει 150 οχήματα. Εάν ο εχθρός εκτοξεύσει 150 UAV, τότε η ρωσική απάντηση πρέπει να είναι 500.
«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλη, πιο αποτελεσματική μέθοδος» έκλεισε το άρθρο.