Ο αριθμός των απωλειών ρωσικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, φέρεται να έχει φτάσει το σοκαριστικό νούμερο 2000, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου από την οργάνωση πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx.
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, περίπου 1.239 τανκς έχουν καταστραφεί, 106 τανκς έχουν υποστεί ζημιές, 113 εγκαταλείφθηκαν και 544 «αιχμαλωτίστηκαν» από τον Ουκρανικό Στρατό.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, οι άνευ προηγουμένου απώλειες αρμάτων μάχης (ειδικά της παραλλαγής T-72B3), είχαν αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να αποσύρει τα άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής.
Πώς κατάφερε η Ρωσία να χάσει τόσα τανκς;
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, η υπερβολική εμπιστοσύνη των Ρώσων είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες αρμάτων μάχης νωρίς στη σύγκρουση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης στο Κίεβο, όταν πολλά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα εξαφανίστηκαν σε διαδρομές βόρεια της πόλης.
Επιπρόσθετα, ο απόστρατος υποστράτηγος Πάτρικ Ντόναχο, πρώην επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας του Στρατού των ΗΠΑ στο Φορτ Μπένινγκ της Τζόρτζια, είπε:
«Ο σχεδιασμός του ρωσικού τανκ είναι θεμελιωδώς ελαττωματικός. Από την εμφάνιση του αυτόματου φορτωτή στα σοβιετικά άρματα μάχης, ο διοικητής και ο πυροβολητής, κάθονται πάνω από τα πυρομαχικά στο ίδιο διαμέρισμα.
Οποιαδήποτε διείσδυση στο διαμέρισμα του πληρώματος, μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη στα πυρομαχικά κάτω από τον πυργίσκο. Γι' αυτό έχουμε δει τόσα πολλούς πυργίσκους ρωσικών τάνκ, να εκρήγνυνται εκατοντάδες πόδια στον αέρα. Τα δυτικά τανκς δεν υφίστανται τέτοιες καταστροφικές εκρήξεις».
Εκτός από τα ελαττώματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό των ρωσικών αρμάτων μάχης, ορισμένες αρχικές απώλειες αρμάτων αποδίδονταν στις κλιματικές συνθήκες που περιόρισαν την κίνηση των αρμάτων.
Τα αντίθετα πυρά του εχθρού και το πεζικό που χρησιμοποίησε αντιαρματικά κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM), απείλησαν τη ρωσική τεθωρακισμένη δύναμη. Αυτά τα ATGM, έγιναν το πρώτο σύμβολο του ουκρανικού αγώνα ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Εκτός από τα θανατηφόρα ATGM, η Ουκρανία χρησιμοποίησε UAV αυτοκτονίας για να εξαλείψει ρωσικά τανκς από ψηλά, όπου ήταν πιο ευάλωτα.
Εκτός από την υποδειγματική απόδοση που επιδεικνύεται από τους Ουκρανούς υπερασπιστές που χρησιμοποιούν αιχμής ATGM και τροποποιημένα UAV, οι τακτικές του πεδίου μάχης της Ρωσίας έχουν επισημανθεί ως ο πιο κρίσιμος παράγοντας στις τεράστιες απώλειες αρμάτων μάχης που προκάλεσε ο στρατός της.
Για παράδειγμα, παρόμοια με την επίθεση με τανκς στο Κίεβο πέρυσι, ο ρωσικός στρατός βάδισε στις ουκρανικές θέσεις στο Vuhledar, κοστίζοντάς τους, περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα άρματα. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές, στο πεδίο της μάχης για τον ρωσικό στρατό στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Πρόληψη απωλειών
Μια έκθεση σχετικά με τις μεταβαλλόμενες στρατιωτικές τακτικές της Ρωσίας, που δημοσιεύθηκε από τη δεξαμενή σκέψης RUSI με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε δώσει μια προοπτική για το πώς η Ρωσία έχει περιορίσει τις επιχειρήσεις αρμάτων μάχης για να αντιμετωπίσει τις εκπληκτικές απώλειες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία έχει αυξήσει τη χρήση ERA στα τανκ της, ακόμη και σε επιφάνειες που δεν χρειάζονται προστασία ERA. Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι, οι Ουκρανοί χειριστές ATGM τους ενημέρωσαν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, χτύπησαν ρωσικά άρματα μάχης, αλλά δεν μπορούσαν να τα καταστρέψουν.
Ως μέρος μιας νέας στρατηγικής, τα άρματα μάχης χρησιμοποιούνται κυρίως για υποστήριξη πυροβολικού και πυρός και για επιδρομές σε ουκρανικές θέσεις. Ωστόσο, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει περιστασιακά κάποια παλαιότερα άρματα μάχης, για να υποστηρίξει επιχειρήσεις παραβίασης σε αστικές μάχες.
Το πιο σημαντικό είναι ότι, οι Ρώσοι έχουν τροποποιήσει τα άρματα μάχης τους, για να τα κρύψουν από τους αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους. Προστίθεται αντιθερμικός εξοπλισμός σε οχήματα και αμυντικές θέσεις.
Επίσης, οι Ρώσοι αλλάζουν τις ώρες της ημέρας που συμμετέχουν σε μάχη. Οι ρωσικές δυνάμεις ανακάλυψαν ότι, οι μάχες το σούρουπο και την αυγή, όταν η θερμοκρασία του οχήματος είναι πιο κοντά με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, είναι πλεονεκτικό όταν προσπαθούν να καμουφλαριστούν από ουκρανικά πυραυλικά συστήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η περίσταση ονομάζεται «θερμική διασταύρωση». Σε τέτοιες στιγμές, τα ρωσικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν μέσω θερμικών εικόνων, καθιστώντας τα σημαντικά λιγότερο ευάλωτα.
Οι Ρώσοι, σύμφωνα με την έκθεση, πέτυχαν κάπως «σε σημαντική μείωση της πιθανότητας καταστροφής από διάφορους τύπους ATGM», αλλά κατάφεραν να το κάνουν μόνο, «επιβάλλοντας μια σειρά τακτικών περιορισμών» στην προστασία τους, με αποτέλεσμα τελικά να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των αρμάτων μάχης.