Ο Πούτιν παραδέχτηκε σήμερα ότι, το σύστημα αεράμυνας της Μόσχας χρειάζεται ακόμα δουλειά για την αντιμετώπιση επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως αυτή που έπληξε τη Ρωσική πρωτεύουσα.
Σε άρθρο του Zvezda , το επίσημο όργανο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Πούτιν είπε ότι «Το σύστημα αεράμυνας της Μόσχας λειτούργησε κανονικά, ικανοποιητικά. Αν και υπάρχει κάτι να δουλέψουμε», παραδέχτηκε.
Ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι παρόμοιες δυσκολίες στην αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είχαν συναντήσει στην αεροπορική βάση Khmeimin , το ρωσικό φυλάκιο στη Συρία, το οποίο δέχτηκε επίθεση με drone σε πολλές περιπτώσεις. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι, «Είναι κατανοητό τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η αεράμυνα της πρωτεύουσας και θα το κάνουμε».
Δεν δόθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης drones στη ρωσική πρωτεύουσα, αν και είναι αξιοσημείωτο ότι το σύστημα αεράμυνας Pantsir έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται στην πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες.
Από αυτά τα συστήματα αεράμυνας, αναφορές από τη Ρωσία υποστηρίζουν ότι πέντε από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από το σύστημα Pantsir, ενώ τρία φέρεται να ηττήθηκαν χρησιμοποιώντας απροσδιόριστη «τεχνολογία ηλεκτρονικών αντι-drone». Οι αναφορές ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά αντίμετρα, για να εμποδίσει ή να διακόψει τα δορυφορικά σήματα GPS και/ή GLONASS στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.
Άλλοι στόχοι φαίνεται να έχουν εντοπιστεί σε ένα από τα πιο εύπορα μέρη της ρωσικής πρωτεύουσας, δηλαδή στην περιοχή Rublyovka στα δυτικά, όπου ο Πούτιν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες Ρώσων έχουν σπίτια.
Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak, αρνήθηκε οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη από το Κίεβο στα χτυπήματα στη Μόσχα, αλλά είπε ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε». Προέβλεψε επίσης να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες επιδρομές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ουκρανικά (ή φιλουκρανικά) στοιχεία εξαπολύουν επιδρομές με drone κατά της Μόσχας.
Σε ένα περιστατικό νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα ζευγάρι drones στόχευσε το Κρεμλίνο σε αυτό που οι ρωσικές αρχές είπαν ότι, ήταν απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν, αν και αυτό δεν φαινόταν να ισχύει, τουλάχιστον με βάση το πού κατέληξαν.
Η επίθεση στο Κρεμλίνο αντιμετωπίστηκε με μια ρωσική υπόσχεση για αντίποινα, αν και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ρωσία στη σημερινή κλιμάκωση.
Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τη Ρωσία ότι, στην επίθεση μπορεί να εμπλέκονται drones UJ-22 ουκρανικής κατασκευής, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Ενώ τα πραγματικά drones που χρησιμοποιήθηκαν παραμένουν ανεπιβεβαίωτα, είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε ένα μείγμα, καθιστώντας την επίθεση πιο δύσκολη για την άμυνα.
Ομοίως, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα από πού εκτοξεύτηκαν τα διάφορα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν φαίνεται ότι αποτελούνταν κυρίως από τύπους πολύ μεγάλης εμβέλειας που προορίζονταν να χτυπήσουν σε μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή θα μπορούσαν να είχαν εκτοξευθεί από το εσωτερικό των συνόρων της Ουκρανίας.
Γενικότερα, υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση ότι επιθέσεις αυτού του είδους, πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τη ρωσική πρωτεύουσα. Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν και άλλες προφανείς προσπάθειες της Ουκρανίας να χτυπήσει κοντά στη Μόσχα. Στις 24 Απριλίου, ένα drone γεμάτο εκρηκτικά, πιθανότατα UJ-22 , βρέθηκε σε μικρή απόσταση από τη Μόσχα.
Ενώ μένει να φανεί ( εάν υπάρχει), ποιά συγκεκριμένη δράση θα λάβει τώρα η Ρωσία μετά από αυτήν την επίθεση, φαίνεται ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία επεκτείνει σταθερά την ικανότητά της να απειλεί τη Μόσχα.
Με τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο να συνεχίζονται ακόμη με υψηλό ρυθμό, βρισκόμαστε δυνητικά στα πρόθυρα μιας νέας περιόδου αυτής της σύγκρουσης, κατά την οποία η Ρωσία και η Ουκρανία χρησιμοποιούν drones για να στοχεύουν η μία τις πρωτεύουσες της άλλης, δυνητικά χτυπώντας τα κέντρα εξουσίας, καθώς και για να κάνουν ισχυρές συμβολικές δηλώσεις και ψυχολογικές επιπτώσεις.