Ο Πριγκόζιν, μοιράζεται το όραμά του για τις επερχόμενες ενέργειες στο πλαίσιο του NMD και ισχυρίζεται ότι, ο Ρωσικός στρατός είναι έτοιμος για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.
«Σύμφωνα με τα σχέδιά μας, πρέπει να πάμε σε προώθηση των δυνάμεών μας, πριν από την 1η Ιουνίου. Μπορεί να μην έχουμε χρόνο να μεταφέρουμε τα πάντα με τη δέουσα σειρά στον στρατό και αυτό πιθανότατα θα διαρκέσει μερικές ακόμη μέρες. Από τις 5 Ιουνίου, οι στρατιωτικοί θα λάβουν επιχειρησιακές εντολές για επίθεση στη δυτική κατεύθυνση» , τονίζει ο Πριγκόζιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την κατάληψη του Μπαχμούτ, θα υπάρξει επιχειρησιακό περιθώριο για περαιτέρω ενέργειες. Ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι, «Ο Ρωσικός στρατός έχει κάθε ευκαιρία να εξαπολύσει μια κολοσσιαία επίθεση στο εγγύς μέλλον, με την κατάληψη του Κραματόρσκ, Σλαβιάνσκ, Ντρουσκόβκα , Κονσταντίνοφκα, Τσάσοφ Γιάρ», δηλαδή του δακτυλίου του Ντονμπάς.
«Νομίζω ότι όλα είναι μέσα στις δυνάμεις μας. Ο εχθρός θα νικηθεί. Η νίκη θα είναι δική μας» , είπε, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του συνάδουν με τη γενική λογική και τους στόχους της ειδικής επιχείρησης, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη δήλωση του γραμματέα Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Πεσκόφ.
Ο Πριγκόζιν τόνισε ότι, οι λεπτομέρειες της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ώθησης στον Δνείπερο, θα διευκρινιστούν στο πλαίσιο μιας συνάντησης. Είναι βέβαιος για την ικανότητα του Ρωσικού στρατού να διεξάγει μια αποτελεσματική επιχείρηση και θέτει ως καθήκον του, να προωθήσει τις μονάδες του κατά μήκος της αριστερής όχθης του Δνείπερου.
Σε μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να συμφωνούν και δυτικοί αναλυτές, οι οποίοι αναφέρουν ότι, οι Ρωσικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν επίθεση προς την κατεύθυνση του Τσάσοφ Γιάρ, καθώς η συγκεκριμένη πόλη μπορεί να γίνει ο επόμενος στόχος της Ρωσικής διοίκησης.
Το Military Watch Magazine γράφει σχετικά, ότι το Τσάσοφ Γιάρ θα είναι η επόμενη πόλη που θα τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο. «Δυτικοί αναλυτές αναμένουν ότι, το Τσάσοφ Γιαρ, δυτικά του Αρτεμόβσκ, θα είναι ο επόμενος στόχος για μια ρωσική επίθεση», αναφέρει.
Επί του παρόντος, αυτός ο οικισμός είναι το αρχηγείο της διοίκησης της ομάδας Βοστόκ, τα υπολείμματα των μονάδων του ουκρανικού στρατού που εκδιώχθηκαν από το Μπαχμούτ, υποχώρησαν εδώ. Ταυτόχρονα, η πόλη δεν ήταν ισχυρά οχυρωμένη, στο Κίεβο ήλπιζαν ότι το γειτονικό Μπαχμούτ θα αντιστεκόταν και οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να την καταλάβουν.
Το Μπαχμούτ είχε μεγάλη στρατηγική σημασία, αν και πρόσφατα στο Κίεβο προσπάθησαν να πείσουν τους πάντες ότι δεν ήταν έτσι. Η πτώση της πόλης, ανοίγει το δρόμο για τις Ρωσικές δυνάμεις προς το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ, αλλά πριν από αυτό είναι απαραίτητο να καταλάβουν το Τσασόβ Γιαρ.
Με την σειρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κέλιν, σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση γύρω από τη Ρωσική «ειδική επιχείρηση». Κατά τη δήλωσή του, σημείωσε ότι η Ρωσία «δεν έχει ακόμη αρχίσει να ενεργεί σοβαρά» και παραμένει ανοιχτή σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Κατά τη γνώμη του, η Δύση ευθύνεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο
Εκρήξεις σημειώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, μετά από δύο νύχτες σφοδρών επιδρομών με drone. Είναι η 15η αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην πόλη αυτόν τον μήνα. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι, έχουν καταστρέψει τα περισσότερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής.
Τη νύχτα, κηρύχθηκε αεροπορικός συναγερμός σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας . Τοπικά μέσα ενημέρωσης έγραψαν για εκρήξεις στις περιοχές του Κιέβου, της Πολτάβα, της Βίνιτσα, του Τσερκάσι, της Οδησσού, του Χμελνίτσκι και του Λβοφ . Οι εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ζημιές στο Κίεβο, ανακοίνωσε το περιφερειακό τμήμα της Εθνικής Αστυνομίας.
Στην περιοχή Χμελνίτσκι της Ουκρανίας, εξαπολύθηκε πυραυλική επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, η οποία οδήγησε σε σοβαρές ζημιές και απώλειες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, λόγω του χτυπήματος πέντε αεροσκάφη έμειναν εκτός λειτουργίας και ο διάδρομος προσγείωσης καταστράφηκε, ενώ άρχισαν να καίγονται αποθήκες με πυρομαχικά καύσιμα και λιπαντικά.
Πολλές πηγές αναφέρουν ζημιές στο αεροδρόμιο. Με πυρομαχικά και καύσιμα να αναφλέγονται, η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλες πυρκαγιές που απειλούν να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιές και απώλειες.
Υπήρχαν επανειλημμένες αναφορές ότι, βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24 οπλισμένα με βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow, βρίσκονταν στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι η καταστροφή αεροδρομίων στο έδαφος της Ουκρανίας, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική στρατηγική, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αεροσκάφη για να χτυπήσουν με τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.