Ως γνωστόν στην Αρκτική, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Το λιώσιμο των πάγων σε μεγάλες εκτάσεις της, έχουν γίνει το τελευταίο μέτωπο στον αυξανόμενο Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από την άλλη.
Αποκορύφωμα της προσπάθειας της Αμερικής για έλεγχο της πολικής αυτής περιοχής, ήταν η πρόταση του Ντόναλτ Τράμπ το 2019, για εξαγορά της Γροιλανδίας από την Δανία που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας γελοιοποίησαν. Έτσι η Αμερική, έχασε την στρατηγική προσέγγισης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα και η Ρωσία, συνεργάστηκαν στενά για την ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Σιβηρία. Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο έργο Arctic LNG 2 της Ρωσίας , το οποίο θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την Κίνα και σε άλλα σημεία στην Ανατολική Ασία. Το 80 τοις εκατό του φυσικού αερίου της Ρωσίας και 17 τοις εκατό των αποθεμάτων πετρελαίου της, βρίσκονται στην Αρκτική.
Εν μέσω της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία, ένας εξέχων Ρώσος νομοθέτης απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει την Αλάσκα με πυραυλικές επιθέσεις.
Κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στη Ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Αντρέι Γκουρούλιοφ, βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, και άλλοι Ρώσοι σχολιαστές, συμμετείχαν σε μια συζήτηση σχετικά με πιθανές επιθέσεις σε διάφορους στόχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του «Lone Star State» (Τέξας ).
Ωστόσο, ο Γκουρούλιοφ παρενέβη, δηλώνοντας ότι η επίθεση στο Τέξας ήταν περιττή λόγω της παρουσίας της στρατηγικής πυρηνικής δύναμης της Ρωσίας, η οποία ήδη καλύπτει το αμερικανικό έδαφος.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω, υπάρχει η Αλάσκα απέναντι από το στενό», πρόσθεσε.
Ο Γκουρουλιόφ υποστήριξε ότι, η Ρωσία διαθέτει επιχειρησιακούς πυραύλους Iskander και άλλους βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ «αρκετά ικανούς να ρίξουν στο έδαφος της Αλάσκα». Τόνισε ότι, μόνο λίγες συστοιχίες θα ήταν αρκετές για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση.
Όταν ρωτήθηκε για το κίνητρο πίσω από την επίθεση στην Αλάσκα, απάντησε δηλώνοντας ότι αυτό «θα γινόταν για να ενσταλάξει φόβο στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι δηλώσεις του Ρώσου βουλευτή συνάδουν με μια σειρά προειδοποιήσεων, που εκδόθηκαν από διάφορους Ρώσους ειδικούς από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι.
Αποδοκιμάζουν σταθερά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία. Ισχυρίζονται ότι αυτές οι προμήθειες όπλων λειτούργησαν ως καταλύτης, τροφοδοτώντας και εντείνοντας τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Η κριτική τους επικεντρώθηκε στην πεποίθηση ότι, η εμπλοκή των ΗΠΑ μέσω της παροχής όπλων επιδείνωσε τον πόλεμο αντί να προωθήσει την ειρήνη.
Να υπενθυμίσουμε ότι, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πούτιν, προειδοποίησε επίσης πρόσφατα ότι, ο κόσμος θα γινόταν όλο και πιο δύσκολος εάν προμηθεύονταν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Ανακατάληψη της Αλάσκας;
Κατά τη διάρκεια του 1600, Ρώσοι εξερευνητές ξεκίνησαν μια μεγάλη ανατολική επέκταση και «ανακάλυψαν» την Αλάσκα. Ρώσοι άποικοι, κυρίως έμποροι γουναρικών, εδραίωσαν παρουσία στην Αλάσκα και μάλιστα κατευθύνθηκαν νότια στο Φορτ Ρος της Καλιφόρνια.
Ωστόσο, το 1867, η Ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει την Αλάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες για 7,2 εκατομμύρια δολάρια.
Μετά την πώληση, η Ρωσική επιρροή στη Δυτική Ακτή μειώθηκε, υποχωρώντας σταδιακά στο Βερίγγειο Στενό. Τελικά, στις 3 Ιανουαρίου 1959, η Αλάσκα κατέκτησε την πολιτεία και έγινε η 49η πολιτεία που εντάχθηκε στην Ένωση.
Ακόμη και η τελευταία προειδοποίηση από Ρώσο νομοθέτη δεν είναι επίσης, η πρώτη περίπτωση από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο Γιεβγκένι Σατανόφσκι, ο πρόεδρος του Ρωσικού Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, έκανε παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια μιας κρατικής τηλεοπτικής εμφάνισης τον Φεβρουάριο, αναφέροντας τις συμφωνίες του Κογκρέσου της Βιέννης του 1814-1815.
Πρότεινε ότι ακριβώς όπως η Πολωνία και η Φινλανδία αναγνωρίστηκαν ότι ανήκουν στη Ρωσική Αυτοκρατορία εκείνη την περίοδο, η Μόσχα θα έπρεπε να διεκδικήσει εκ νέου την Αλάσκα με βάση ιστορικά προηγούμενα.
Οι Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική έχουν αυξηθεί. Τα τελευταία χρόνια, Ρωσικά υποβρύχια εμφανίστηκαν τρυπώντας τον πάγο σε μια άσκηση. Η αεροπορία της Ρωσίας σχεδιάζει επίσης επιχειρήσεις.
Η αντιμετώπιση των κινεζικών και ρωσικών συσσωρεύσεων στην Αρκτική, απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ, εντός και γύρω από την Αλάσκα και την Καναδική Αρκτική από καταπάτηση.
Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός, έχουν αναπτύξει στρατηγικές με στόχο τη διατήρηση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, και οι δύο κλάδοι έχουν επί του παρόντος μόνο ασαφείς, και ακαθόριστες στρατηγικές, για την αποτροπή κάθε άλλης Δύναμης.
Τον Ιούλιο, ο Βολοντίν, πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, απάντησε στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας δηλώνοντας ότι, εάν οι αμερικανοί νομοθέτες προσπάθησαν να κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και η Ρωσία έχει επίσης αξιώσεις να προβεί σε αντίποινα.
Ωστόσο, τέτοιες προειδοποιήσεις αντικατοπτρίζουν τις αυξημένες εντάσεις και τη γεωπολιτική δυναμική γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία.