Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σοβαρή απειλή για κάθε χερσαίο στόχο! Αναβαθμισμένα Ουκρανικά Su-24 εκτοξεύουν πυραύλους “Storm Shadow”-Νέο σύστημα αεράμυνας NASAMS στο Κίεβο

Τα τελευταία νέα από την Ουκρανία σχετίζονται με τη στρατιωτική τους αεροπορία, όπου ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι το επανεξοπλισμένο βομβαρδιστικό πρώτης γραμμής Su-24. Αυτό το στρατιωτικό αεροσκάφος, έχει πλέον σχεδιαστεί  και αναβαθμιστεί για να μεταφέρει τους Βρετανικούς πυραύλους κρουζ «Storm Shadow».

Το Su-24, γνωστό και ως Fencer, έχει αναβαθμιστεί για να εκμεταλλευτεί τους σύγχρονους πυραύλους κρουζ αέρος-εδάφους, ιδιαίτερα της οικογένειας «Storm Shadow». Αυτός ο τύπος πυρομαχικών περιλαμβάνει, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να επιφέρουν ακριβή πλήγματα εναντίον στόχων στο έδαφος, ενώ παραμένουν εκτός εμβέλειας της εχθρικής αεράμυνας.

https://www.youtube.com/watch?v=DWfgv_CAlts

Ως προς το τι είδους τροποποιήσεις έχουν γίνει για την ενσωμάτωση του «Storm Shadow» στο Su-24, αυτό παραμένει ασαφές. Θεωρητικά, ωστόσο, η διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι πολύ περίπλοκη, με τον πύραυλο «Storm Shadow» να έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων με συντεταγμένες στόχου πριν από την πτήση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διεπαφή που να επιτρέπει στο αεροσκάφος να τροφοδοτεί νέα δεδομένα στόχευσης πριν από την εκτόξευση.

 Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι, ο πύραυλος θα μπορούσε να εκτοξευθεί από ένα Su-24MR, καθώς δεν θα χρειαζόταν το ραντάρ επίθεσης και το σύστημα λέιζερ/οθόνης.

Ο εκσυγχρονισμός του Su-24 πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία και, όπως φαίνεται, εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας. Δεδομένου ότι το «Storm Shadow» είναι ικανό να διεισδύσει στην άμυνα του εχθρού, η νέα ικανότητα του Su-24 το καθιστά σοβαρή απειλή για κάθε στόχο στο έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανική αεροπορία αποκτά ένα μοναδικό πλεονέκτημα με την ικανότητα να χτυπά με πυραύλους κρουζ «Storm Shadow» από το Su-24. Αυτό όχι μόνο ενισχύει το στρατιωτικό δυναμικό τους, αλλά δημιουργεί και πρόσθετες απειλές.

Το Κίεβο αγοράζει ένα σύστημα αεράμυνας NASAMS -  Ενέκρινε η Ουάσιγκτον

Το Κίεβο θα αποκτήσει αγοράζοντας ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα NASAMS που κατασκευάζει η Raytheon. Η Ουκρανία ήδη συνεργάζεται με τη NASAMS στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Όμως τα δύο συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής έχουν γίνει δωρεά, και αυτό είναι το πρώτο που αγοράστηκε.

Η συστοιχία  NASAMS που θα αποκτήσει η Ουκρανία περιλαμβάνει πλήρη εξοπλισμό. Π.χ. ραντάρ AN/MPQ-64F1 Sentinel, κέντρο διανομής πυρός (FDC), συστήματα επικοινωνίας, δέκτες GPS και εκτοξευτές.

Το NASAMS θεωρείται ένα από τα καλύτερα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στον κόσμο. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Όστιν, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν ήδη τα παραδοθέντα συστήματα NASAMS και «έχουν ποσοστό επιτυχίας 100%».

Η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να παραδώσει συνολικά οκτώ συστήματα NASAMS στην Ουκρανία. Τα υπόλοιπα έξι θα παραδοθούν τους επόμενους 12 έως 24 μήνες. Θα αποτελούν μέρος του μελλοντικού στρατηγικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος της Ουκρανίας.

NASAMS

Το NASAMS είναι το εθνικό σύστημα αεράμυνας της Νορβηγίας. Το βεληνεκές του είναι μεσαίο και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση drones, ελικοπτέρων και όλων των τύπων μαχητικών αεροσκαφών.

Επί του παρόντος, εννέα χώρες χειρίζονται αυτό το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και άλλες πέντε βρίσκονται στη σειρά περιμένοντας απάντηση για την απόκτησή του. Το NASAMS έχει μέσο βεληνεκές: μεταξύ 25 και 30 km, ανάλογα με τον πύραυλο που χρησιμοποιείται. Το μέγιστο υψόμετρο στο οποίο πετάει ο πύραυλος είναι 21 χλμ.

Το NASAMS μπορεί να ενσωματωθεί σε οχήματα και έτσι από ένα επίγειο να γίνει ένα κινητό σύστημα για δύσκολα εδάφη. Το σύστημα μπορεί συχνά να το δει κανείς σε πλαίσιο 6×6, αλλά η πρακτικότητα του είναι ότι μετά από μια γρήγορη τροποποίηση, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε οχήματα με πλαίσιο 4×4.

Το NASAMS I του συστήματος συνεργάζεται με ραντάρ 3D, αλλά το NASAMS II εκτός από το ότι έχει το Link 16, διαθέτει σημαντική ενημέρωση του συστήματος ραντάρ, καθώς οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο από την έκδοση 1.

θα πρέπει να σημειωθεί ότι το NASAMS διαθέτει δευτερεύοντα οπλισμό, που εξυπηρετεί το πλήρωμα του συστήματος για την παροχή προστασίας σε κλειστή μάχη. Δευτερεύοντα ολοκληρωμένα όπλα είναι το σύστημα MANPADS με τη βοήθεια δέσμης λέιζερ RBS 70 και το πυροβόλο όπλο Bofors 40 mm L70.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ